Elio, comme il est beau…

 

Elio_0001

Het voelde aan als een vuurproef. Voor het eerst sedert jaren naar een vakbondsbetoging met een duidelijk signaal vanuit de holebi- en transgenderbeweging. Elio Di Rupo, onze eerste openlijk homseksuele premier, zet heel wat holebi’s en transgenders een pad in de korf nog voor hij de eed heeft afgelegd. ‘Elio, this is not gay’ zal de rest van de dag mijn boodschap zijn.


Zenuwen. Ik heb 5 bordjes gemaakt en ik weet niet of ik ze allemaal kwijt kan. Ruben, die van bij Turnhout moet komen, stuurt een sms dat hij het niet haalt omdat de bussen staken. Onderweg naar het station – de bordjes in een zak van de  Lidl –  bedenk ik dat het verdorie niet simpel is om activist te zijn. Veel tijd voor zelfbeklag heb ik niet. In Antwerpen Centraal stijgt mijn vertrouwen. Zowel de perrons als de aankomsthall zijn gevuld met rode, blauwe en groene mensen. Ik praat met Pascal De Bel, de vakbondssecretaris met wie ik mijn actie vooraf heb doorgesproken. Hij heeft het druk met het wegwijs maken van zijn mensen.

Bijna op VTM…

actie,elio di rupo,cavaria,brusselIk zie een cameraploeg en dat doet de adrenaline stromen.  Ik geef de journaliste een sticker. Ik heb op de valreep nog stickers laten maken om mensen iets te kunnen geven met de slogan erop. Het zijn prutsdingen. Een goeie sticker heeft een drager die je gemakkelijk in twee kunt plooien en zo de sticker losmaken. Deze exemplaren zijn gemaakt in een copycenter en je moet er lang aan peuteren om ze los te krijgen. Ik zie dat de journaliste de sticker bekijkt. Plots richt de camera zich op mij: “U komt met een speciale boodschap zie ik?” Ik leg kort de actie uit. Ik hoor van vakbondsmensen dat het een VTM-ploeg is. Een vakbondsman zegt dat ik het goed gedaan heb. Helaas haal ik het VTM-nieuws niet. Maar we worden wel vermeld op CNN! Dat is ook voor het eerst in mijn carrière als media-janet. Met die engelse slogan had ik er stiekum wel op gehoopt.  In het VRT-journaal komen we helemaal op het einde van de reportage eventjes in beeld.
actie,elio di rupo,cavaria,brussel
Ik stap op de trein met Pascal en Mo, een Belgische-Marokkaanse gast die ik nog ken vanuit de RAF-tijd. Ik hoor Pascal met andere vakbondsmensen praten over lijsten en kandidaten. De syndicale verkiezingen komen eraan. Er hangt veel vanaf. Een goeie vakbondsdelegee is goud waard. Catherine  laat via SMS weten dat ze onderweg is naar Brussel. Hopelijk vinden we elkaar in de massa.

Mo en ik stappen Brussel binnen met elk een bordje in de hand. Ze trekken onmiddellijk aandacht. Mo, die eigenlijk niet uit de kast is, zal na een halfuurtje het bordje komen teruggeven: “Ik word langs alle kanten gefotografeerd” klaagt hij. Ik snap het. Dit is niet echt een actie voor iemand die problemen heeft met coming-out. Ik doe nog een fotosessie met Pascal en Mo, die het bordje voor zijn gezicht houdt.

Elio_0003

“De jongeren een toekomst geven”

Brussel is één grote zee van groen-blauw-rood. Geweldig! Pascal is intussen verdwenen richting podium. Op een gigantisch scherm spreekt Rudy De Leeuw:“Het ABVV zegt dat het behoud van de koopkracht – en de index is daar een onderdeel van – van levensbelang is voor het behoud van de consumptie en de werkgelegenheid. Maar we moeten ook verder kijken: investeren in de economie; openbare controle invoeren op de banken en hen opnieuw ten dienste stellen van de reële economie en van de burgers; de werkgelegenheid aanzwengelen; de sociale bescherming verbeteren; de hulp aan personen en de openbare dienstverlening beter uitbouwen; de jongeren een toekomst geven. Alleen zo zullen we uit de crisis geraken en zal de financiering van onze pensioenen op lange termijn gewaarborgd zijn en blijven.”

