Wat heb ik aan Chris Janssens?

Chris Janssens is 44 jaar en behoort tot de partijtop van het Vlaams Belang. Hij zit 14 jaar in de gemeenteraad van Genk en 12 jaar in het Vlaams Parlement. Als nationaal ondervoorzitter maakte hij deel uit van het driekoppige VB-onderhandelingsteam voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Eind 2021 kwam hij uit de kast als homo.

Eindelijk, zal u zeggen. Werd het geen tijd dat iemand in de hoogste regionen van die partij zijn nek uitsteekt en een einde maakt aan de homo- en transfobe oprispingen die steeds opduiken? Dat er een einde komt aan de jarenlange afwijzing door zijn partij in woord en in daad van LGBT+-rechten? “Ik ben gewoon een rechtse, Vlaams-nationalistische politicus die toevallig ook homo is“, zegt hij in een videoboodschap.

Uit de kast komen is ‘vreselijk’

In een videoboodschap (foto) noemt Chris Janssens uit de kast komen een ‘vreselijke term‘. Dat is op zich niet zo ongewoon. Uit de kast komen is vaak moeilijk en een vorm van tegen de stroom in roeien, je angsten overwinnen. Maar uit de kast komen is ook van een nieuwe vrijheid proeven. De vrijheid om jezelf te zijn tegenover vrienden, familie en collega’s. De vrijheid om gelijkgestemden te leren kennen, samen de straat op te gaan en voor je rechten op te komen. Als Janssens de nadruk legt op het negatieve aspect zegt dat al veel over wat hij van plan is. Of vooral over wat hij niet van plan is.

In een interview met Het Belang van Limburg (HBVL) en De Standaard klinkt het: “Ik zal geen ambassadeur van holebi’s worden. Dat is niet mijn politieke engagement. Geaardheid behoort tot het privéleven.” Janssens is niet van plan om vooraanstaande partijgenoten tegen te spreken als ze homo- of transfobe uitspraken doen. In hetzelfde interview verklaart hij: “Hebben enkelingen in mijn partij in het verleden uitspraken gedaan die als homo-onvriendelijk beschouwd kunnen worden? Misschien wel. Maar zowel mijn partij als ikzelf zijn geëvolueerd. Wie dus denkt dat ik mij ga verontschuldigen voor uitspraken of standpunten uit het verleden is aan het verkeerde adres.”

Zeker wel, in het zeer nabije verleden

Janssens heeft het over uitspraken ‘in het verleden’. Nochtans gaat het over recente uitspraken van belangrijke collega’s die vandaag zéér actief zijn en waarvan er enkele tot de nieuwe generatie Vlaams Belangers behoren. Zoals Vlaams parlementslid Dominiek Sneppe, die het ‘een brug te ver vindt’ dat holebi’s kunnen trouwen en kinderen krijgen. Er is ook het aanstormende nieuwe talent Filip Brusselmans die transgenders een afwijking vindt en zich kant tegen het homohuwelijk. “Zeker zeven parlementsleden blijken het niet zo te hebben voor holebi’s”, kopte Het Laatste Nieuws in juni 2019 en noemde naast de reeds geciteerde verkozenen ook nog Wim Verheyen, Filip De Man, Wouter Vermeersch, Ortwin Depoortere en Immanuel De Reuse.

Een overzicht van de homovijandige uitspraken van VB -mandatarissen, met nog eentje extra hieronder…

Tom Vandendriessche zit voor het Vlaams Belang in het Europese Parlement, o.a. in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

Piemels afknippen

Vlaams Belangers blijken zich ook meer te gaan toeleggen op het transgenderthema. Het wordt duidelijk dat je met aanvallen op homo’s en lesbiennes toch niet meer zo goed kunt scoren en dus wordt dit onderwerp – dat vaak nog een stuk moeilijker ligt bij het publiek – aangepakt. Vooral Dries Van Langenhove beheerst deze aanpak intussen goed. Van straffe uitspraken over de geslachtsverandering van Bo Van Spilbeeck tot de bloederige details van een geslachtsverandering. In een facebookbericht reageerde Dries op een van de transgenderkandidates in de wedstrijd K2 zoekt K3: “Emma hoopt vooral kindjes te kunnen inspireren met haar verhaal”, schreef Het Laatste Nieuws. Waarop Dries reageerde: “Om wat te doen? Hun piemel af te knippen en hormonenblockers te nemen die hen onvruchtbaar en depressief maken?”

