Aalst heeft meer handtekeningen nodig

Aalst_Karim Van Overmeire_Stonehenge0001.jpg

“We zijn niet bang, wel alert.” schrijft Liever Spruitjes, de LHBT-jongerengroep uit Aalst. Het gaat over de aanstelling van Karim Van Overmeire, de Vlaams Belanger die ‘een tweede kans krijgt’ bij de N-VA, tot schepen van… Vlaamse Zaken. Een kans om wat te doen?

Van Overmeire (op de video tijdens een bijeenkomst van het Vlaams Belang) schrijft op facebook:  “De felicitaties in verband met een schepenmandaat en specifieke bevoegdheden zijn nog iets te voorbarig. Het nieuwe college gaat pas in januari 2013 van start. Ondertussen moeten we rustig bekijken hoe we de belangrijke verantwoordelijkheden die aan N-VA toekomen, het best kunnen invullen. We gaan dat doen in de geëigende structuren, zonder ons te laten opjagen door gazetten, toogpraat en roddels. Sommige mensen schijnen al meer over mijn plannen te weten dan ikzelf. 🙂 Mocht ik schepen worden, dan zie ik dat in elk geval niet als een beloning maar als een opdracht die ik zes jaar lang moet vervullen in dienst van de 80.000 Aalstenaars.”

Vaagheid

Vaagheid troef dus. Die vaagheid speelt in ons voordeel. Zo hebben we tijd om klaar en duidelijk te zeggen wat holebi’s en transgenders nodig hebben in Aalst. En wat we vooral niet willen. Het feit dat Van Overmeire schepen wordt deed al flink wat stof opwaaien. Het zal de eerste VB’er zijn die via de N-VA het cordon sanitair doorbreekt. Coalitiepartner CD&V liet weten zich hierover geen zorgen te maken. Die andere coalitiepartner, SP.A, voert intern discussie en lijkt het nog niet goed te weten. Nationaal SP.A-voorzitter Bruno Tobback sprak gespierde taal: “Ik zie dat niet zitten,” zegt hij in De Morgen. “Dit is niet één brug te ver voor ons, dit is alle mogelijke bruggen te ver.”  Ook de LHBT-beweging moet zo snel mogelijk klare taal spreken.

nva,vlaams belang,jongeren,gemeenteraadsverkiezingen

Onderwijs en bibliotheken voor een VB’er?

Aalst_De Wever_Le Pen0001.jpgOpen VLD’er Jean Jacques De Gucht schrijft op zijn blog: “in plaats van een algemene visie rond de toekomst van Aalst te ontwikkelen, wordt in eerste instantie een Schepen voor Vlaamse zaken aangesteld, die ook bevoegd is voor onderwijs en bibliotheken. Een functie die dan ook nog ingevuld wordt door één van de auteurs van het 70 puntenplan.”

Als Van Overmeire inderdaad onderwijs en bibliotheken onder zijn bevoegdheid krijgt is dat al reden te over om méér dan alert te zijn. De standpunten van het VB over onderwijs en seksuele voorlichting zijn bekend.  Het Front National  heeft in Zuidfranse steden zoals Orange de bibliotheken ‘gezuiverd’ van lectuur over homoseksualiteit en multiculturaliteit. Ex-leider Jean-Marie Le Pen (hier op de foto met een jonge BDW) is één van de ideologische inspiratoren van Bart Dewever

Geen enkele andere politieke partij speelt het zo grof als de N-VA: Karim van Overmeire is een kopstuk van het Vlaams Belang geweest. Dat betekent dat hij zeker achter de homofobe standpunten van die partij staat. Niets wijst immers op het tegendeel. Nooit heeft de N-VA de overlopers  gevraagd om afstand te nemen van het racisme en de homofobie van het VB. Hem de bevoegdheid geven over onderwijs is een provocatie aan het adres van de LHBT-beweging. Daarop niet passend reageren is de deur openzetten voor homo/transfobie bij elke toekomstige coalitievorming waarbij N-VA/Vlaams Belang betrokken is.

Doorbreek de vaagheid, laat ze kleur bekennen

Aalst_Regenboogbeleid_0000.jpg

 

 

De LHBT-beweging is terecht alert in deze zaak. En we hebben troeven die we kunnen uitspelen.

