Zo kennen we het Vlaams Belang weer…

Zo kennen we het Vlaams Belang weer_0001De zelfmoord van 19-jarige Waldo Van Raemdonck zorgde voor heel wat vragen. Een week na zijn verdwijning kwam het bericht dat de student uit Jabbeke zichzelf voor een trein had geworpen in Oostenrijk. Vrienden en familie tasten in het duister over de reden. Voor Nico Creces van het Vlaams Belang is het nochtans simpel.

“Ach… de zwakkeren moeten er tussen uit”, was zijn reactie op Facebook “t Was niet zo bedoeld, het ging om zwarte humor. Ik heb mijn verontschuldigingen al aangeboden en meer wil ik er niet over kwijt”, reageert Creces een dag later. De voorzitter van Vlaams Belang Aarschot had zich duidelijk iets te enthousiast uitgelaten.  Zo’n ‘slip of the tongue’  is echter altijd interessant omdat Vlaams Belangers op die manier een tipje van de sluiter oplichten over de manier waarop ze de maatschappij écht zien. De Nazi-ideologie van VB-oprichter Karel Dillen leeft duidelijk nog verder bij de jongere generaties van het VB. vlaams belang,jongerenMeestal krijg je een beschaafd en gepolijst discours. Het Vlaams Belang blijft de partij die een moderne versie van het nazisme beoogt. Zijn uitspraak doet denken aan de politiek van de nazi’s. Zij brachten  mensen met een mentale handicap (die ze als ‘zwakkeren’ beschouwden) systematisch om  in ‘psychiatrische klinieken’.  De houding tegenover holebi’s en transgenders is fundamenteel ook nog altijd dezelfde als in de tijd van Hitler: ook zij moesten er toen ‘tussen uit’. We weten nu dus ook hoe Creces staat tegenover de zelfmoordcijfers bij holebi’s en transgenders, die merkelijk hoger liggen dan bij de rest van de bevolking.

Spuwbakken

Creces was niet aan zijn proefstuk. In 2007 verlieten een 20-tal Vlaams-Brabantse provincieraadsleden van diverse partijen de raadszaal uit protest tegen een ander pareltje van Vlaams Belang-retoriek. In zijn commentaar op het beleidsplan van de deputatie suggereerde hij onder meer spuwbakken te subsidiëren “om het onderrochelen door minderheidsgroepen van sporthallen te voorkomen”.Uiteraard had iedereen ook deze uitspraak verkeerd begrepen.

Zo kennen we het Vlaams Belang weer_0002
Intussen… in het parlement

Je zal Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans niet zo snel op dergelijke hatelijkheden betrappen. Maar toen ze deze week zaten te luisteren naar  de regeringsverklaring van Elio Di Rupo in de Kamer zag je aan hun smoel hoe moeilijk ze het hebben: voor hen stond een Waalse homoseksuele Belg. En dan ook nog een migrant. Filip Dewinter bakte het onlangs wel weer bruin. Tijdens de plenaire zitting van het Vlaams parlement op 16 november 2011  zei hij in het debat over het Vlaamse actieplan voor 2012 rond Midden- en Oost-Europese migranten in Vlaanderen: “Minister, in de ogen van de bevolking, dat weet u zeer goed, staat Roma voor de R van rovers, de O van overlastjunkies, de M van messentrekkers en de A van agressievelingen.” Toevallig werden zigeuners ook door de nazi’s opgepakt en in concentratiekampen opgesloten.

Linkse kritiek op Di Rupo blijft nodig

Ik ben geen onvoorwaardelijke fan van Di Rupo. Ik vind dat zijn regering een zeer onevenwichtig beleid voert, waarbij de werkende mensen getroffen worden en de rijken, speculanten en bezitters van grote vermogens grotendeels buiten schot blijven. Daarom ben ik ook gaan betogen met de vakbonden. Kritiek op Di Rupo moet vertrekken vanuit de situatie van de gewone mensen, niet vanuit het nationalisme van een partij die jongeren en allochtonen als uitschot en ‘te verwijderen‘ beschouwt.