De Griekse hiv tragedie

hiv

De Griekse tragedie is niet enkel te merken aan de aanhoudende demonstraties. De Grieken slikken 35 % méér antidepressiva dan vijf jaar geleden. De zelfmoordcijfers stegen met 40 %. De schuldencrisis heeft ook gevolgen voor de verspreiding van hiv.
FF

Persagentschap Reuters maakte bekend dat het aantal gedetecteerde gevallen de eerste vijf maanden van 2011 de helft hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Er werd zelfs voor het eerst een besmetting van moeder op foetus vastgesteld.

Drugs en prostitutie

De Griekse gezondheidszorg kreunt de komende periode onder een besparing van 36 %. Het strenge soberheidsbeleid heeft invloed op het sociale vangnet dat ondermeer het testen op seksueel overdraagbare aandoeningen garandeerde. De toegenomen armoede bracht meer druggebruik en prostitutie met zich mee.  Schone naalden, vervangproducten voor heroïne en medicijnen tegen hiv zijn moeilijker te krijgen. In barre tijden is de neiging om drugs in te spuiten groter omdat het effect dan sterker is. Maar spuiten in plaats van snuiven of roken maakt het risico op besmetting met hiv groter.hiv,

Christianna Rizopoulos werkt voor het Griekse HIV-centrum en ziet de toekomst somber in: “Met deze economische crisis is het onmogelijk te voorspellen wat er nog gaat gebeuren”.

Zeven maand huur

Ook asielzoekers delen in de klappen. de 50-jarige Josephine uit Mozambique woont in Athene sinds 2005. Ze wacht reeds vier jaar op een beslissing over haar asielaanvraag. Ze is besmet met hiv maar kan haar bijdrage voor het ziekenfonds niet betalen en kreeg daarom de voorbije zes maanden geen medicijnen. “Ik vond vroeger gemakkelijk werk maar vorig jaar lukte dat helemaal niet” zegt ze. Sedert april vond ze sporadisch baantjes als schoonmaakster maar haar financiële toestand is zo problematisch dat ze al zeven maand de huur niet betaald heeft.

Peperdure klinieken

Er is ook kritiek op het Griekse drugsbeleid. “In Spanje vind je de afkickcentra op de juiste plaatsen, bij ons is het precies het omgekeerde” zegt Emi Koutsopoulou van Okana, een organisatie die zich met drugsbestrijding bezighoudt. “We hebben verdelingspunten voor methadon en afkickcentra in de peperdure klinieken in de rijke buitenwijken. Dit slaat nergens op. Een druggebruiker komt daar gewoon niet”.