Rainbowhouse: “Protest tegen degenen die de mensenrechten minachten en ontkennen, die ons pijn doen of verloochenen.”

IMAG0011

Het begin van de vakantie-uittocht, de wereldbeker, Werchter… toch kwamen zo’n 2.000 mensen zaterdag op straat onder het motto “Trump Not Welcome: Make peace great again” De opkomst van de LGBT-beweging was alvast weer verzekerd door het Rainbowhouse, de koepelorganisatie van Brusselse LGBT+ verenigingen.

Le discours de Camille Pier en français


Het was een bonte stoet van 70 politieke partijen, mensenrechtenorganisaties, milieugroepen en feministische organisaties. Vlaamse koepelorganisatie Çavaria had het platform van de optocht mee ondertekend. Ook de Brusselse Koepel Rainbowhouse had dat gedaan en zorgde voor een mooie delegatie met een collectie van vlaggen die een deel van de LGBT+ gemeenschap ‘dekken’. Voor wie de betekenis van de vlaggen niet helemaal duidelijk is: zie hier een overzicht.

Camille Pier sprak namens het Rainbouwhouse de betogers toe bij de start.

“Wij protesteren vandaag tegen degenen die de mensenrechten minachten en ontkennen. Tegen degenen die ons pijn doen of verloochenen.”

IMAG0017
Camille Pier

“RainbowHouse Brussels is de koepelorganisatie van de Brusselse verenigingen die strijden voor de rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekspersonen.

Wij marcheren mee op deze zaterdag 7 juli opdat de maatschappij vooruit gaat, omdat we bang zijn dat ze achteruit gaat. Mensenrechten moeten worden beschouwd als de universele basis voor politieke actie. Maar de regering Trump komt – zowel in de VS als in de rest van de wereld – daarop terug op een gevaarlijke manier op en diverse domeinen. Ten koste van vrouwenrechten, sekswerkers, slachtoffers van racisme. Mensen die al dan niet LGBTQI zijn.

Londé Ngosso_36779218_1RainbowHouse stelt vast dat Trump openlijk tegen het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is. Hij steunt personaliteiten in hun meest virulente haat tegen de LGBTQI-gemeenschap. Wat helaas helemaal in de lijn ligt met de frequente seksistische en racistische uitspraken.

RainbowHouse stelt ook vast dat Trump transgenderpersonen weigert te erkennen en voor deze mensen expliciet de toegang tot gelijkheid blokkeert.

Wij dringen erop aan dat de Belgische en Europese autoriteiten afstand nemen van de standpunten van de Trump-administratie en er alles aan te doen om een tegengewicht te vormen in hun buitenlandse politiek. Wij vergeten niet dat de president van de VS niet de enige wereldleider is die de mensenrechten vertrappelt en de achteruitgang bevordert. Vandaag wordt homoseksualiteit nog in 1 staat op de 3 gecriminaliseerd. Een meerderheid van landen lapt de rechten van transgender- en intersekspersonen aan hun laars.

IMAG0028Deze manifestatie moet ook als protest dienen tegen alle vormen van discriminatie, of ze nu geïnstitutionaliseerd, gebagatelliseerd of onderliggend zijn. Wij protesteren vandaag tegen degenen die de mensenrechten minachten en ontkennen. Tegen degenen die ons pijn doen of verloochenen.

Of nog erger: misbruik maken van onze strijd om ons op te zetten tegen andere minderheidsgroepen.

Wij eisen de vrijheid om te zijn wie we zijn en ons vrij te uiten. Om al onze identiteiten te beleven – of het nu over gender, seksuele voorkeur, filosofische of religieuze overtuiging gaat.

Lees ook: Trump niet welkom wegens nog méér homofoob

IMAG0034

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s