Heksenjacht op homo’s in Kameroen

afrika,wishIn Kameroen wordt er de laatste twee weken een echte klopjacht gehouden op homoseksuelen.Niet alleen krijgen homo’s steeds vaker te maken met geweld maar zelfs de minste verdenking van homoseksueel gedrag is voor de politie reden genoeg om mannen op te sluiten. Dat meldt WISH in een persbericht.

Alice gaat naar de president

afrika,wishWISH kreeg een email van de Kameroense advocate Alice N’Kom (foto) waarin ze de internationale gemeenschap vraagt om druk uit te oefenen op president Paul Biya (foto). De 66-jarige Alice N’Korn verdedigt al tien jaar lesbiennes, homo’s, bi- en transeksuelen in Kameroen en is de oprichtster van ADEFHO (Association pour la Défense de l’Homosexualité). Ze schrijft: “De toestand is nog nooit zo erg geweest. Er is maar een persoon die dit kan stoppen en dat is de president. Ik ga naar de hoofdstad Yaoundé om de president hiermee te confronteren. Hij kan de escalerende crisis van homofobe arrestaties en aanvallen stoppen, de opgepakte mannen onmiddelijk vrij laten en de wetten die homoseksualiteit verbieden herroepen.”

Drie jaar voor een SMS

Volgens de advocate kan hij een internationaal teken van verontwaardiging niet negeren. De afgelopen maand zijn er meer dan tien homo’s door de politie opgepakt op verdenking van homoseksualiteit. afrika,wishDe minste verdenking is genoeg om opgepakt te worden. “Eén van de mannen, Jean-Claude werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar enkel omdat hij een sms naar een andere man heeft gestuurd. Ik heb verschillende verhalen gehoord van homofoob geweld in het hele land.” zo laat Alice N’Korn weten. Samen met de organisatie Allout heeft Alice N’Kom een petitie opgestart waarin ze de president vraagt om een einde aan het homofobe geweld te maken.

WISH roept op deze petitie massaal te tekenen. Petities zoals deze hebben hun effect reeds eerder bewezen, ondermeer in Oeganda. Tekenen dus. Doorsturen en op je facebookprofiel zetten.