2013: Het jaar van Bart en Vladimir (1)

jaaroverzicht

Twee figuren bepaalden een flink stuk van mijn doen en laten en dat van vele actvisten in 2013: de nieuwe Antwerpse burgemeester Bart De Wever en de Russische president Vladimir Poetin. Ze belichamen allebei een hard, koud en onverdraagzaam beleid.  Poetin joeg de LHBT-gemeenschap tegen zich in het harnas. De Wever slaagt er voorlopig in om de LHBT-beweging rond zijn vinger te draaien. Benieuwd hoe dat gaat evolueren in 2014.

jaaroverzichtWoensdag 2 januari: Ik ga naar de installatie van de Antwerpse gemeenteraad. Een historisch moment om twee redenen. Het aantreden van NVA-burgemeester Bart De Wever en de ‘blijde intrede’  van de PVDA, de partij waarvoor ik opkwam bij de gemeenteraadsverkiezingen.  Gejuich en applaus bij de eedaflegging van de 4 PVDA-gemeenteraadsleden en de aanstelling van Dirk van Duppen als lid van de OCMW-raad. Onze fractie zit tussen die van Groen en Vlaams Belang. Peter Mertens kan leuk keuvelen met Meyrem Almaci die naast hem zit, voor Mie Branders valt het tegen, die zit naast Anke Vandermeersch van het Vlaams Belang. In Borgerhout, de Antwerpse gemeente waar ik woon, wordt een progressieve coalitie gevormd met PVDA, Groen en SP.A.  Een luis in de pels van het voor de rest door de NVA gedomineerde Antwerpen.

Het blijft  intussen wachten op het bestuursakkoord van het nieuwe gemeentebestuur in Aalst, waar Vlaams Belanger Karim Van Overmeire via de NVA aan een schepenambt is geraakt. Het Cordon Sanitaire, een afspraak tussen alle democratische partijen om nooit iemand van het Vlaams Belang tot het bestuur toe te laten, werd doorde NVA met volle  teugen doorbroken. Een vijftigtal VB’ers werden zonder enige voorwaarde binnengehaald bij de NVA.  Dat leidt tot een zeer dubbelzinnige houding van de NVA tegenover homoseksualiteit, die dit jaar duidelijker zal worden.

jaaroverzichtZondag 13 januari: ik heb een afspraak met Jente, een scoutsleider die toch wel een zeer speciale kalender komt brengen.

Zondag 27 januari: ik neem deel aan een van de grote manifestaties in Parijs voor de openstelling van het huwelijk in Frankrijk.  Het is een geweldige ervaring, zeker omdat de solidariteit vanuit (vooral Franstalig) België enkele autobussen groot is.  Op één van die manifesaties is ook Alice Nkom, LHBT-activiste uit Kameroen. In de strijd rond de openstelling van het huwelijk tonen de katholieke kerk, rechts en extreem-rechts zich van hun meest agressieve kant. Wat Léonard in België niet gelukt is gebeurt wèl in Frankrijk: een enorme polarisering met het nodige geweld.

Zondag 3 februari: Bart De Wever doet in de weekendeditie van De Morgen zijn omstreden uitspraak over de regenboog-t-shirts. Ongeveer iedereen reageert verontwaardigd… behalve het Roze Huis. We zullen later te weten komen hoe dat komt.

jaaroverzicht

Woensdag 20 maart: het bezoek van Frigide Bargot, boegbeeld van de anti-homohuwelijkcampagne van rechts en extreem-rechts in Frankrijk, krijgt een warm onthaal van LHBT-actvisten bij haar bezoek aan Brussel. De solidariteit vanuit (vooral Franstalig) België met de strijd voor de openstelling van het huwelijk in Frankrijk is één van de hoogtepunten van 2013.

jaaroverzicht

Zaterdag 23 maart: op de jaarlijkse algemene vergadering van koepelorganisatie çavaria kom ik Haroun tegen. Hij wil zijn verhaal vertellen op mijn blog. Vandaag heeft hij nog altijd geen papieren. Ik zal dit jaar nog meer verhalen horen zoals het zijne. Ik publiceer ook een artikel over Helen en Roos, twee seropositieve Afrikaanse vrouwen.

