Khadija Zamouri wil voorlichting verplicht maken en uitbreiden

jongeren, leonardKhadija Zamouri, vlaams parlementslid voor open VLD, mengt zich in het debat. Ze reageerde op plannen om in St. Petersburg LGBT te vervolgen en kondigt een initiatief aan om – naar Nederlands voorbeeld – voorlichting over homoseksualiteit ook in Vlaanderen verplicht te maken.

Dinsdag 28 februari organiseren het Roze Huis en Outrage! een flashmob in het centraal station van Antwerpen. Ze sluiten zich hiermee aan bij het internationaal protest tegen plannen om het ‘propageren’ van homoseksualiteit te verbieden in Sint-Petersburg. Ook Khadija Zamouri wijst dit idee af: “Het wetsvoorstel in Sint-Petersburg dat schrijven, spreken of lezen over homoseksualiteit verbiedt, vertrekt vanuit de foute premisse dat homoseksualiteit überhaupt wordt ‘gepropageerd’. Alsof er wordt gesproken over het promoten van sigaretten, alcohol of andere zaken die bedreigend zijn voor de volksgezondheid!”

Too little Too late

Khadija brak ook een lans voor het invoeren van lessen over gender in het lager onderwijs. Ze wijst erop dat de eindtermen van het Vlaams secundair hoger onderwijs al voorschrijven dat er aandacht moet zijn voor homoseksualiteit. ‘Maar… “dergelijke initiatieven zijn ‘too little’ en vooral ‘too late’. Uit het Zzzip-onderzoek is gebleken dat jongeren negatief staan ten aanzien van homoseksualiteit. Niet verwonderlijk als je weet dat kinderen in de basisschool het woord ‘homo’ al gebruiken als scheldterm. Eén op de zes jonge lesbische meisjes onderneemt bovendien een zelfmoordpoging! We hebben er dus alle belang bij om tijdig correcte en genuanceerde informatie aan onze jongeren te geven over seksuele diversiteit.”

Khadija_0001

Eindtermen: vaagheid troef

Er is veel onduidelijkheid over die eindtermen. Naar aanleiding van het homofobe geweld zat ik samen met enkele activisten van Outrage! over de situatie in het onderwijs. Er kwamen vele vragen, weinig antwoorden. Wat is het effect van griezels zoals Léonard op het katholieke onderwijs? Waarom weigerden de onderwijsmensen het charter tegen homofobie in het onderwijs te ondertekenen  op een onderwijsdag in Antwerpen? In een artikel over die onderwijsdag noteert Geert Vanden Abeele: “Hier en daar wordt trouwens gefluisterd dat het bisdom dankbaar gebruik maakt van de weigerende houding van de joodse gemeenschap. Zij zouden nu het standpunt innemen dat ze een charter enkel willen onderteken als iedereen het doet. Dankzij de joodse gemeenschap moet het bisdom dus geen kleur bekennen over een initiatief dat het wellicht zelf niet helemaal ziet zitten. Iedereen die we erover aanspraken, deed hier nogal vaag over. Niemand kon (of durfde) dit te bevestigen of ontkennen.” (De Magneet, zomereditie 2011) Iedereen verschuilt zich wel achter iets. Dat kan niet blijven duren.

Khadija_0002

Khadija Zamouri: “In Nederland werd recent in de Tweede Kamer een motie goedgekeurd die voorlichting over seksualiteit en seksuele diversiteit in de basis- en secundaire scholen moet verplichten. Verbeter de wereld, begin met jezelf! Laat ons dus ook in Vlaanderen dergelijk initiatief nemen.”

Liever vandaag dan morgen. De zelfmoordcijfers tonen aan dat het nodig is.

Lees ook: Vlaams parlementslid Khadija Zamouri pleit voor holebivoorlichting in lager onderwijs