Tips voor homoseksuele bloedgevers

Canada-ban-gay-blood-donation.jpgTom De Cock heeft de kat de bel aangebonden. Hij wil als homo bloed kunnen geven terwijl het Rode Kruis dat weigert. Ben je ook in die situatie? Dan heb ik enkele suggesties voor jou.

Vooreerst dit: stel dat je zelf een kind hebt dat in levensgevaar verkeert en dringend bloed nodig heeft. Of iemand uit je omgeving heeft zo’n kind. Als je kunt kiezen tussen twee zakjes bloed wat ga je dan nemen? Het zakje waarvan de kliniek weet dat het van een homo komt, of het tweede zakje waarvan de donor duidelijk heeft verklaard nooit homoseksuele contacten te hebben gehad?

blood_test.jpg
Het ene probleem verbergt een ander

Het antwoord is duidelijk. En het heeft niets met homofobie te maken. Wie de homowereld kent en wie de statistieken goed leest weet dat het bloed van mannen die seks hebben met mannen een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Niet omdat ze daar zelf voor gekozen hebben.  Niet omdat ze een verkeerde levenswijze hebben. Maar omdat ze tot een groep behoren waarin om uiteenlopende redenen het hiv-virus zich veel sneller verspreidt. Volgens de meest recente cijfers zou 1 op 20 Belgische homomannen hiv hebben. Dit betekent dat 1 op 20 mensen binnen een klein gedeelte van de bevolking het virus dragen. Bovendien kennen 1 op de 6 homo’s hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen. Doordat het aantal hiv-positieve mensen binnen deze kleine groep, toeneemt, is er sprake van een sneeuwbaleffect. 80 % van de homomannen heeft wisselende seksuele partners, blijkt uit onderzoek. Met ‘homobloed’ heb je 1 op 20 kans om besmet te worden, met ‘heterobloed’ is dat  1 op 1000. Dat is een factor 50 verschil.


Zijn wij achterlijk?

Je hoeft je niet beledigd te voelen omdat het Rode Kruis jouw bloed weigert. Ze doen daar gewoon hun werk. Maar je boosheid is 100 procent terecht. Laat je niet sussen door mensen die suggeren dat je verkrampt zou reageren. Je hebt alle reden om boos te zijn omdat het hier om discriminatie gaat. Hoe is het mogelijk dat na meer dan 30 jaar aids men er niet in geslaagd is om homo’s op een doeltreffende wijze te beschermen? Zijn wij dan zo achterlijk? Ik dacht van niet!

Jouw boosheid is terecht, doe er iets mee!

Hoe is het zover kunnen komen? Het antwoord daarop is vrij simpel: homoseksualiteit is in de maatschappij nog steeds niet aanvaard zoals dat zou moeten. Als homo’s ziek worden is dat dus ‘minder erg‘ dan als hetero’s ziek worden. Dat is de redenering van nog veel mensen en instanties.   Homoseksuele bloedgevers zijn niet de enigen die dit ervaren. Homokoppels die kinderen willen opvoeden worden vaak nog van het kastje naar de muur gestuurd als ze willen adopteren. Ook zij willen – zoals jij dat wilt door bloed te geven –  de maatschappij een dienst bewijzen maar ze mogen niet. Jonge holebi’s worden in vele scholen nog steeds aan hun lot overgelaten en lopen veel méér kans om zelfmoord te plegen of onveilig te vrijen. Je bent één van de velen die discriminatie ervaart. We zijn met velen. Dat is belangrijk om weten. We kunnen samen iets bereiken.

Vrij veilig en voer actie

Mijn tips:

condom_jewel.jpg1. Vrij veilig en laat je regelmatig onderzoeken. 1 op de 6 homo’s hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen. Als je besmet bent is het belangrijk om daar snel achter te komen zodat je zo vroeg mogelijk de nodige medische zorgen kunt krijgen. Volksgezondheid is ook jouw gezondheid. Meer info op Mannenseks.be

2. Doe iets concreets met je boosheid. Er is een wereldwijd netwerk van organisaties en actiegroepen die vechten tegen discriminatie omwille van seksuele voorkeur. Enkele suggesties:

ontwerp_Facebook001.jpgImmanent vecht tegen de homofobe uitspraken van Mgr. Léonard. Over hiv verklaarde hij dat het een vorm van ‘immanente rechtvaardigheid‘ is, met andere woorden: je eigen schuld.  Schrijver Bart Moeyaert zegt hierover: “Wat Léonard doet, is gif verspreiden. Als een persoon van aanzien iets zegt, zullen altijd een aantal mensen slaafs volgen. Dan voel ik het als mijn plicht om op zijn minst in te schatten of ik al dan niet moet reageren.” Immanent wordt niet gesubsidieerd zoals bv. çavaria en ze kunnen je financiële steun dus goed gebruiken. Je kan de website ook verder bekend maken door stickers en ballonnen te verspreiden.

Holebifoon001.jpg– Ga een paar uur per maand voor de holebifoon werken. Wist je dat deze hulplijn misschien moet verdwijnen omdat de Vlaamse overheid en ‘onze’ minister Pascal Smet het nodig vond çavaria minder subsidies te geven? Ook dat is een regelrechte schande.

black_kiss002.jpgOok je solidariteit met holebitransgenders en mensen met hiv in de rest van de wereld is welkom. WISH werkt aan die solidariteit.

Outrage_logo001.jpgOutrage! is opgericht naar aanleiding van het homofobe geweld in steden zoals Antwerpen en Brussel. Een probleem dat je allicht ook aanspreekt.

blood.jpg3. Geef geen bloed zolang het Rode Kruis dat niet OK vindt. Wat dat betreft weten ze heel goed wat ze doen. Het is een vorm van discriminatie die je niet op je eentje kunt oplossen. Liegen is in dit geval geen optie, ook al denk je van jezelf dat je 100 % veilig bent.