Provocatie

Michiel Vanackere_Liesbeth Homans_Elke Sleurs_Piet De Bruyn_11225088_1.jpg

Dolle Selfi-Helfiepret in Brussel op 16 mei. N-VA-Coryfeën Liesbeth Homans, Elke Sleurs, Piet De Bruyn en Michiel Vanackere laten zich goed gaan op de Pride. Bart De Wever is er niet bij. Die blijft op post in zijn Antwerpen, waar met harde hand wordt geregeerd. En dat zullen twee lesbiennes geweten hebben.

NVA_social ladder_Rainbowhouse_0001.jpgMaar blijven we nog even in Brussel.  De N-VA pakte in de parade  zoals altijd uit met flink wat machtsvertoon. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde en dat werd dit jaar ook duidelijk gemaakt door het Rainbowhouse, de koepelorganisatie van Brusselse holebi- en transgendergroepen.  “De uitlatingen van Bart De Wever over Berbers zijn strijdig met het charter van de Pride” schreven ze op hun website.  Ze zetten er meteen een afbeelding bij waarop ze de graad van ‘tolerantie‘ bij de N-VA aangeven.  ‘Flemish‘ staat helemaal bovenaan, ‘Berbers‘ helemaal onderaan met daartussenin Aziaten, asielzoekers en LGBTQI (afkorting voor holebi’s en andere seksuele en gendervarianten). Hiermee stellen ze de aanwezigheid van de N-VA-praalwagen op de Pride in vraag.

Provocatie_0001

De organisatoren kunnen uiteraard niet anders dan zeggen dat de partij welkom blijft, maar in de openingsspeech krijgen Homans en co toch een flinke sneer: “Deze twintigste Pride verwelkomt iedereen: vrouwen en mannen en alle mogelijke varianten daarvan, Vlamingen, Walen en Brusselaars van gelijk welke oorsprong, van Berber tot Aziaat, van oervlaams tot recent Waal of Brusselaar. De Pride is er voor iedereen!” riep Chille Deman vanop het startpodium aan de Beurs waar traditioneel ook de politici klaar stonden.  Je ziet op de foto niet echt dat Homans even de billen dichtknijpt maar de kans is groot dat ze dat wel deed en dat Piet de Bruyn even in zijn kruis moest krabben. Michiel Vanackere doet dan weer iets onduidelijks met de regenboogvlag.  Maar daarna konden ze weer ongeremd Helfie  zijn in Brussel.

Intussen in Antwerpen

nva,pride 2015,cavariaHet was bijna iedereen ontgaan, maar in Antwerpen zou zich zich die namiddag een merkwaardig ritueel voltrekken. De extreem-rechtse, met  verschaald wijwater doordrenkte organisatie Pro Familia verzamelde op de Groenplaats voor haar Mars voor het Gezin.  Het is een organisatie die een kruistocht voert tegen het recht op abortus, het homohuwelijk en het recht voor lesbo- en homokoppels op het krijgen en opvoeden van kinderen.  200 deelnemers, waaronder Filip De Winter (foto) luisterden naar gebeden en bezweringen en trokken daarna door het stadscentrum waar ze ook onder een regenboogvlag van café Que Pasa (foto) doorliepen.

Mars voor het Gezin_Que Pasa_0001.jpg

“Gods wetten zullen heersen” verzekerde organisator Dries Goethals zijn volgelingen. De aanwezigheid van De Winter was niet toevallig. Hij heeft intussen een indrukwekkend aantal homofobe uitspraken gedaan. Ook de link met de N-VA kan gelegd worden. De extreem-rechtse studentenorganisatie KVHV (waar de zoon van N-VA-minister Jan Jambon voorzitter is)  mobiliseerde voor deze mars. Het was een trieste Belgische primeur: een manifestatie met duidelijk homofoob karakter terwijl elders in het land de jaarlijkse strijddag van holebi’s en transgenders plaats vond.

Provocatie_0002
De Mars voor het Gezin, compleet overzicht

De Kus

Twee lesbische vrouwen sloegen het gebeuren gade en er knakte iets. Dit kon toch niet?  Ze kozen voor een stil protest en begonnen elkaar te kussen. Dat was buiten het ‘bemiddelingsteam‘ van de Antwerpse politie gerekend. Ze maanden de twee vrouwen om daar mee op te houden. Waarom eigenlijk? Tijdens een toelichting op de gemeenteraadscommissie, liet burgemeester De Wever het volgende weten: “De jonge vrouwen kusten elkaar met als opzet om te provoceren. Het is niet duidelijk of ze een koppel waren. De politiemensen valt niets te verwijten.” De twee vrouwen werden niet opgepakt maar het incident kwam wel in de pers.

nva,pride 2015,cavariaNu slaagde de N-VA erin om – na het Brusselse Rainbowhouse – het Antwerpse Roze Huis tegen zich in het harnas te jagen. Marcia Poelman (hier in actie tegen homofobie aan het Russisch consulaat in 2013) van Het Roze Huis reageert op de website van De Morgen: “Als een lesbisch koppel dat elkaar kust provocatie kan zijn voor de deelnemers aan die mars, zegt dat meer over hen dan over holebi’s. Dit is even erg als aan twee donkere mensen vragen om niet over het plein te lopen omdat extreem-rechts betoogt.” Ook zij legt dus een verband met racisme. Bovendien creëert Bart De Wever – door zijn politiekorps te verdedigen bij dit soort optreden – een vorm van onveiligheid. Wanneer is het veilig om hand in hand te lopen of te kussen voor twee mannen of twee vrouwen? Moeten we eerst advies vragen aan de politie? Moeten we daarbij kunnen aantonen dat we ‘een koppel’ zijn? En wij die dachten dat de politie er was om homofobe daden te beteugelen. We vergissen ons blijkbaar. De politie is er blijkbaar om ons te verwittigen als we ‘te ver gaan’.  Misschien moet Bart De Wever maar eens werk maken van een ideetje dat in de regeringsverklaring van Liesbeth Homans stond: een gids samenstellen met wat homo’s mogen en niet mogen zodat ze niet teveel opvallen.