Elio-imitator

Plots zie ik Catherine. We zullen vanaf dan maatjes zijn in de betoging. We genieten van de aandacht. In elke betoging zijn er van die bordjes die iedereen gezien heeft en ik denk dat we er vandaag eentje vasthebben. We hebben een hit gescoord.  Jammer dat we met zo weinig zijn. Geen homofobe reacties. Eén demonstrant reageert op ons bordje en roept “Elio, comme il est beau….”. Het klinkt cynisch maar ik kan niet inschatten of dat is omwille van zijn homo zijn of zijn ijdelheid. Er loopt wel een grappige Elio-imitator in de betoging die iets wreeds doet met kippen.  Een groene vakbondsman spreekt mij aan: “Ik begrijp niet waarom Elio in Vlaanderen zo populair is. Ik woon in Mons (de thuisbasis van Di Rupo). Als je daar niet de juiste partijkaart hebt mag je het wel vergeten. En die moet het land regeren?” Ik beloof hem het plaatje te corrigeren.

Elio_0004

Oordopjes

Enkele vrouwen delen in plastic verpakte gele kegeltjes uit. Ik denk eerst dat het snoep is, maar het zijn… oordopjes. Een vakbondsbetoging zonder rook- en vooral luid knallende bommetjes is niet meer denkbaar. Mannen blijven kinderen en amuseren zich te pletter,  de vrouwen zorgen voor het verzachten van het leed aan de  trommelvliezen.

Elio_0005

Armoede in Brussel

Barend Claessens van de ACV-jongeren Brussel legt uit aan De Wereld Morgen waarom hij hier is: “Brussel heeft 40 procent jonge werklozen. Het is niet dat die mensen geen werk willen of lui zijn, maar ze vinden gewoon geen werk. Nu zeggen dat ze ook geen wachtuitkering krijgen is er gewoon voor zorgen dat die jongeren nog langer zonder 1 euro inkomen zitten. Dat is echt wel een probleem, zeker voor een grootstad als Brussel.” Iemand fotografeert mij op het Fontainasplein.actie,elio di rupo,cavaria,brussel Dit plein was eventjes wereldberoemd toen Di Rupo daar zogenaamd zijn ‘minderjarigen‘ zou opgepikt hebben. Nu is deze buurt berucht voor een ander fenomeen: het homofoob geweld. Vlakbij ligt het homocafé Fontainas waar het agressieve optreden van twee (autochtone) homofobe mannen tot een steekpartij leidde. Outrage!, de groep die deze problematiek opvolgt, had hier vandaag ook moeten zijn. Meedoen aan de slettenmars was een goed idee, maar homofoob geweld is niet te herleiden tot heteroseksisme alleen. Hoe groter de armoede, hoe groter de kans op gewelddadige uitbarstingen. Deze week las ik nog dat de in België levende immigranten tot de armsten van de bevolking behoren. En dat zal met de regering Di Rupo niet veranderen.

Çavaria mag iets kritischer zijn

Ik wissel onderweg propagandamateriaal uit met Stefan Colaes van Groen! Op de gemeenschappelijke flyer van Groen! en Ecolo staat ondermeer: “De elkaar opvolgende economische en sociale crisissen tonen aan dat de traditionele antwoorden van de klassieke partijen niet meer werken.” Stof tot nadenken voor çavaria?  Ze zouden er in elk geval rekening mee kunnen houden dat een flink deel van hun achterban getroffen wordt door Di Rupo en zijn regering. De begroting treft niet alleen de pas afgestudeerden en de gepensioneerden in spe, ook het modaal gezin zal jaarlijks 550 euro extra ophoesten. In een persbericht hem kritiekloos tot een halve popster verheffen was er echt wel over. Het premierschap van Di Rupo heeft weinig met de emancipatie van holebitransgenders te maken. De ervaringen met Pascal Smet zouden de ogen moeten openen: ofwel staat de minister ten dienste van de beweging, ofwel werkt de beweging voor de minister. Bij Smet gaat het alvast de kant op van optie 2. Een ander evenwicht zoeken met Di Rupo is nu de grote uitdaging.

Tevreden?

Vanuit een snackbar in het station Brussel Zuid (U ziet op de foto vooral de Brusselse flikken)  zien we de betogers afzakken richting treinen. Het broodje met ham smaakt. We zijn allebei tevreden. Jammer dat we met zo weinig waren, maar we hebben toch maar het verschil gemaakt. Vuurproef doorstaan. Volgende keer ga je toch ook mee?

Elio_0006

Met dank aan Ivo Thoelen, Daniel Verhoeven, Eric Fels  en De Wereld Morgen voor de foto’s.

Bedankt ook aan Pascal, Mo, Catherine en de anderen (die ik helaas niet ben tegengekomen in die massa van 80.000)  voor hun aanwezigheid en aan alle Facebookvrienden die dit initiatief mee bekendheid hebben gegeven.