Wie steunt het regenboogbeleid? De politici die in Aalst in de coalitie stappen kunnen met één muisklik duidelijk maken dat ze een beleid dat emancipatie van holebi’s en transgenders steunt de max vinden. Ze hoeven enkel op regenboogbeleid.be hun gegevens in te vullen. çavaria zal hen zonder twijfel de nodige tips geven. Ik nam vandaag een kijkje op de website en noteerde dat er enkel politici van VLD en SP.A reeds hebben getekend in Aalst. Waar blijven de handtekeningennva,vlaams belang,jongeren,gemeenteraadsverkiezingen van Christoph D’Haese (N-VA) Ilse Uyttersprot (CD&V) Sarah Smeyers (N-VA) Mia De Brouwer (N-VA) Matthias De Ridder (N-VA) Caroline Verdoodt (N-VA) Iwein De Koninck (CD&V) Eddy Couckuyt (CD&V) Maarten Blommaert (N-VA) Sanne Nieulandt (N-VA) Paul Stockman (CD&V) Johan Van Dorpe (N-VA) Caroline De Meerleer (N-VA) Iwein Quintelier (N-VA) Katrien Beulens (N-VA) Karolien Devos (N-VA) Kristof Devos (N-VA) Johan De Veylder (N-VA) Wouter Van Der Veken (N-VA) Marc Gielens (CD&V) en Bart Van Lysebeth (CD&V)? Klik hier om de actuele lijst te zien.

Aalst_Regenboogbeleid_000010.jpgSchepen voor gelijke kansen in Aalst Liever Spruitjes schrijft: “Wij hopen in ieder geval dat er een schepen voor Gelijke Kansen komt!” Ook dat is een interessante test. De N-VA wil een schepen van ‘Vlaamse Zaken’… dan kan er zeker ook een schepen van emancipatie af. Wie zal er anders een beleid ontwikkelen om het homofoob geweld tegen te gaan?  Die schepen kan niet Karim Van Overmeire heten. Tenzij hij natuurlijk ook de regenboogverklaring van çavaria ondertekent. Maar laten we vooral het onderscheid houden tussen fictie en werkelijkheid. Een beleid dat emancipatie bevordert geef je niet in handen van politici die terug willen naar het Vlaanderen van de leeuwenvlaggen.

Aalst_0001

Charter over holebi’s en transgenders in het onderwijs Uitgerekend deze week (Op de foto: Mieke Van Hecke) werd een belangrijke overeenkomst ondertekend. Daarin zetten overheid, netten, ouder- en leerlingenverenigingen een nieuwe en verdergaande engagementsverklaring op papier.  De ondertekenaars verbinden zich formeel om alle leerlingen, studenten of personeelsleden respectvol en evenwaardig te behandelen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. De verklaring stelt dat discriminatie bestreden en verworpen wordt en dat niemand nog door genderverwachtingen beperkt wordt in studie of andere keuzes. Daarnaast verzekerden de ondertekenaars ook dat gender- en holebithema’s in de lessen aan bod zullen komen. “En vooral die ene zin van de minister onthouden we”, zegt çavaria-coördinator Yves Aerts, “Ondertekenen is één zaak, praktijk is een ander”. We zullen graag onze steun verlenen om er voor te zorgen dat het ook echt meer dan een indrukwekkend stel handtekeningen op een blad blijft, maar we hopen dat iedereen ook echt zijn belofte opneemt.” Ook hier kan het nieuwe stadsbestuur van Aalst zich engageren.

Als het nieuwe stadsbestuur van Aalst deze drie initiatieven tot pijlers van haar toekomstig beleid maakt… gaat ze straks nog een voortrekkersrol spelen. Dromen mag toch?  Het is aan de LHBT-beweging om dit op gang te trekken. Niemand zal het in onze plaats doen. En hou je vooral niet in om de LHBT-beweging daar in Aalst met raad en daad te ondersteunen.

Het BESTUURSAKKOORD zoals het op 16 oktober in de media werd aangekondigd

Lees ook: Filip Dewinter: ‘Hopelijk nemen ex-VB’ers als Van Overmeire de macht over bij N-VA’