Mijn jaaroverzicht 2011: Deel 2

Bekijk Deel 1

JULI 2011

fremle2vl6.jpgIndonesië: Moslims over homoseksualiteit
Indonesië telt 180 miljoen moslims en heeft daarmee de grootste moslimbevolking ter wereld. Er wordt blijkbaar een flink potje gediscussieerd over homoseksualiteit en een positieve benadering ervan wint veld.

breivik001a.jpgBreivik, de sexy terrorist
Anders Breivik, de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van 76 mensen bleek zich te laten inspireren door homo’s. Gelukkig niet voor zijn aanslag maar bij het gebruik van make up. Ook enkele mandatarissen van het Vlaams Belang bleken tot zijn geestesgenoten te behoren.

AUGUSTUS 2011

“We hebben ons steentje bijgedragen”
Twee jonge homo’s waren eventjes wereldberoemd in Vlaanderen door hun spontane en charmante optreden in De Premiejagers.

Een debat met Kocak
Op een bijeenkomst van Animo (Kapellen) had ik een interessant gesprek met Selahattin Kocak, ondermeer over homoseksualiteit: “Mijn eigen standpunt ten aanzien van homoseksualiteit is Kocak0001.jpg`live and let live’. Ik pleit ervoor dat homoseksualiteit als samenlevingsvorm wordt aanvaard en wettelijk wordt gelijkgeschakeld. Maar ik ben al heel blij als moslims holebi’s gewoon dulden en met rust laten, dat ouders de homoseksualiteit van hun kinderen niet meer bestraffen en hen niet meer uitstoten. Een ‘wapenstilstand’ zou al prima zijn: dat er geen negatieve uitspraken meer worden gedaan over holebi’s en dat ze niet meer worden aangevallen. Aanvaarden is al een stap te ver voor de moslimgemeenschap in ons land.”

roze driehoek_kampkostuum_3.jpgRoze & Rood
Extreem-rechts heeft het niet enkel op holebi’s en transgenders gemunt. “Breivik heeft 63 socialisten omgebracht en in deze aanslag ging het erom het linkse gespuis te vermorzelen. In zijn ogen is links verantwoordelijk voor de verloederde waarden in onze maatschappij. Daar lees ik geen woord over. Als linkse gast vind ik dat meer bedreigend dan het feit dat ik homo ben” mailde Roel mij. En dus maakte ik een stuk over Links zijn en homo zijn.

SEPTEMBER 2011

Girl_bath001.jpgÇavaria bezorgd om hoge zelfdodingscijfers
33% tot 45% van de holebi’s heeft tijdens het opgroeien zelfmoordgedachten. 12,4% van de homojongens onderneemt effectief een zelfmoordpoging. Tegenover 5,9% van de heterojongens is dat meer dan het dubbele. Je kan er ook donder op zeggen dat jongeren die in milieus opgroeien waar de leer van Mgr. Léonard nog heerst een grotere kans maken om er een eind aan te maken.

blood001a.jpgTips voor homoseksuele bloedgevers
Tom De Cock van MNM sprak zijn verontwaardiging uit over het feit dat hij als deftige monogame man geen bloed mag geven omdat hij homo is.  Het zal wel niet zijn bedoeling geweest zijn maar op die manier suggereert hij dat er een perverse onderlaag is die geen bloed mag geven en een ‘veilige’ bovenlaag. Zo zit het dus niet in mekaar. Maar hij gooide wel een flinke knuppel in het hoederhok.

Alice Nkom&friends_a.jpgHeksenjacht op homo’s in Kameroen
WISH kreeg een oproep van onze goeie vriendin Alice N’Kom, één van de Afrikaanse vrouwen die het opneemt voor holebi’s en transgenders: De minste verdenking is genoeg om opgepakt te worden. “Eén van de mannen, Jean-Claude werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar enkel omdat hij een sms naar een andere man heeft gestuurd. Ik heb verschillende verhalen gehoord van homofoob geweld in het hele land.” zo laat Alice N’Kom weten.

Slutwalk0022a.jpgNieuwe actiegroep voor het eerst de straat op
Outrage! de groep die in Brussel werd opgericht na de homofobe incidenten, komt voor het eerst op straat tijdens de Belgische versie van de ‘Slutwalk’. een slettenmars dus.

Waanzin
“Einde dreigt voor Gay Pride” kopte Brussel Deze Week eind september. Het kwam allemaal weer goed maar dit vo
orval was tekenend voor de manier waarop de overheid ons tegenwoordig behandelt. Einde_Pride_Brussel_a.jpgEerder dit jaar werd bekend dat Holebitext werd afgeschaft en dat de Holebifoon wegens de subsidievermindering ook dreigt te verdwijnen. Ook voor de L-Day zou het de laatste keer zijn. Privé-sponsoring is nauwelijk nog een optie, maar pure noodzaak. Maar zonder slag of stoot onze subsidies laten afpakken lijkt me niet verstandig. Massale steun uit de privésector zoals ze dat in de VS kennen is immers niet van de ene dag op de andere dag te realiseren. Bovendien past het beknotten van subsidies in een politiek die middenveldorganisaties zoals Çavaria enerzijds in een keurslijf dwingt en anderzijds steeds minder middelen geeft.

