Breivik, de sexy terrorist

vlaams belang,homofobie,moslimHeeft U ook een email gekregen van Anders Breivik? Allicht niet. De man die verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van 76 mensen had nochtans een zeer uitgebreid adresboek en… vindt homo’s zeer interessant.

Breivik (foto) adviseerde zijn medestanders om zich als homo voor te doen. Dat zou een ideale dekmantel zijn om niet als terrorist aanzien te worden. Bovendien maakt het de racistische boodschap aantrekkelijker: “Gebruik tijdens fotoshoots altijd make up. Ja voor mannen klinkt dat nichterig, maar zorg dat je er aantrekkelijk uitziet, dat helpt bij de verspreiding van onze boodschap.”
We krijgen soms complimentjes uit onverwachte hoek. Maar genoeg gelachen. De laffe aanslag op linkse jongeren in Noorwegen maakt een en ander duidelijk.

Geestesziek

“Die man is geen geestesgenoot, die is geestesgestoord”  zei Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers. Waarmee hij een poging deed om het verband tussen de opruiende taal van zijn partij  tegen moslims en het geweld van Breivik onder de mat te vegen. Of hij ze allemaal op een rijtje heeft zal nog moeten blijken. Maar het is opvallend hoeveel plegers van racistisch geweld tot de staat van gekte worden gebombardeerd. Dat herleidt wat ze gedaan hebben tot een individueel, medisch probleem en houdt de politici die racisme verspreiden buiten schot. De vraag is waarom die gekken dan juist racistische misdaden plegen? Waarom steken ze geen kathedraal in brand of laten ze geen kazerne ontploffen? En waarom worden moslimterroristen steevast wèl in verband gebracht met de islam en niet als krankzinnig gecatalogeerd?

vlaams belang,homofobie,moslim

Intoxicatie

We hebben al meer gekken zien passeren: de De man die Mohamed Achrak in 2002 in Borgerhout neerschoot werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. En ook bij Hans Van Temsche, die op 11 mei 2006 in Antwerpen op straat de zwangere Malinese vrouw Oulematou Niangadou en het tweejarig meisje Luna Drowart neerknalde kreeg een psychiatrisch profiel aangemeten. Toemalig VB-voorzitter Frank Vanhecke waste ook de handen in onschuld, wat cartoonist GAL tot bovenstaande prent inspireerde. Gerechtspsychiater Roger Deberdt maakte een andere analyse: “Van Themsche vertoefde in een milieu waar vreemdelingenhaat mogelijk niet ongewoon was. Dat heeft geleid tot een chronische intoxicatie over een langere periode, waardoor hij zich ging identificeren met neonazi’s, tot in zijn kleding toe. Hij is zeker niet van het ene moment op het andere doorgeslagen.” Het VB mag dan nog zo hard roepen dat ze niets met de Noorse terrorist te maken hebben, de politieke verwantschap is er overduidelijk. In zijn manifest verwijst Breivik meermaals naar Vlaams Belang en Filip Dewinter. Zo heeft hij het op bepaald moment bijvoorbeeld over “Dewinter, mezelf en alle anderen die niet geloven in de mythe van een gematigde islam”. 

Club Brugge

“Zijn Club Brugge of Anderlecht verantwoordelijk voor het hooligangespuis dat toevallig met een sjaal in de bekende clubkleuren staat te zwaaien?” probeert Valkeniers nog. Uiteraard niet. Maar er is één belangrijk verschil tussen Club Brugge en het Vlaams Belang: de ene speelt voetbal en probeert het geweld en het racisme zelfs in te dammen, de andere is een partij die het racisme bovenop haar menukaart heeft staan. Geweld is nooit veraf als je racisme predikt.

vlaams belang,homofobie,moslimOude bekenden

Interessant is ook dat Breivik het nodig achtte om zijn manifest door te mailen naar politici die ons niet onbekend zijn. Zo kreeg Tanguy Veys (foto) VB’er en grote fan van Mgr. Léonard, het beruchte manifest afgelopen vrijdag in zijn mailbox. Veys is ons bekend wegens zijn kruistocht tegen het recht op adoptie voor holebi’s. Hij was ook actief in de verkiezingscampagne van Alexandra Colen, “Queen of Homophobia” in het Vlaams Belang.  Die is dan weer getrouwd met Paul Beliën, een Belg die momenteel voor de Nederlandse politicus Geert Wilders werkt. Eén grote familie dus. Op de website van Beliën, The Brussels Journal, staan niet alleen verwijzingen naar Breivik. Je kan er ook volgende suggestie lezen voor de holebitransgenderbeweging: “De holebibeweging vergist zich van vijand en dat weten de homo’s zelf ook. Zij beseffen maar al te goed vanwaar het gevaar komt en dat is niet van de katholieke kerk. Mijn kapper is homo, een cliché inderdaad. Hij woont met zijn man in Boom in een straat met vele Marokkaantjes. Mijn kapper wordt door hen constant nageroepen en bespuwd.” Breivik, het Vlaams Belang en The Brussels Journal hebben één gemeenschappelijk streven: elk conflict met moslims gebruiken om rassenhaat aan te wakkeren.

