De Sacoche van Francken

Theo Francken_Kamer_T642x999_7287884aDe post van Theo Francken op Facebook lokte heel wat reacties uit. Niet enkel op de sociale media. Ook Vlaamse koepelorganisatie Çavaria – zeer terughoudend om de N-VA te bekritiseren wegens subsidies die ze van de overheid krijgen – eiste excuses van Theo.

Francken stelt zich vragen bij het feit dat er mannen zijn die zich schminken, hun wenkbrauwen epileren, lingerie dragen, een sacoche dragen en zelfs zwanger worden. Echte mannen, zo stelt hij, hebben deze “ongein” niet nodig om “zich goed in hun vel te voelen”. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt excuses over de lingerie-uitspraken van Theo Francken niet nodig, want “hij uitte louter een mening”. Nochtans worden door N-VA-kopstukken aan de lopende band excuses geëist. Marc Van Ranst maakte er een collage van.The Francken_Excuses_20180828

Niet van gisteren

Wat Francken vandaag doet is niet nieuw. In 2013 deed Bart De Wever zijn onvergetelijke uitspraak over de ‘Regenboog-T-shirts’ Waarmee hij eigenlijk de zichtbaarheid van LGBT+ in overheidsdiensten (en dus ook in het onderwijs) wou wegvegen. Daarbij vergat hij even dat je als N-VA’er homo’s en moslims tegen elkaar uitspeelt. “De homofobie bij moslims wegwerken” heet dat in het N-VA-jargon. Alsof er bij de rest van de bevolking geen homofobie zou voorkomen. Met zijn uitspraak stak hij beide gediscrimineerde groepen eventjes in dezelfde zak: “Mag een vrouw een hoofddoek dragen? Uiteraard. Maar niet achter een loket. Wie het gezicht is van de stad Antwerpen, wordt neutraliteit opgelegd. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift Eigen volk eerst. Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog-T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat.” Een racistische slogan op één lijn stellen met zichtbaarheid van holebi’s en transgenders? Daar moet je N-VA’er voor zijn.

De quote van Francken maakte alvast duidelijk dat homo- en transfobie de hele bevolking teistert en hij speelt daar graag op in. Het gezicht (of toch een van de belangrijkste…) van de overheid, van de regering zelfs –  mag van Bart De Wever wél homo/transfobe uitspraken doen.  Francken draagt  geen hoofddoek. Dezelfde Francken die het vanzelfsprekend vindt om te eisen dat mensen die zich hier vestigen een nieuwkomersverklaring ondertekenen waarin staat dat ze de principes van vrijheid en gelijkheid moeten onderschrijven…

De uitval van Francken doet ook denken aan wat Filip Dewinter van het Vlaams Belang in 2014 in de Antwerpse gemeenteraad zei naar aanleiding van de World Outgames, een sportevenement voor holebi’s en transgenders dat toen in Antwerpen plaats vond. Dewinter:  “Ik lees hier vanalles over transseksuelen, biseksuelen, interseksuelen en hermafrodieten. Wat heeft dat nog met holebi’s te maken? Gelijkberechtiging van homo’s en lesbiennes, daar ga ik in mee. Maar gaan we nu niet te ver? Al die andere geaardheden wijken zo ver af van de norm van 99 procent van de bevolking. Wanneer gaat u dat eens begrijpen? Laat ons al die toestanden niet op een hoopje gooien, daar doe je holebi’s ook geen plezier mee”

 

Theo Francken_Lingerie_tweet deel3_20180827

Valt Francken écht uit de toon?

Wat Francken zegt is geen partijstandpunt, aldus De Wever. De N-VA voert een homovriendelijk beleid. Aldus De Wever.  Buitenstaanders merken het niet zo op, maar intussen kalft de steun van de overheid voor dat homovriendelijke beleid gewoon langzaam af. De overheid legt de LGBT+-verenigingen van bovenaf een strikt kader op waarbinnen hun activiteiten moeten plaatsvinden. Dat systeem bestaat al lang Op deze manier zorgen politici ervoor dat alleen de projecten die passen bij hun visie geld krijgen. Zo houdt de LGBT+-beweging in bedwang door te focussen op projectmatige ondersteuning.  De kracht van verandering van de N-VA heeft dat systeem alvast laten bestaan. Intussen zijn de projectsubsidies voor het werken met ouderen (Regenboogambassadeurs), jongeren (de scholenwerking van Wel Jong Niet Hetero) en voor de opvang van LGBT asielzoekers (Safe Havens Project) stopgezet. Kent men de zelfmoordcijfers bij jongeren dan niet? de nood aan een werking die rust- en verzorgingstehuizen ondersteunt om homo- en transfobie daar te bannen? En hebben LGBT+ asielzoekers plots geen hulp meer nodig?

Er is wèl geld voor een oogverblindende campagne in Antwerpen. De regenboogkleuren als citymarketing. Oppervlakkig en vooral gericht op het installeren van een valse veiligheid in de stad. Tijdens het Antwerp Pride weekend werd de nacht van zaterdag op zondag een homo uitgescholden en fysiek mishandeld.

Een van mijn facebookvrienden drukte zijn ongerustheid uit: “Het doet mij vooral schrik krijgen voor de toekomst. Francken wordt nu al de volgende voorzitter van N-VA genoemd. Als dit de partijlijn van de toekomst wordt, dan staan we er niet goed voor als… wel, iedereen die niet blank, hetero en Vlaams is.”

