Dubbele houding VS tegenover Afrika

Ugandan activists_Jinja_Uganda in 2010.jpg
Met de slogan “Enkel uitgang, geen ingang” protesteert deze Oegandees tegen LGBT-rechten

Deze week publiceerde de Politic Research Associates (PRA) een reeks documenten die de rol van Amerikaanse extreem-rechtse godsdienstige organisaties aantoont bij het aanwakkeren van homofobie in Afrika.

Het gaat over Oeganda, Liberia, Zambia, Malawi, Zimbabwe, Kenya en Nigeria. Het rapport legt de impact bloot van de invloed die Amerikaanse conservatieven hebben op de politiek tegen holebi’s en transgenders en geboorteplanning.

Evangelisten, katholieken en mormonen

afrika,vs

Het rapport – dat een vervolg is op een eerder verschenen publicatie –  legt uit hoe de strijd tussen ‘pro-life’ groepen (die ondermeer tegen het recht op abortus ageren) en de ‘pro-choice‘ groepen (die vinden dat de vrouw hierover zelf moet kunnen beslissen) uitgevoerd wordt naar Afrika. Homofobie heeft de verschillende christelijke strekkingen bijeengebracht. Strekkingen die meestal niet zo goed overeenkomen: Evangelisten, katholieken en mormonen. Ze hebben elkaar gevonden in campagnes  die het gezin als hoeksteen van de maatschappij promoten.

De auteurs van antihomowetten in Afrika zijn politici en geestelijke leiders die allemaal sterke banden hebben met christelijke groepen uit de VS.  Onlangs nog drong de Oegandese clerus er nog op aan de anti-homowet opnieuw voor het parlement te brengen.

Hilary-Clinton.jpg
Amerikaans embargo een oplossing?

Begin dit jaar waarschuwde Hilary Clinton de landen die anti-homowetten invoeren. Ze dreigde ermee de buitenlandse hulp van de VS afhankelijk te maken van respect voor holebi’s en transgenders. Sommige LGBT-activisten vonden een goede zaak, anderen niet. Dit soort van embargos treft immers de gewone bevolking, niet de politieke leiders die verantwoordelijk zijn voor het beleid. Het maakt het werken van LGBT-actvisten dus niet gemakkelijker, maar moelijker. Bovendien spelen de Amerikaanse extreem-rechtse organisaties daarop in door de strijd voor homorechten als een nieuwe vorm van neo-kolonialisme voor te stellen.

Clinton laat begaan

Clinton zou volgens de critici beter de problemen in haar eigen achtertuin aanpakken. Lees: de rechts-christelijke groeperingen die homofobie in Afrika aanwakkeren. Met die kritiek werd blijkbaar rekening gehouden: de VS hebben hun hulp niet teruggeschroefd en beloofd extra geld te geven aan Afrikaanse LGBT-bewegingen. De religieuze extremisten wordt echter geen strobreed in de weg gelegd. Ze kunnen vanuit de VS hun homofobe activiteiten verderzetten.

 

Intussen heeft de LGBT-organisatie Sexual Minorities Uganda (foto) klacht neergelegd tegen de homofobe geestelijke Scott Lively. Ze beschuldigen hem ervan de aanzet te hebben gegeven tot de wet die de doodstraf voorziet voor wie ‘schuldig bevonden wordt’ aan homoseksualiteit. Het Center for Constitutional Rights in de VS ondersteunt deze klacht. Je kan een uitgebreid artikel over Scott Lively en zijn Amerikaanse inspirators hier lezen.

Dubbele houding VS_0001

Bron: Jackee Budesta Batanda

Lees ook: Brits dreigement roept vraagtekens op