Nicolas, Angela en Yves

Volgende uitspraak van VB-voorzitter Valkeniers is interessant om even bij stil te staan:  “Het is natuurlijk erg gemakkelijk én verleidelijk om nu met een beschuldigende vinger naar Geert Wilders of Filip Dewinter te wijzen, maar misschien hebben David Cameron, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel en zelfs onze eigenste Yves Leterme de Noorse moordmachine wel het fatale duwtje in de rug gegeven. Hebben zij die fameuze multiculturele samenleving onlangs immers niet ‘totaal mislukt’ en ‘dood’ verklaard?” Hij heeft helaas niet helemaal ongelijk. vlaams belang,homofobie,moslim Het ideëngoed van het VB is de voorbije dertig jaar doorgesijpeld naar andere partijen. Er mag dan een noodzakelijk cordon sanitaire rond het VB aangelegd zijn, echt waterdicht is dat niet. In een opiniestuk, ondermeer ondertekend door Sven Pichal, krijgen Valkeniers en de politici die hij aanhaalt lik op stuk: “In het maatschappelijk debat werd geïnsinueerd dat ‘migranten’ onze waarden en normen niet deelden, dat zij antidemocratisch waren en tegen de mensenrechten. Na 9/11 konden opiniemakers zelfs onbezwaard stellen dat ‘onze cultuur’ superieur is, dat zij ‘achter(lijk) zijn’ en nog geen verlichting hebben doorgemaakt. Bovendien werden die ‘migranten’ uitsluitend geherdefinieerd als moslims, terroristische moslims zelfs. Dit vijandbeeld werd zo een integraal onderdeel van het integratiedebat.” De ondertekenaars van het opiniestuk leggen de vinger op de wonde: “Als we een rechtvaardige samenleving willen, dienen we ons in te zetten voor een inclusieve samenleving waar het voor iedereen goed leven is. Dit betekent het garanderen van gelijkheid: gelijke toekomstperspectieven, sociaaleconomische gelijkheid… Er hoort dus een proactief migratiebeleid gevoerd te worden dat gekoppeld is aan een algemeen beleid rond gelijkheid. Daarvoor is het noodzakelijk dat politici zich zelf niet bezondigen aan het abnormaliseren van migratie en migranten.”

Het volledige opiniestuk vind je hier. Je kan trouwens nog altijd de petitie tekenen die aan dit opiniestuk verbonden is.

Problemen oplossen, niet misbruiken

De bloedige aanval op Bart and Rolando in Brussel ligt nog vers in het geheugen. Ook hier werden de daders bijna herleid tot ‘moslims’. Terwijl het over veel meer gaat: het machogedrag van jongeren die uit kansarme buurten komen en die bij een gebrek aan toekomst underdogs zoeken. Geen gemakkelijke materie. Voor het Vlaams Belang was het opnieuw simpel: VB’er Bert Schoofs omschreef het incident als ‘religieus geïnspireerd geweld’. vlaams belang,homofobie,moslim

Het is mooi dat Pascal Smet (foto) en anderen naar aanleiding van het geweld tegen Bart and Rolando hebben opgeroepen om homofoob geweld niet te beantwoorden met racisme. Ik vind dat zeer juist. Maar ik kan mij voorstellen dat holebi’s en transgenders die geconfronteerd werden met homofoob geweld daar de schouders bij ophalen. Als je in mekaar geslagen bent doet elke beweging pijn, weken aan een stuk. Het is voor anderen gemakkelijk om te zeggen dat wat ze moeten denken. Van slachtoffers kan je niet verwachten dat ze hun emoties opzij zetten en zich inleven in de situatie van de daders. Ze willen vooral de pijn niet meer voelen. Ze willen geen tweede keer zoiets meemaken. Ze willen ook niet dat het hun vrienden overkomt. Ze willen er niet over lezen als alweer iemand anders het slachtoffer is van homofoob geweld. Bij elke gelegenheid staat het Vlaams Belang daar en wenkt: stem voor ons, word nu eens eindelijk racist want dat is de enige oplossing. Ze willen jouw pijn omzetten in haat. Als we willen dat we geen nieuwe racisten kweken moet er dringend iets gebeuren. Daar hebben we politici voor. Zelfs een politicus die openlijk homo is en van wie je zou kunnen verwachten dat hij rond dit thema extra inspanningen doet. Racisme bestrijdt je niet niet alleen met plechtige oproepen maar vooral met een beleid. Het is nu vakantie dus we wachten geduldig tot Pascal Smet zijn plannen om aan het probleem iets te doen ontvouwt. Hij is bevoegd voor onderwijs en vorming, jeugdwerk, gelijke kansenbeleid en de coördinatie van het beleid met betrekking tot Brussel-Hoofdstad. Stuk voor stuk terreinen waarop hij veel kan doen.

Lees ook: Wie haat zaait zal geweld oogsten – Anders Breivik en homoseksualiteit – Artikels over Brussel – Verenigd in Angst?