Zaterdag 6 april: iedereen is verrukt over de beelden van twee jonge homo’s die in Zuid-Afrika trouwen via de traditionele huwelijksceremonie.

jaaroverzichtMaandag 22 april: vandaag is het precies een jaar geleden dat Ihsane Jarfi werd vermoord.  Zijn vader Hassan publiceert een boek over de moord op zijn zoon. In dit interview legt hij uitgebreid uit hoe hij het verwerkt.

Dinsdag 23 april: Dubbele vreugde: het huwelijk is open in Frankrijk, en het scabreuze hoofddoekenverbod in de gemeenteraad van Boom is teruggefloten. Alice Vande Voorde van COMAC geeft haar analyse over de strijd in Frankrijk.

jaaroverzichtWoensdag 1 mei: Ik spreek de deelnemers toe op het solidariteitsfeest in Borgerhout. Het feest is een reactie op het idee van de extreem-extreem-rechtse NSA (Nationaal-Solidaristische Actie,  niet te verwarren met de Amerikaanse spionagedienst) om op de dag van de arbeid een manifestatie te houden tegen de PVDA.  Eerst mocht dat van Bart De Wever. Onder druk van het protest trok hij zijn toelating in. Buurtbewoners en linkse mensen nemen op 1 mei het plein over.

jaaroverzicht

Zaterdag 18 mei: de jaarlijkse pride in Brussel. Ik loop samen met COMAC, (hier méér foto’s) de jongerenorganisatie van de PVDA. Mijn moeder hielp mee bordjes maken.  Elke jaar is er wel een of andere droogkloot die een stukje tégen de Pride mag afscheiden. Dit jaar valt de eer te beurt aan VLD’er Lorin Parys, die intussen naar de NVA overstapte en daar allicht de anti-pridefractie kan vervoegen. Ondanks het feit dat het aantal deelnemers aan de pride jaar na jaar groeit, blijven mensen zich op een of andere manier afzetten tegen deze manifestatie en ze blijven dezelfde onzin reproduceren.  De eerste die daar ooit aan begon is ene John De Wit, die in 1989 probeerde iedereen de schrik van zijn/haar leven te bezorgen met een tekst, die ik toen met het Roze Aktiefront al diende te weerleggen.  Ik publiceer met plezier de openingsspeech van Chille Deman en Alan De Bruyne op de pride. çavaria deelde de dag voordien bloemen en ander leuks uit aan de stations.

Maandag 27 mei: in Gent wordt – na een intensieve campagne –  het hoofddoekenverbod bij de stadsdiensten afgeschaft. Vlaams Belang en VLD stemmen tegen. Uit de speech van Siham Benmammar en Lamyaa Omar tijdens de gemeenteraadszitting:  “De stad heeft in het bijsturen van deze beeldvorming een voorbeeldfunctie en een voortrekkersrol te spelen. Niet alleen geeft ze door de afschaffing van het verbod aan, dat alle Gentse burgers gelijkwaardig zijn, maar hierdoor verhoogt ze ook sterk de interactie tussen de diverse Gentenaars.”

jaaroverzichtZaterdag 1 juni: ik publiceer de vertaling van een artikel van Mehdi Hasan. Hij schrijft voor The New Statesman en is politiek directeur van The Huffington Post UK. Als moslim worstelt hij met het idee van homoseksualiteit, maar hij is tegen homofobie.

Dinsdag 11 juni: vergadering in de lokalen van de socialistische bediendenvakbond BBTK. We gaan met de vakbond een actieve rol spelen tijdens de mensenrechtenconferentie van de World Outgames in Antwerpen. Enkele mensen lopen al jaren met plannen rond om vanuit de vakbond iets te gaan doen rond homoseksualiteit; Plezante sfeer op de vergadering.  Ik begin alvast met een blog.

jaaroverzicht

Woensdag 19 juni: Het ‘middenveld‘,  dat zijn de Antwerpse organisaties die zich met allochtonen, armoede en kansarmoede bezighouden, protesteren op de Groenplaats tegen de draconische bezuinigingen die hen door het nieuwe stadsbestuur worden opgelegd. Grote afwezige… is het Roze Huis.  De afwezigheid van het Roze Huis bij dit protest wordt beloond. Vrijdag 28 juni mogen ze opdraven in het stadhuis en krijgen – in tegenstelling met de rest van het middenveld – méér subsidies dan onder de vorige coalitie.  Door te buigen voor het harde beleid van het Antwerpse stadsbestuur heeft het Roze Huis dus geld gewonnen. De vraag is wat ze ermee gaan doen. Homans laat tijdens haar speech verstaan dat het geld dient gebruikt te worden voor het ‘wegnemen van de homofobie bij de allochtonen’. Lees: het publiek van de middenveldorganisaties die – in tegenstelling tot het gezagsgetrouwe Roze Huis – bijna op droog zaad gezet zijn door het stadsbestuur.  In Reyers Laat zal Bart De Wever zelfs beweren dat je homofobie enkel nog bij ‘allochtonen‘  vindt… Het Roze Huis wordt dus ingezet in een racistisch en homofoob gekleurde politiek van NVA, VLD en CD&V.