LGBT-beweging? Niet nodig vindt Francken

80 procent van de holebi’s en transgenders geeft te kennen homo- of transfobie te hebben ervaren. Het raakt de kouwe kleren van Theo Francken niet. In onderstaande mail uit 2007 lees je hoe hij over een en ander denkt: “De holebibeweging heeft alles toch al binnen gehaald.(…) Wat willen ze nog meer? Ze hebben op zijn minst dezelfde rechten als jij of ik.” Dat de N-VA jaarlijks deelneemt aan de prides in Brussel en Antwerpen kan absoluut niet op zijn sympathie rekenen.

Het zalfje helpt niet echt

Net zoals Francken dat vandaag doet voegde De Wever aan zijn regenbooguitspraak een zalfje toe: “Ik ben altijd opgekomen voor de gelijkberechtiging van holebi’s en ik heb dat standpunt altijd consequent verdedigd in woord en daad, in geschrift en in het parlement. Maar neutraliteit is neutraliteit, dan verwijs je naar opzichtige uitingen van persoonlijke voorkeuren.” Achter dat neutraliteitsfetisjisme van echte mannen zoals De Wever en Francken zit een flinke dosis homo- en transfobie. “Het is een illusie dat ‘echte mannen’ bestaan” schrijft LGBT+activist Fourat Ben Chikha. “Ons wordt van kindsbeen af aangeleerd om ons conform het ons toegewezen gender te gedragen. Het niet beantwoorden aan deze opgelegde impliciete of expliciete gendernorm maakt mensen ongelukkig en ondermijnt hun psychisch welzijn. Transgenders én non-binaire mensen komen dan als eerste in het vizier van dit enge mensbeeld. De cijfers liegen er niet om: 1 op 3 transpersonen heeft een zelfmoordpoging achter de rug, de helft van deze doelgroep worstelt met zelfmoordgedachten. Deze verontrustende cijfers zouden ons allen moeten motiveren om zorgzamer te zijn voor iedereen die niet past in een heteronormatief kader.”

Rolmodellen

“De post van Francken is een slag in het gezicht van de holebi- en transgenderorganisaties die zich dag in, dag uit inzetten om dit soort denken uit de maatschappij te krijgen.” schrijft de PVDA in een persbericht. Dat wordt ook zo ervaren door Wel Jong Niet Hetero (WJNH) de koepelorganisatie van LGBT-jongerenorganisaties.

Theo Francken_Lingerie_WJNH_20180827a

Op de Facebookpagina van Wel Jong Niet Hetero staat deze foto met volgend bijschrift: “Eén van de grootste rolmodellen in onze community is RuPaul. Deze foto is genomen bij het ‘Open Podium’ op Camp Z, het zomerkamp van Wel Jong Niet Hetero. Elke keer bloeien de jongeren open en zijn ze blij dat ze eindelijk een plek vinden waar ze mogen spelen met wat vrouwelijk en mannelijk is. Uitspraken zoals die van Theo Francken zorgen ervoor dat plekken zoals Camp Z moeten blijven bestaan. Weet dat jullie altijd allemaal welkom zijn bij ons!”

N-VA_Black Man_IMAG0031

Hoe rijm je de uitspraak van Francken met het feit dat de N-VA in augustus weer met een forse delegatie (Vrij en veilig in ’t stad!) op de Antwerp Pride was? Politieke waarnemers merken op dat daar een strategie achter zit. Politicoloog Dave Sinardet schreef op Facebook: “Dank aan Theo Francken om mijn stelling te illustreren dat het pro LGBT+ standpunt van N-VA nog steeds niet door iedereen binnen de partij even sterk gedragen wordt. Dat standpunt is dan ook deels strategisch ingegeven door de positionering van N-VA in het Islam- en migratiedebat”.

De professor krijgt gelijk van schrijver Tom Lanoye en zijn echtgenoot René Los.  René zegt in een interview: “Ik frons altijd de wenkbrauwen wanneer de N-VA, die zo erg de dominantie van de grootste wil belichamen, plots één bepaalde minderheid gaat koesteren. Normaal geven ze minderheden de schuld van alles: zijn het niet de sossen, dan de Walen, of de culturo’s of de vluchtelingen. Alleen homo’s worden daar nu van gespaard. Het zou mij niet verbazen als vroeg of laat de wind weer anders gaat draaien.” (Humo 28 aug. 2018)

Welk antwoord?

Jos D’Haese, lijsttrekker voor de PVDA in Borgerhout, vat het mooi samen: “Het is de solidariteit die ons sterk maakt. De solidariteit tussen hetero, holebi en queer. De solidariteit tussen wie op de vlucht is en wie mensen in miserie opvangt. De solidariteit tussen wie wel en niet gelooft, in welke god dan ook. En die solidariteit is zo veel sterker en mooier dan de bekrompen mentaliteit die tot dit soort posts en dit soort beleid heeft geleid.”

Lees ook:  Çavaria reageert op uitblijven excuses Theo Francken

Lees ook:  Theo Francken: Homofobe NVA’er in regering Michel

Theo Francken is ook na zijn homofobe uitschuiver geen conservatief, maar wel helemaal alt-right
Theo Francken_Lingerie_20180827

Een gedachte over “De Sacoche van Francken

  1. En wie zit dan op hun praalwagen? Vreselijk. Hier in Leuven loopt ook de NV-A ondervoorzitter en homo ook rond om te bewijzen dat homo’s binnen zijn partij kunnen. Begin van het regime haalde de nationaal-socialisten ook veel en niet-onbekende homo’s in hun midden tot ze een roze driehoek kregen opgespeld. En voor het huidig bestuur van Dossin: er waren ook wel andere dan gele sterren die werden getransporteerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s