ABVV op Antwerp Pride

ABVV_Antwerp Pride_0001

Zoals vorig jaar (foto) neemt de BBTK (de bediendevakbond van het ABVV) het voortouw in de aanwezigheid van de vakbond in de LHBT-beweging. In de optocht van de Antwerp Pride op 9 augustus  zal opnieuw een delegatie van de socialistische vakbond opstappen.

ABVV_Pride_Pascal_1401778975.jpgBBTK-secretaris Pascal De Bel lanceerde volgende oproep: “Hetero, Homo, Bi of  Transgender…iedereen hoort thuis in onze samenleving. Syndicalisten waken er dagelijks over dat je je als werknemer – ongeacht je seksuele geaardheid’- ‘happy’ voelt op de werkvloer’.  Het ABVV schuift vooroordelen over ‘anders zijn’ aan de kant en roept een halt toe aan elke vorm van discriminatie en pesterijen. Ook dit jaar dragen we onze boodschap van ‘solidariteit in diversiteit’ uit naar het grote publiek en vieren we mee tijdens de 7de editie van de kleurrijke Gay Pride happening in Antwerpen… Love united. Be there !!!” Het ABVV zal mee wandelen achter de spandoek ‘ABVV – Solidariteit in diversiteit’.

De deelname was vorig jaar een uitvloeisel van de activiteiten die BBTK  organiseerde tijdens de mensenrechtenconferentie van de World Outgames in Antwerpen. Vermits de optocht van de Antwerp Pride een week later plaats vond zorgde het ploegje dat de conferentie had voorbereid meteen ook voor een delegatie aan de scheldekaaien.

Met de steun van de voorzitter

Het mag intussen duidelijk zijn dat het ABVV belangrijke stappen gezet heeft in de ondersteuning van de strijd voor holebi- en transgenderrechten.  Dat bleek op de mensenrechtenconferentie in 2013 toen ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw de deelnemers toesprak: “Wanneer je voortdurend strategieën moet ontwikkelen om te vermijden dat je geaardheid wordt onthuld,  wanneer  je niet zoals andere collega’s kan meepraten over je gezin, omdat je schrik hebt dat je wordt ‘ontmaskerd’, heb je nog weinig vrijheid om je goed in je vel te voelen.  Wanneer je je anders moet gedragen dan je bent,  heb  je geen  vrijheid  meer om je goed  te voelen in je vel. Onze afgevaardigden in de bedrijven zijn het  best  geplaatst  om collega’s hierin te  ondersteunen.”

ABVV_Antwerp Pride_Rudy De Leeuw_0001


Een brochure om te gebruiken

ABVV_Pride_Brochure_1401778975.jpgZo is er de brochure brochure Weg met Homofobie! van de diversiteitscel van ABVV Brussel. Je vindt er je weg naar alle concrete info over hoe discriminatie wegens seksuele geaardheid en gender aan te pakken op de werkvloer.

Internationaal karakter

Het ABVV bracht tijdens de mensenrechtenconferentie op 1 augustus 2013 een 40-tal syndicalisten bijeen uit Nederland, Frankrijk, Brazilië, Duitsland, Italië, Groot Brittannië, Zuid-Afrika, Canada, België, Turkije en de VS. Ze wisselden uitgebreid van mening over de rol van de vakbond in de strijd voor holebi- en transgenderrechten. Er worden intussen ook plannen gesmeed om tijdens de volgende World Outgames 2017 in Miami opnieuw voor een stevige aanwezigheid van de vakbond te zorgen.

ABVV_Antwerp Pride_Vergadering_0001

Internationale Solidariteit

De socialistische vakbond brengt de internationale solidariteit ook in de praktijk.  ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw ondertekende de open brief van een aantal Afrikaanse asielzoekers aan premier Di Rupo om met een concrete maatregelen het leven van holebi- en transgender-asielzoekers draaglijker te maken.

ABVV_Antwerp Pride_Actie WISH_Why Me_0001

Het ABVV (met een vlag met de Franstalige afkorting FGTB) was op de actie waar de brief werd voorgelezen.  Ook de solidariteit met mensen het hiv wordt niet vergeten: In november 2013 voerde de BBTK actie met condooms aan verschillende bedrijven.

De ABVV-delegatie op de Antwerp Pride  van 9 augustus verzamelt  om13u in bistro Patine, Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen Zuid. Je kan je aanmelden op hun facebookpagina.

Je kan de brochure Weg met Homofobie! bestellen bij BBTK-Antwerpen. (03 220 69 00) of via PDeBel@bbtk-abvv.be

facebook_logo_klein.jpg