Wie provoceert hier?

Het was een klein incident in een lange reeks homofobe incidenten waarbij de N-VA betrokken is.  Het roept niet alleen vragen op rond homofobie bij de Antwerpse politie maar bevestigt wat we bij vorige manifestaties hebben gezien: spontane uitingen van verontwaardiging worden hard aangepakt. En dan heeft het lesbisch koppel nog veel geluk gehad. Op 25 maart 2015 hielden enkele honderden manifestanten een sit-in op de Grote Markt van Antwerpen uit protest tegen de racistische uitspraken van Bart De Wever over Berbers. De manifestanten werden omsingeld door de politie.  Uit een verslag op de website van De Morgen: “De Movement X-beweging van Jahjah, maar onder meer ook om mensen van Groen, sp.a, PVDA en Hart Boven Hard werden omsingeld door de massaal aanwezige politie. Er staan ook verscheidene overvalwagens klaar. Het bleef relatief rustig, al werden er her en der manifestanten door de politie uit de kring gesleurd.” Uiteindelijk werd iedereen opgepakt (foto) en kreeg een GASboete. Dat is de sfeer in Antwerpen. Een sfeer die je niet democratisch kunt noemen.Provocatie_0003

Is de reactie van de politie verwonderlijk?

Niet echt. Een burgemeester die eerder verklaarde dat regenboogkleuren niet mogen gedragen worden door ambtenaren aan het loket (ook een vorm van provocatie?) en die onlangs goedkeurend zat te knikken toen professor Vermeersch verklaarde dat je discriminatie kunt vermijden… door niet te provoceren, zo’n burgemeester vraagt om ‘inschattingsfouten‘ bij zijn flikken.  De politie denkt zoals hun baas al jaren doet: wie openlijk homo of lesbisch is (door een kus, hand in hand lopen of een regenboog T-shirt) zal wel ‘provoceren‘.  Zijn quote van toen: “Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat” blijf een van de merkwaardigste homofobe uitspraken van de voorbije jaren. En dan zouden de flikken vrij zijn van homofobie?  De Wever verdedigt zich steevast met de mededeling dat de politie vorig jaar in uniform mocht meelopen met de Antwerp Pride. De vraag is of dat intussen niet ook een provocatie is. We wachten overigens nog altijd op eenzelfde deelname van de politie aan een antiracistische manifestatie.

De ene provocatie is de andere niet

Kijk even goed naar deze foto’s. 

nva,pride 2015,cavaria

Twee homo’s lopen te provoceren in Borgerhout (Jeweetwel, waar al die Berbers wonen…) , om te ‘bewijzen‘ hoe homofoob men daar is.  Fran Bambust, die toen woordvoersters was van koepelorganisatie Çavaria en momenteel als communicatieadviseur aan het werk is, zag het hele gedoe met lede ogen aan. In Zizo van april 2015 neemt ze er afstand van: “De actie ‘Hommes de la rue’ waarbij Sven Pichal en Michiel Vanackere voor de camera werden nageroepen op straat omdat ze hand in hand over straat liepen, vond Fran Bambust in dat licht ook jammer: ‘De framing daarvan was heel hard voor de moslimgemeenschap. Het werd gekaderd als ‘gays versus moslims’, een valse tegenstelling. De moslimgemeenschap kreeg zelf geen enkele opening om daar tegenin te gaan.”  Sven Pichal liet achteraf in een interview met Knack weten dat hij liever niet aan de reportage had meegewerkt.  Maar zijn maatje was door het dolle heen: “Provoceren is het nieuwe sensibiliseren”  riep Michiel Vanackere toen op facebook.  Sommige provocaties zijn goed voor je carrière: Vanackere mag intussen bijklussen bij de N-VA als woordvoerder, adviseur en Selfie-helfie.

nva,pride 2015,cavaria

Ludo Van Campenhout, N-VA-schepen in Antwerpen, in volle activiteit tijdens een kus-actie aan het Russische consulaat in 2013. Hier geen flikken die komen zeggen dat er niet mag worden geprovoceerd. Nochtans is het homofobe beleid van Poetin waartegen geprotesteerd werd zowat de ultieme droom van Pro Familia en de deelnemers aan de Mars voor het Gezin.

Waarom mochten die twee lesbische vrouwen op 16 mei niet wat Michiel Vanackere en Ludo Van Campenhout eerder wel mochten?

nva,pride 2015,cavaria

Lees ook: Hoe de VRT christenen met moslims verwarde

nva,pride 2015,cavaria

Kan je niet thuis homo zitten zijn?