Piet De Bruyn loopt achter

nva,moslim,gemeenteraadsverkiezingen
Piet De Bruyn

In een gezamenlijk persbericht reageren NVA-politici Zuhal Demir en Piet De Bruyn  op de VOLT-reportage over homofobie op straat.

De Bruyn: “Er moet binnen de allochtone gemeenschap een debat op gang komen over de aanvaarding van homoseksualiteit op basis van waarden als respect, verdraagzaamheid en openheid. Het erkennen dat er een probleem bestaat bij een deel van de jonge allochtonen die discriminerend optreden tegenover holebi’s, is meteen ook de beste manier om aan te tonen dat inderdaad niet alle allochtonen negatief staan tegenover homoseksualiteit. Discriminatie tast de menselijke waardigheid aan. Daarover kunnen geen compromissen gesloten worden. Het is de taak van iedereen – ook van de allochtone gemeenschap – om alle vormen van discriminatie zonder onderscheid te bestrijden.” Voor beide NVA-parlementsleden is het hoog tijd dat de allochtone gemeenschap nu zelf initiatief neemt.

Wacht es even…

nva,moslim,gemeenteraadsverkiezingenWaar is Piet De Bruyn de voorbije twee jaar geweest? Heeft hij eigenlijk wel naar het gesprek gekeken dat na de VOLT-reportage is uitgezonden? Daar zat ook Brahim Laytouss (foto), imam, islamleraar en docent Islamitische wetenschappen. Hij is een van de moslims die het probleem kent en bestrijdt. Eerder hebben allochtone politici zoals Ali Salmi, Khadija Zamouri, Selahattin Kocak en Yamila Idrissi zich duidelijk tegen homofobie uitgesproken.

Initiatieven zoals Je weet waar discriminatie begint… de standpunten van organisaties zoals Federatie Marokkaanse Verenigingen en het Minderhedenforum zijn De Bruyn blijkbaar allemaal ontgaan. De vermoorde Marokkaanse homo Ihsane Jarfi kreeg ondanks zijn geaardheid een religieuze begrafenis. “Homoseksualiteit mag dan wel verboden zijn in de islam, het is niet aan ons om te oordelen. Dat kan alleen Allah”, zei Manad Mohamed, een vriend van de familie.  Hassan Bensalah organiseerde  baanbrekend een project rond homoseksualiteit in jeugdhuis Vision.

Hoog tijd dat de allochtone gemeenschap zelf initiatief neemt meneer De Bruyn?

Wat heb ik aan de N-VA?

nva,moslim,gemeenteraadsverkiezingenToegegeven, we zijn er nog niet. Er moet nog veel méér gebeuren. Maar daarvoor moeten we blijkbaar ook niet op de NVA rekenen. Als ik het partijprogramma goed lees mogen allochtonen in Vlaanderen blijven als ze zich assimileren. Dat wil zeggen dat ze de ‘Vlaamse‘ cultuur, normen en waarden volledig overnemen en hun eigen roots verloochenen. Dat is op zich al onmogelijk maar laten we er even van uitgaan dat men dit probeert. Zal de homofobie bij de perfect aangepaste allochtonen dan verdwenen zijn? Ik denk het niet. Toch niet als je de NVA als model neemt.

Voor zover homofobie al niet rondzweefde in de partijrangen heeft deze ideologie alvast een ferme boost gekregen door de blijde intrede van 50 mandatarissen van het Vlaams Belang. “Discriminatie tast de menselijke waardigheid aan. Daarover kunnen geen compromissen gesloten worden.” lees ik in het NVA-persbericht. Ik mag het graag geloven. Hebben die 50 Vlaams Belangers ‘zelf het initiatief’ genomen om een debat op gang te brengen over hun homofobie? Dat is – om de woorden van Piet de Bruyn te gebruiken – de beste manier om aan te tonen dat inderdaad niet alle VB’ers negatief staan tegenover homoseksualiteit. Ik ben er zeker van dat dit niet gebeurd is, anders zouden we het al lang weten.

nva,moslim,gemeenteraadsverkiezingen

Aalst als testcase

De daders van het homofoob geweld in Aalst waren ‘echte Vlamingen’. Wedden dat hun opvattingen over homoseksualiteit als twee druppels water op die van het Vlaams Belang lijken? Kijken we naar wat er nu in deze vrolijke stad gebeurt.  Vlaams Belang-kopstuk Karim Van Overmeire krijgt er het schepenambt van ‘Vlaamse Zaken en Integratie’. Integratie van allochtonen? Integratie van Holebi’s en transgenders? Hij zou ook bevoegd zijn voor scholen en bibliotheken.  De Aalsterse lijsttrekker van de SP.A, Ann Van de Steen heeft aan burgemeester Christoph D’Haese (rechts op de foto) gevraagd om Van Overmeire (tweede van links) een andere post te geven. Zonder resultaat. Nog geen enkele NVA-mandataris heeft reeds het regenboogbeleid van çavaria onderschreven. Een teken aan de wand?

“Een open houding tegenover NVA  is aan te raden”

nva,moslim,gemeenteraadsverkiezingenOver de situatie in Aalst hoor je de NVA niet en ook de NVA-holebi’s houden de tanden op elkaar. Ik vroeg de Antwerpse NVA-verkozene en openlijk homo Martijn Van Esbroeck om een reactie op Van Overmeire. Hij mailde mij deze verhelderende tekst: “. Ik gaf u reeds eerder  te kennen alle extremen te veroordelen of ze nu  links of rechts zijn. Ik kan dit dus nogmaals bevestigen. Dit is niet anders voor andere N-VA-leden. Op individuele websites (ook die van Karim Van Overmeire) vind je duidelijke standpunten terug en antwoorden op uw vragen. Nuttige contacten zullen in Aalst gelegd worden. Zelf ben ik van plan om aandachtig te luisteren naar wat er leeft bij onze Antwerpse  holebi- verenigingen en de website van Cavaria is daar een goede leidraad voor. Toch vind ik het ook belangrijk om niet alles per se door een holebibril te bekijken. Laat ons als burger denken, vakjes zijn er al genoeg.  Laat de gemeentebesturen zich nu eerst vormen en vanaf januari begint het werk. Ik raad de lokale holebiverenigingen dan ook aan om zoveel mogelijk rechtstreeks en met een open houding het gesprek aan te gaan.”

We hebben het begrepen. Vanaf het moment dat onze houding open genoeg is nemen we contact op.