Oegandese Lesbienne getraumatiseerd na outing

Oeganda_Stosh Mugisha001.jpg
Stosh Mugisha

De Oegandese tabloid ‘Rolling Stone’ mag geen foto’s meer publiceren van holebi’s. Dat is het resultaat van de inspanningen van ‘Seksuele Minderheden Oeganda’ die met een klacht naar de rechtbank stapte.

Het hooggerechtshof in Oeganda heeft besloten dat de controversiële krant in de hoofdstad Kampala niet langer de namen en foto’s van homoseksuelen mag publiceren. Sexual Minorieties Uganda (SMUG) stapte maandag naar het hof nadat de krant voor de tweede maal foto’s en zelfs adressen van homo’s had geplaatst. De eerste keer dat de krant dit deed, begin oktober, werden zeker vier jonge homo’s mishandeld. CNN interviewde Stosh Mugisha , een van de lesbiennes die in de krant werd ge-out.

Het hof verbiedt de krant tot 23 november dergelijke acties te herhalen, omdat de publicatie een schending van de privacy is. In de loop van deze maand wordt een definitieve beslissing genomen.

Vorig jaar oktober diende een parlementslid een wetsvoorstel in om homoseksualiteit in het land met de dood te bestraffen. Sindsdien zijn homo’s in Uganda veelvuldig lastig gevallen en mishandeld.

David Kato van SMUG was in maart op bezoek in België.