Griekse Beginselen

Angela Merkel_finger_0002.jpgHet is me er eentje, die Angela Merkel. Eerst dringt ze de Grieken een akkoord op dat hen terug naar het niveau van een Afrikaans ontwikkelingsland dreigt te brengen. Daarna spreekt ze zich uit tegen het homohuwelijk. En alsof dat nog niet genoeg is gaat ze een Palestijns meisje troosten terwijl de camera’s draaien.

Het meisje dat vier jaar geleden naar de Duitse stad Rostock kwam barstte in tranen uit uit nadat ze Merkel gevraagd had waarom ze met haar familie het land wordt uitgezet. “Politiek is soms hard” zei Merkel. Haar politiek kreeg plots een gezicht. Merkel ging naar het meisje toe en begon haar te strelen en sprak haar daarna bezwerend toe. Zo gaat dat als je aan het hoofd staat van het machtigste land van Europa. Een lichte streling en wat troostende woorden en het is weer business as usual.Griekse Beginselen_Merkel_studio_0002

Merkel had nog maar pas een akkoord doorgedrukt dat Griekenland verplicht om haar werkende bevolking nog méér armoede op te leggen.  De terugbetalingen gaan immers niet naar het volk, maar naar de banken. De humanitaire crisis in Griekenland wordt steeds erger.

Onbetaalbaar

Mevrouw Leemans_0001.jpgMeer en meer mensen beginnen zich ook te realiseren dat Griekenland zijn schulden nooit zal terugbetalen. Dat is niet eens een boude stelling, het is gewoon de realiteit. “De Griekse schuld is zeer onhoudbaar geworden”, schrijft het IMF. Uit hun rapport blijkt dat de Griekse staatsschuld de laatste weken dermate is toegenomen dat Athene op geen enkele manier in staat is om zijn schuld af te bouwen zonder af te glijden naar het niveau van een Afrikaans ontwikkelingsland. In juni ging iedereen ervan uit dat de schuld zou pieken op 177 procent van het bnp, nu is ze al opgelopen tot 200 procent. Het gaat hier dus niet om een lening bij onze goeie vriendin Mevrouw Leemans. Hier gaat het over wereldeconomie. Het kwijtschelden van schulden is geen nieuwigheid: in 1953 kreeg Duitsland – dat na  twee wereldoorlogen compleet aan de grond zat – zijn schulden kwijtgescholden. Met reden. We weten intussen dat de opkomst van Adolf Hitler te maken had met de draconische herstelbetalingen die Duitsland moest aflossen na de eerste wereldoorlog. In Griekenland is zo’n scenario niet denkbeeldig. Het racistische en homofobe Gouden Dageraad staat klaar om van de Griekse crisis te profiteren.

Griekse Beginselen_afbeelding_0001

En dan was er haar ophefmakende uitspraak over het homohuwelijk. Merkel is ertegen. Dat zei ze in dit interview.  Homo- en lesbokoppels moeten volgens haar genoegen nemen met een samenlevingscontract.  Het huwelijk is heilig. Lees: voorbehouden aan een man en een vrouw. We hebben die discussie in België ook meegemaakt. We hadden op een bepaald moment ook een wetgeving waarbij koppels zo’n samenlevingscontract met elkaar konden aangaan. Snel werd dat ervaren als een ersatzhuwelijk. Van gelijke rechten en plichten was geen sprake. Van een waterdichte bescherming tegen homofobie evenmin.  We hebben toen doorgezet en doorgestreden tot het huwelijk werd opengesteld.

Griekse Beginselen_taart_0001.jpg
Noodzakelijke bescherming

Het huwelijk is niet alleen een romantische kwestie, het  dient ook om holebi’s te beschermen tegen discriminatie. Ik geef een voorbeeld. Een goede vriend van mij had al jaren een relatie met een andere man.  Op een bepaald moment kwam de oudste broer van die man een praatje doen met mijn goede vriend. Dat hij de relatie heel goed begreep – dat hij die ook respecteerde – maar als zijn broer zou komen te overlijden dan zou zijn eigendom – volgens de bestaande wetgeving – volledig naar de familie terugkeren. En dat vond die oudste broer maar normaal ook. Mijn goede vriend kon dat uiteraard juridisch aanvechten maar in afwachting van een vonnis zou die eigendom bevroren worden. Het zal je maar overkomen: je hebt een jarenlange relatie met een man met wie je samen dingen hebt opgebouwd en als je man overlijdt is zijn familie daarmee weg.  Mijn goede vriend is met zijn man getrouwd. De enige manier om de patriarchale fantasie van de oudste broer onmogelijk te maken.

Griekse Beginselen_Merkel_helm_0001.jpg
Angela Merkel als harde tante, niet enkel voor Grieken en asielzoekers, ook voor holebi’s.

Merkel loopt achter

Merkel vertolkt hier een opvatting die zeer populair was op het einde van vorige eeuw: het huwelijk is voorbehouden voor een man en een vrouw. We hoorden die opvatting toen bij de CD&V en ze wordt nog altijd gehuldigd bij  rechts-conservatieve gelovigen en bij het Vlaams Belang. Ook al zullen ze daar wel opletten wat ze hierover momenteel zeggen. De publieke opinie is wat dat betreft gunstig geëvolueerd. Ook in Duitsland. Haar uitlatingen kregen dan ook heel wat kritiek“Merkel niet bepaald een autoriteit is op  huwelijksgebied: de bondskanselier is namelijk een keer gescheiden.” Merkel loopt achter. 73 procent van de Duitsers vinden dat een homohuwelijk moet kunnen. In grote delen van de wereld (ondanks harde weerstand in Frankrijk en de VS) is het al een feit. Dat geeft hoop. Je kan dit soort gevechten winnen. En je kan ook het gevecht winnen voor een sociaal Europa.  Maar er is ook reden tot waakzaamheid: Merkel doet haar uitspraken niet zo maar.  Ook al is het huwelijk intussen slechts één van de mogelijkheden om een relatie vorm te geven, het homohuwelijk blijft een onderwerp waarbij alle tegenstanders van homorechten én van democratie zich op blijven focussen.

Onze strijd is internationaal

Griekenland_20150706Merkel heeft dus een probleem met de Griekse beginselen. Zowel de linkse keuze van het Griekse volk voor een linkse regering en tegen het dictaat van Europa (Het Oxi-referendum)  als de keuze van holebi’s en transgenders om hun relatie te verstevigen in een huwelijk stuiten haar tegen de borst. En daar komt het huilende Palestijnse meisje nog eens bovenop. Dat meisje herinnert ons eraan dat de strijd die we voeren geen enge nationale kwestie is. We weten intussen dat steeds meer mensen ervoor kiezen om ergens anders te gaan wonen omdat de plek waar ze nu zitten gewoon onleefbaar is geworden. Ook dat moet onze bekommernis zijn. Voor vele holebi’s of transgenders is vluchten naar Europa of de VS de enige optie geworden. En daar heeft niet alleen Merkel, maar ook Obama problemen mee.