Het is nu officieel. Op de Antwerp Pride van 13 augustus 2016 werd de eerste folder van Mix verspreid. Mix is de nieuwe LGBT+ werkgroep van de PVDA. Waar komt Mix vandaan en waar wil het naartoe?
Partijcongres
De PVDA groeit en de partij rekruteert dus automatisch ook meer mensen die lesbisch, homo, bi, transgender zijn of wiens visie op gender en seksualiteit een rol speelt in hun politieke en sociale engagement. Op het vernieuwingscongres vorig jaar werd dat nog eens onderstreept in de congresteksten en in artikel 2.1 van de partijstatuten: “De PVDA wil de politieke vertegenwoordiger zijn van het geheel van de werkende mensen van ons land, ongeacht geslacht, nationaliteit, afkomst, seksuele geaardheid of geloof.”

Het was dus spannend en prettig om de voorbije maanden meer en meer holebi’s en transgenders te leren kennen in de PVDA. En zoals de partij ook specifieke werkingen heeft rond jongeren, vrouwen of syndicalisten was het een kwestie van tijd vooraleer die er ook zou komen rond dit thema. Een naam werd gezocht en gevonden. En zoals de PVDA tegenwoordig met stevig onderbouwde dossiers op het politieke toneel verschijnt wordt er druk gediscussieerd over de boodschap die Mix moet brengen. Teksten zijn er nog niet maar je kan aan recente activiteiten al een duidelijke lijn zien.
Pride, The Movie
De film Pride uit 2014 – over een groepje holebi’s (LGSM – Lesbians and Gays support the Miners) dat in het grauwe Engeland van Margareth Thatcher de solidariteit organiseert met de stakende mijnwerkers – is eigenlijk een PVDA-film. De boodschap is glashelder: holebi’s en transgenders voeren hun strijd niet alleen. Het is een sociale strijd die perfect aansluit bij de strijd van de werkende bevolking. Holebi- en transgenderrechten zijn mensenrechten. De eerste generatie LGBT-militanten in Mix hebben trouwens een lange ervaring in het organiseren van solidariteitsdelegaties in manifestaties van vakbonden, milieugroepen en antiracistische bewegingen. Ik was zelf – met een PVDA-delegatie – op bezoek bij de stakende mijnwerkers. De film heeft ook voor mij een speciale betekenis (zie mijn artikel Pits & Perverts). De film geeft ook een goed beeld van het aandeel van vrouwen in die strijd. DVD’s met de film worden enthousiast bekeken en doorgegeven. De leden van Mix staan klaar om hem tijdens een avondje film kijken in te leiden en voor debat te zorgen.
Jongeren en vrouwen reageren positief
De film werd intussen ook vertoond op het jaarlijkse festival Manifiesta (2015) en ook vrouwenorganisatie Marianne had hem reeds op het programma staan. De jongerenorganisaties COMAC (studenten) en Red Fox organiseren activiteiten rond het thema. Red Fox trok naar de Antwerp Pride (foto) en zag dat het goed was. Op hun Diversity festival nodigden ze Jaouad Alloul van Merhaba uit om de jongeren toe te spreken: “Laat jezelf niet in een hokje steken, maar wees jezelf in je volle complexiteit. Het is die diversiteit en het feit dat iedereen uniek is, dat de wereld zo mooi maakt.”
Holebi-transgenderstrijd naar links met de PVDA
Denk nu vooral niet de de PVDA de strijd van holebi’s en transgenders pas recentelijk ‘ontdekt‘ heeft, wel integendeel. PVDA en andere kleine linkse partijen waren zowat de enige op wie de LGBT-beweging kon rekenen in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw. De twee bekendste militante organisaties – de Rooie Vlinder en het Roze Aktiefront – draaiden op militanten en sympathisanten van wat men toen ‘klein‘ of ‘extreem‘ links noemde. PVDA-provincieraadslid Kris Merckx (op de foto samen met districtsraadslid Nadine Peeters en gemeenteraadslid Mie branders aan de grote regenboogvlag) was dit jaar op 13 augustus op de Antwerp Pride en noteerde daar het volgende: “De stoet toonde ook welke positieve en grote weg er op dit vlak in de voorbije 50 jaar in Vlaanderen is afgelegd. Alleen al de grote vrachtwagen met tientallen sympathisanten erop , waarmee jong CD&V aan de parade deelnam, illustreerde dat. In de jaren 50-60 was zo iets hier ondenkbaar. Toen kon de belangrijke minderheid met een andere seksuele geaardheid zich ook hier nog niet of maar heel moeilijk outen (remember de zanger Will Ferdi). Veel Vlamingen beschouwden, onder invloed van een conservatieve interpretatie van de christelijke godsdienst, homoseksualiteit toen nog als pervers, ‘onnatuurlijk’, ‘vies’, zondig,…” Een korte geschiedenis van de linkse stroming en van de steun die de PVDA in de loop der jaren gaf aan de LGBT-beweging vind je hier.
