Outen mag niet meer in Oeganda

giles_muhame.jpg
Rolling Stone-uitgever Giles Muhame: “Het is de plicht van een joernalist om het kwade in de maatschappij bloot te leggen”.

Stel je voor: je slaat je krant open en je ziet jezelf erin staan met de vermelding dat je homo, lesbisch of bi bent. Zelfs in België zou dat voor heel wat problemen kunnen zorgen.  In Oeganda gebeurde het. Activisten trokken naar de rechtbank. 

 Het outen van homoseksuelen onder de kop “Hang hen op” mag niet meer. Dat besliste een rechtbank in Oeganda. De Oegandese tabloid ‘Rolling Stone’ had in de loop van de oktober 2010 de namen, adressen en foto’s van een honderdtal holebi’s afgedrukt.  Dit bracht het leven van velen onder hen in gevaar. Niet alleen de privacy werd geschonden. Er werden ook groteske berichten aan gekoppeld zoals “De homogemeenschap wil één miljoen kinderen rekruteren tegen 2012”.

DavidBahati_001.jpgHet artikel verscheen ongeveer een jaar nadat de omstreden anti-homowet gelanceerd was in het Oegandese parlement. Een wet die de doodstraf voorziet voor mensen die een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht.  Het wetsvoorstel kwam er met de steun van extreem-rechtse christelijke groepen uit de VS. Na internationaal protest werd de uitvoering van de wet geblokkeerd maar de wet werd niet afgeschaft. Het Oegandese parlementslid David Bahati (foto), verantwoordelijk voor het omstreden wetsvoorstel, is in België genomineerd voor de homofobieprijs 2010.

Holebi’s winnen proces

Een organisatie met de naam ‘Civil Society Coalition’ had in naam van drie van haar leden klacht ingediend tegen Rolling Stone en het hooggerechtshof verbood de krant toen alvast om door te gaan met dit soort artikels.  Deze week bevestigde de rechtbank haar visie. Adrian Jjuuko001.jpgWoordvoerder Adrian Jjuuko (foto) van de Civil Society Coalition: “De uitspraak bevestigt duidelijk het principe dat grondwettelijke rechten gelden voor alle Oegandezen, ongeacht hun vermeende seksuele voorkeur”. Kasha Jacqueline was een van de holebi’s die klacht neerlegde. Haar commentaar: “Deze beslissing van de rechtbank is een positieve stap voor holebi’s in Oeganda maar het blijft wel een feit dat de Oegandese regering té lang heeft gezwegen over de discriminatie, de dreigementen en het geweld tegen LGBTI-mensen in Oeganda.”

Activisten wijzen erop dat de anti-homowet de homofobie voedt en voor een klimaat van angst zorgt. Daarin speelden de media een grote rol. Ook de tabloid ‘Red Pepper’ had reeds eerder tientallen holebi’s geout. Reactie van Rolling Stone-uitgever Giles Muhame: “Het is de plicht van een joernalist om het kwade in de maatschappij bloot te leggen”.

Bron: guardian.co.uk