We vallen als vliegen

Aalst_Stefaan De Vits0001.jpg
Stefaan De Vidts

Twee mannen in mekaar geramd in Aalst, homo aangevallen in de Graffitisteeg in Gent, Mathias van zijn fiets getrokken en in mekaar geslagen door drie jongeren en 60-jarige man vermoord met een hamer in het park van Luik.  In minder dan een half jaar twee doden door homofoob geweld: Ihsane Jarfi en de 60-jarig Luikenaar.

In Aalst organiseerde jongerengroep Liever Spruitjes een stille protestactie. In de Gentse graffitisteeg werden op initiatief van Casa Rosa graffiti voor tolerantie gespoten. De regering kondigde een gevoelige strafverzwaring aan voor homofobe misdrijven en belooft een pakket maatregelen in het najaar. Hopelijk zit er meer in dan strengere straffen want daar bestrijd je enkel de symptomen mee. Belangrijk, maar onvoldoende.

“Tijd voor actie!”

We vallen als vliegen_0001

 

Casa Rosa heeft contact opgenomen met Mathias. Op facebook schrijft deze Gentse LGBT-organisatie: “We kunnen enkel herhalen wat we reeds vorige week herhaaldelijk de media instuurden: Doe net zoals Mathias een aangifte bij de politie als je slachtoffer bent omwille van je geaardheid. Zorg ervoor dat dit motief zeker wordt opgenomen.” Met die aangiftes moet dan ook méér gebeuren dan enkel vervolgen. Casa Rosa: “Er is genoeg over gepraat in de politiek, het wordt tijd voor ruimte en middelen voor concrete actie!”

We vallen als vliegen_0002

 

“Homo’s vinden om op te rammen”

Wie aan het homofoob geweld een racistische of islamofobe draai wil geven moet dringend zijn mond spoelen. Het is nu wel duidelijk dat geen kwestie is van afkomst of religie. De Aalsterse broers Dimitri (19) en Kevin D.N. (28) die met behulp van tafels en biljartkeus lelijk huis hielden tegen twee homo’s behoren volbloedig tot het ‘eigen volk’. Stefaan De Vits (foto), één van de mannen die in het café in Aalst zwaar werden toegetakeld, zei in de krant: “Dat die mannen maar eens goed nadenken over wat ze gedaan hebben. Ik snap echt niet wat hen bezielde. Ze moesten die dag blijkbaar gewoon homo’s vinden om eens goed op te rammen. Als wij het niet waren geweest, dan hadden ze andere gezocht. Tuurlijk hoop ik dat ze zwaar gestraft worden, want door hen durf ik haast niet meer op straat te komen. Laat staan op café gaan.” Homofobie kan overal en bij iedereen zitten. Sommigen werken het uit met hun vuisten, anderen verstoppen ze in hun politieke discours.

We vallen als vliegen_0003
Homofobe daders in Aalst

Sommige politici mee verantwoordelijk

Wie getroffen wordt door homofoob geweld mag trouwens weten dat er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een aantal homofobe politici op de lijsten staan die hun handen niet zullen vuilmaken en ook niet de bak zullen invliegen. Ze vertolken een ‘beschaafde’ homofobie, verpakt in dure woorden als ‘vrije meningsuiting’ en ‘het recht om te discrimineren’. Figuren als aartsbisschop Léonard en  N-VA politici zoals Jurgen Ceder en Matthias Storme  zorgen met hun homofobe taal voor een intellectuele ondersteuning van het geweld.

Fluitconcert2011.jpgPride, maar ook protest

Het ziet er naar uit dat de Antwerp Pride voor de tweede keer een protest tegen het homofoob geweld zal worden. Vorig jaar gebeurde dat op de slotmanifestatie met ondermeer een fluitconcert (foto). Dit jaar komen we ook op straat in een optocht. Daar kunnen we ons protest luid laten weerklinken. Afspraak zaterdag 11 augustus, 14u, Hanger 41, Antwerpen. (info op p. 40 van het programmaboekje)

Lees ook: Snelle remedies tegen homofoob geweld?