Antwerp Pride 2015: Nieuwigheden

Antwerp Pride_2015_0001

Het was een boeiende Antwerp Pride. Zondag maakte Conchita Wurst haar fans opnieuw blij en zaterdag trok een parade door de straten met voor het eerst een delegaties van moslims.

Niet onbelangrijk om mee te beginnen: de delegatie van de PVDA in de optocht was groter dan ooit. Een 50-tal leden en militanten van de PVDA, Vrouwenorganisatie Marianne en studentenorganisatie COMAC  liepen achter het spandoek over superdiversiteit. Een mix van verschillende generaties en kleuren. Antwerp Pride_2015_0002

In een persbericht werd die eensgezindheid toegelicht: “Met haar deelname wil de PVDA vooral de gemeenschappelijke strijd tegen elke vorm van discriminatie onderstrepen. Haar antwoord op homo- en transfobie, racisme, seksisme en alle andere discriminaties heet ‘superdiversiteit’: een samenleving waarin ieder gelijk en evenwaardig is. Het is belangrijk om bruggen te bouwen tussen de verschillende anti-discriminatiebewegingen. In plaats van verdeling, hebben we samenwerking en solidariteit nodig.”

solidariteitscongres_2015.jpgSolidariteitscongres

Vele PVDA-militanten hebben nog maar net een solidariteitscongres achter de rug waarin duidelijk werd gesteld dat “meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont en grote stadsagglomeraties zich snel ontwikkelen.” De PVDA ziet Superdiversiteit in Europese steden al een realiteit: “Meer dan de helft van de bevolking van de grote steden heeft migratieroots. in plaats van die evolutie als een bedreiging te zien en mensen te verdelen op basis van afkomst, geslacht, geloof of seksuele voorkeur, zullen de grootstedelijke agglomeraties een voortrekkersrol moeten spelen in de opbouw van een rijke internationalistische culturen van het socialisme 2.0. Het socialisme 2.0 zal dan ook superdivers zijn.” (Congresdocumenten blz. 225).

Abdellah Bijat_Antwerp PrideEn dan was er ook de aanwezigheid van een groep moslims. Een primeur voor Antwerpen. Het Laatste Nieuws laat woordvoerder Hassan Araab (hier op ATV) aan het woord:  “Nu zijn we nog maar met twintig moslims aanwezig, maar volgend jaar zijn dat er misschien 100, en later nog meer. Holebi zijn ligt erg gevoelig in onze moslimgemeenschap. Wij willen een duidelijk signaal geven dat ieder individu zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht zijn kleur, geloof of geaardheid. We willen tonen dat we als moslims open en verdraagzaam zijn. Het is niet onze taak om mensen te veroordelen”. Een fikse streep door de rekening van Bart De Wever, die zo graag beweert dat homofobie in Antwerpen een moslimprobleem is. Hij zou beter wat doen aan de homo- en transfobie in zijn eigen partij.

Lees ook: Marokkaanse broers breken ijs op Antwerp Pride

Armoede? Qué?

Antwerp Pride_2015_0003.jpg

Antwerp Pride en Het Roze Huis Antwerpen organiseerden dit jaar ook een informatie en networking event over LGBTQI’s met risico op armoede en sociale uitsluiting. Katrien Van Leirberghe van Çavaria, Sam van Merhaba en Wouter en Jasper van Boysproject gaven toelichting bij een problematiek die niet bepaald heel sexy blijkt te zijn. De media zwegen deze bijeenkomst bijna dood.  Bij koepelorganisatie Çavaria werd er – op enkele schimmige fotootjes bij Yves Aerts op Facebook na – geen aandacht aan besteed. Ook çavaria-spreekbuis Zizo maakte er nauwelijks melding van. Een gemiste kans. Uit het persbericht van de PVDA: “De PVDA ondersteunt ook het belang om dit jaar het thema armoede bij LGBT’s naar voren te schuiven. De realiteit dat veel holebi’s en transgenders slachtoffer zijn van sociale uitsluiting en sneller in armoede terecht komen, wordt al te vaak verhuld met stigmatiserende clichés. De conservatieve burgemeester van Antwerpen gaf bijvoorbeeld te verstaan dat hij de Antwerp Pride vooral steunt omdat ‘homo’s bij uitstek stadsmensen [zijn], meestal creatief en big spenders.” Bart De Wever ziet dus alleen maar mensen met geld. De rest is parking. Dat staat haaks op de realiteit: Een Belg op zeven is arm. Een Belg op vijf riskeert armoede of sociale uitsluiting. Over een periode van vier jaar raakte bijna 30% van de Belgen al eens in armoede, als gevolg van ontslag, ziekte, scheiding of andere problemen.

Çavaria start dit najaar een Werkgroep Armoede. Yves Aerts: “Die werkgroep zal onderzoeken hoe we inclusiever kunnen werken. Mensen die interesse hebben in die werkgroep zijn welkom.” De presentatie van de bijeenkomst vind je hier.

Pride_movie_1901724528.jpgManifiesta, het jaarlijkse festival van  Geneeskunde voor het Volk en het maandblad Solidair (PvdA) zet dit jaar ook de film Pride op het programma.