Het leuke aan Mix is ook dat de oudere generaties militanten die zich mee de weg hebben gezocht in deze duistere periode vandaag een jonge generatie aantreffen die de fakkel met frisse moed en nieuwe ideeën overnemen. Groot voordeel hierbij is dat ook de nieuwe generatie uit mensen bestaat die een brede kijk heeft ontwikkeld omdat ze zich vooral niet beperken tot de problemen van seksualiteit of gender. Ze werken met jongeren, asielzoekers of zijn actief in de vakbond. Ze schrijven een progressief verhaal waarin de vredesbeweging, het humanisme, het antiracisme, de mensenrechten en de democratie een belangrijke rol spelen.
Sedert de recente verkiezingen heeft de PVDA vertegenwoordig(st)ers in de parlementen. Ook daar steunt de partij consequent de eisen van holebi’s en transgenders. Het Brussels Parlement nam een resolutie aan waarmee het de Yogjakarta-principes onderschrijft. Dat is een tekst waarin de basisrechten voor LGBT staan, een soort verlengstuk van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. PVDA-parlementslid Mathilde El Bakri (foto) zette zich achter deze resolutie: “De PVDA verdedigt een superdiverse maatschappij. Pleiten voor de toekenning van gelijke rechten, betekent vechten voor een maatschappij die ijvert voor superdiversiteit; voor een maatschappij waarin alle mensen gelijk zijn en gelijke rechten hebben, welke ook hun oorsprong, godsdienst, geslacht of seksuele geaardheid is.” (Lees haar artikel hier) Raoul Hedebouw deed hetzelfde in het Federale Parlement.

Genoeg vragen, op zoek naar antwoorden
Het gaat niet alleen over solidariteit en acties.Het volstaat immers niet om te ondersteunen naar wat er al bestaat maar ook het zoeken naar een weg om rechten van holebi’s en transgenders – samen met een progressieve visie op gender – te verbinden met het programma van de PVDA. Zeg maar: de strijd van holebi’s en transgenders verbinden met de strijd voor een socialistische maatschappij.
Op de jaarlijkse Marxistische Universiteit van de PVDA gingen PVDA en Mix in op de concrete vragen van vandaag. Wat is dat nu precies, die LGBT+ beweging? Waar zit de homo- en transfobie in ons land? Waarom stemt een meerderheid van holebi’s en transgenders voor rechtse partijen? Is het kapitalisme verzoenbaar met de emancipatie van seksualiteit en gender? Waaruit moet die emanicipatie precies bestaan? Hoe reageren we op het fenomeen Pinkwashing, waarbij regimes (zoals dat van Israël en het Antwerpse stadsbestuur) de emancipatie van holebi’s en transgenders probeert te misbruiken om hun racisme erdoor te krijgen? Hoe trappen we vooral niet in de val die door rechts wordt gezet om zoveel mogelijk LGBT achter hun neoliberale kar van besparingen te krijgen?
Maak kennis met nog enkele Mix-leden
Mij kent je al… Méér Mix-leden leren kennen? Via deze link legt Ben Van Duppen (foto) uit waarom hij als homo op de PVDA-lijst stond bij de parlementsverkiezingen. Arne, Loïc en Maggy riepen in dit artikel op om mee op te stappen in de Belgian Pride.
Je kan je alvast aanmelden op de facebookpagina van Mix. Je kan Mix ook mailen via mix@pvda.be
Een gedachte over “PVDA ge-Mixt”
Reacties zijn gesloten.