OKTOBER 2011

Roze Belweek_Roger002.jpgBoze Belweek
80.000 euro voor een week telefoonpermanentie terwijl er nauwelijks gebeld is?  Deze vraag, en de lichtjes spottende manier waarop zijn reportage werd gemaakt bracht VRT-journalist Robin Raemakers bijna op de lijst van kanshebbers voor de homofobieprijs.

roehm-ernst_a.jpg1 Belg op 2 vindt nazisme “interessant”
Ik kan mij goed voorstellen dat toen in Duitsland de nazi’s opkwamen er bij heel wat holebitransgenders niet echt grote ongerustheid was. Het ‘Joods-Bolsjevistisch complot’ waartegen Hitler de bevolking waarschuwde zou best eens kunnen bestaan. Of: hoe holebi’s en transgenders vatbaar waren en nog zijn voor racisme.

agressie_nicolas_bordeaux001.jpgSnelle remedies tegen homofoob geweld?
Dit artikel gaat dieper in op de oorzaken en mogelijke oplossingen bij homofoob geweld.

Holebitransgenders, Indignado’sMorality0001.jpg
De opstandigheid rond de Middellandse Zee sloeg over op Europa en ook in de VS ontstonden bewegingen zoals de Indignado’s en de Occupy-beweging. Dit artikel brengt een aantal redenen waarom ook holebi’s en transgenders verontwaardigd zijn.

NOVEMBER 2011

De Europese islam en homorechten
Hoe zit dat nu met die fameuze onverenigbaarheid van de islam met onze westerse waarden? Fatima Bouchataoui: “Mij heeft de islam geholpen om me te ontplooien en een evenwicht te vinden tussen de Belgische samenleving en de cultuur die ik van huis uit heb meegekregen.internetcafe001a.jpg Een simpel voorbeeld: stiptheid. Die zit er in de Belgische cultuur ingebakken, maar ook de Koran zegt dat je gemaakte afspraken moet respecteren en dat je op tijd moet komen. En zo zijn er wel meer eigenschappen die in de Koran staan en op de Belgische samenleving van toepassing zijn. Wij moslims zeggen soms lachend dat als de Belgen moslims waren, ze allemaal in het paradijs terechtkwamen.”

Alles over islam en homoseksualiteit

Griekenland0001a.jpgDe Griekse hiv tragedie
De Griekse tragedie is niet enkel te merken aan de aanhoudende demonstraties. De Grieken slikken 35 % méér antidepressiva dan vijf jaar geleden. De zelfmoordcijfers stegen met 40 %. De schuldencrisis heeft ook gevolgen voor de verspreiding van hiv.

 

DECEMBER 2011

Elio, comme il est beau…
België heeft als eerste land ter wereld een (openlijk) homoseksuele premier. Ik ging in mijn archief kijken hoe dat nu weer precies zit met Di Rupo en omdat een homoseksuele regeringsleider net zoals iedere sterveling onderworpen is aan de democratische spelregels trok ik met enkele roze syndicalisten naar de betoging in Brussel waar het beleid van de nieuwe regering op de korrel werd genomen wegens asociaal en te vriendelijk voor de rijken.  bordje001a.jpgHet warme onthaal dat we daar kregen staat in tegenstelling met de giftige reacties op mijn facebookgroep ter ondersteuning van de stakingsdag van 22 december. Nogal wat mensen zijn blijkbaar vergeten dat staken een grondrecht is als je daar gebruik van maakt je eigenlijk niets speciaals aan het doen bent. De verontwaardiging hierover deed me terugdenken aan de tijd dat we ervoor moesten knokken om de pride in de straten van Brussel te krijgen. Het is niet omdat er eindelijk een regering is dat we alles zo maar moeten slikken wat ze van plan is.

Mo_0001a.jpgEen homobar binnengaan blijft beangstigend
Naar aanleiding van CALEM, de internationale conferentie over holebitransgenders en islam die plaatsvond in Brussel, sprak Mo over zijn coming-out en de gemengde gevoelens die hij daarbij heeft.

Xmas tree.jpgFouad, Filip, Alexandra en Léonard samen onder de kerstboom
Het gebeurt wel meer dat religieuze fanatici elkaar vinden als het over homoseksualiteit gaat. Lees waarover Sharia4Belgium, Léonard en het Vlaams Belang het roerend eens zijn.

Terug naar Deel 1

Mijn jaaroverzicht van 2012