jaaroverzicht

Ik vertaal een artikel over Gezi Park in Istanboel, de plek waar een wondere coalitie ontstaat  tussen LHBT-activisten, moslims en voetbalsupporters tegen het beleid van de Turkse premier. Wat het Roze Huis in Antwerpen weigert te doen gebeurt wèl in Istanboel: een coalitie tussen onderdrukte minderheden die één vuist maakt tegen het asociale en rechtse beleid.

jaaroverzichtVrijdag 21 juni: Raoul Hedebouw, PVDA-woordvoerder en -gemeenteraadslid doet in de Luikse gemeenteraad het voorstel om een gedenksteen te plaatsen ter nagedachtenis van Ihsane Jarfi.

jaaroverzichtZaterdag 29 juni: Op het congres tegen homo- en transfoob geweld ontmoet ik Hassan Jarfi, de vader van de vermoord Ihsane.  Ik koop zijn boek en we praten over de mogelijkheid om het in het Nederlands te vertalen. Zijn getuigenis tijdens het congres zorgt voor tranen van ontroering bij het publiek.

Dinsdag 25 juni: persconferentie over de mensenrechtenconferentie naar aanleiding van de World Outgames. 

jaaroverzichtDinsdag 30 juni: de anti-homowetten treden officieel in werking in Rusland. Protestmanifestaties worden brutaal onderdrukt.  Er duiken ook tal van onheilspellende berichten op: filmpjes waarin je kan zien hoe mensen getreiterd en mishandeld worden. Het valt me moeilijk om zo’n filmpje helemaal uit te kijken. In één van de filmpjes wordt ook een zwarte student mishandeld. Racisme en homofobie steken in Rusland de kop op en het regime van Poetin heeft daar duidelijk de hand in. De nieuwe wet verbiedt ‘propaganda‘ voor homoseksualiteit. Een beproefd recept dat we ook al zagen in de jaren ’80 toen Margareth Thatcher in Engeland de plak zwaaide. Ook het benadrukken van het gevaar dat kinderen lopen is niet nieuw, dat zien we ook in Afrika steeds weer opduiken.jaaroverzichtDe media snoepen er duidelijk van en overspoelen ons met berichten over de homofobie in Rusland.  Dat heeft een mobiliserend effect bij holebi’s en transgenders in bepaalde delen van de wereld.  Maar die overdreven aandacht klinkt ook vals en ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het sommige politici zoals Barak Obama goed uitkomt.  Het feit dat Poetin de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden uit de klauwen van de CIA houdt zit hem méér dan dwars. Die andere klokkenluider – Bradley Manning – komt uit de kast als transgender een gaat vanaf nu door het leven als Chelsea Manning. Chelsea bleef niet uit de greep van Obama en zit een celstraf van 35 jaar uit voor het lekken van geheime documenten aan WikiLeaks. Manning dreigt met een proces als ze in de gevangenis geen behandeling krijgt.

jaaroverzichtTijdens een ontmoeting met holebi’s in St. Petersburg zegt Obama dat ze niet echt op zijn steun moeten rekenen. Bovendien weten we dat de VS zowat het enige land is dat homofobie uitvoert. Religieuze sektes (foto: Scott Lively) zijn zowel in Rusland als in Afrika actief met het verspreiden van homo- en transfobie. Ik vertaal een artikel van de Russische activist Igor Yasin die er voor pleit om zich niet blind te staren op buitenlandse steun. Rusland heeft een Stonewall nodig,  zegt hij. Veel discussie over het al dan niet boycotten van de Olympische winterspelen in Sochi. Bart Swings ziet een aangepaste vorm van protest wel zitten.

Lees deel 2 van mijn jaaroverzicht.