Roosmarijn en de Genderkoek

In september 2021 – twee maanden voor de coming-out van Janssens meldde de website van het Vlaams Belang: “Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) vindt dat er op school geen plaats is voor ‘De Genderkoek’ van LGBT-belangengroep Çavaria. De partij ziet dit als een vorm van links-activisme gevuld met wetenschappelijke onjuistheden.” De Genderkoek is een pedagogische tool waarmee je aan kinderen het ABC van gender kunt uitleggen. Heteronormativiteit kan alleen aangepakt worden indien we kinderen van jongsaf aan leren dat er meerdere manieren van liefde, aantrekking, gezinsvorming zijn. Uiteraard op een manier die aangepast is aan hun leefwereld. Het verzet van de partij hiertegen is niet nieuw en het is ook geen persoonlijke uitschuiver van Roosmarijn. Politicoloog Dave Sinardet legde naar aanleiding van de verkiezingen in 2019 aan alle politieke partijen een aantal stellingen voor. Op stelling 15: “In de kleuterklas moet het thema homoseksuele relaties aan bod komen” reageerde het Vlaams Belang: “Laat kinderen, kinderen zijn. Seksualiteit maakt geen wezenlijk onderdeel uit van de leefwereld van kleuters, dus laten we dat zo houden.”

LGBT-koepelorganisatie Çavaria krijgt voor het genderkoekproject subsidie van het departement onderwijs. Stel dat het Vlaams Belang na de verkiezingen van 2024 mee aan de macht komt in Vlaanderen dan weet je wat er met die subsidies gaat gebeuren. Dan komt elke overheidssteun voor de belangenbehartiging van LGBT+-personen op de helling te staan. Op de steun van Chris Janssens hoeft de koepelorganisatie alvast niet te rekenen.

Aanval op links

Het is ook niet toevallig dat Çavaria – waarin groepen van diverse politieke en ideologische strekking de krachten bundelen –links-activisme verweten wordt. Janssens zegt in zijn videoboodschap: “Ik wil in tegenstelling tot sommige homoseksuele politici van andere politieke partijen geen zogenaamde ambassadeur van holebi’s zijn. Ik erger me er trouwens ook aan dat uiterst linkse organisaties zich opwerpen als de ‘vertegenwoordigers’ van alle holebi’s, terwijl een meerderheid daar eigenlijk niets mee te maken wil hebben. Mij en vele andere rechtse holebi’s vertegenwoordigen ze in elk geval niet.”

Op de groepsfoto: Dries Van Langenhove, tweede van links, met Schild en Vrienden op bezoek bij Orban in 2018.

Enkel bij moslims?

Janssens in HBVL: “In het Vlaams Parlement zijn er enkele homoseksuele collega’s van andere partijen die van hun geaardheid hun politieke drijfveer maken. Zij steigeren meteen als homorechten in Hongarije of Polen in het gedrang komen. Tegelijk hebben zij geen probleem met massa-immigratie uit homo-vijandige, meestal islamitische landen. Mijn partij spreekt waar anderen zwijgen, ook over dit thema.” Het Vlaams Belang onthield zich in juni 2021 bij een resolutie in het Vlaams Parlement over de rechten van de lgbtqi+-gemeenschap in Hongarije. Het Vlaams Belang heeft – ondermeer via Dries Van Langenhove – goede banden met Viktor Orban, de leider van de Hongaarse partij Fidesz. Orban lanceerde een wet die minderjarigen toegang verbiedt tot content over homoseksualiteit en geslachtsverandering. In de resolutie werd deze wetgeving in Hongarije “die de fundamentele rechten van de lgbtqi+-gemeenschap schaadt” veroordeeld. Chris Janssens verdedigde het stemgedrag met als argument… dat het parlement zich niet uitsprak over de criminalisering van homo’s in Qatar, een islamitisch land. Protest tegen LGBT+-fobie in Hongarije past niet in het islamofoob discours van het Vlaams Belang en de vrienschapsbanden met de extreem-rechtse partij van Orban gaan voor.

Samengevat: Holebi’s en transgenders hebben dus niks aan Chris Janssens, behalve een zelfverklaarde, fanatieke tegenstander. Hij is van mening dat geaardheid tot het privéleven behoort. Hij weigert als politicus op te komen voor de belangen van holebi’s en transgenders en wie dat wel doet is uiterst links. Hij past er zelfs voor om als gay politicus te worden aangesproken: “Ik wilde echt niet worden bekeken als ‘die homoseksuele Vlaams Belanger’. Ook na vandaag niet trouwens” zegt hij in HBVL. Waarom kwam hij dan eigenlijk uit de kast? Enkel voor zichzelf? Of zit er toch een politieke agenda achter?

Dat zoek ik verder uit in een volgend artikel.