Franse holebi’s voor rechtvaardige vrede in Palestina

French_Palestine_0001
Delegatie van holebi’s en transgenders op Palestinabetoging in Parijs

Ik was blij verrast toen ik onderstaande tekst vond. Het is een oproep om als holebi’s en transgenders de strijd van de Palestijnen te steunen.  Ik heb hem vertaald en hier en daar lichtjes bewerkt zodat hij beter verstaanbaar is geworden voor de Nederlandstalige lezer.

Cet article en Français

This article in English

Aan alle oorlogen is propaganda verbonden om te rechtvaardigen wat niet te rechtvaardigen valt. Israël zou dicht bij de westerse landen staan en onze waarden delen. Het zou de enige democratie in de regio zijn, de enige staat die een politiek van gelijkheid voert rond vrouwen en homoseksuelen. Israël verklaart aan iedereen die het wil horen dat het het enige homovriendelijk land in het Midden-Oosten is. Zo trekt het land toeristen aan en worden de buurlanden als homofoob afgeschilderd.

Pinkwashing in Israël

Een internationale Queer beweging gaat daartegen in en bestempelt deze politiek van Israël als Pinkwashing (het verbergen van het racistisch en koloniaal karakter van Israël door overdreven de ‘gunstige‘ positie van holebi’s en transgenders te benadrukken.)

Pinkwashing_gayidf.jpg

Neen, wij vinden dat een koloniale staat die apartheid en een blokkade organiseert niet holebi-vriendelijk kan zijn. Neen, de pornofilms met mooie Israëlische mannen kunnen ons niet doen vergeten wat er werkelijk gebeurt. Neen, de soldaten in het uniform van de Tsahal (Het Israëlisch leger) zijn niet sexy. Neen, de homostranden waar Arabieren geen toegang hebben zijn niet de mooiste van de wereld.

Als Israël het draagmoederschap voor homokoppels legaliseert is dat niet om een stap naar gelijkheid te zetten maar een manier om oorlog voeren tegen de ‘dreiging’ van het aantal niet-Joodse geboortes.

Le Pen in Frankrijk

In Frankrijk vinden deze ideeën gehoor tegen de achtergrond van een groeiende islamofobie en anti-arabisch racisme. Herinner U wat Marine Le Pen van het Front National eind 2010 zei: “In sommige wijken is het niet goed om vrouw, homo of jood te zijn, zelfs niet Frans of blank.”  Enkele dagen geleden zei  de  Frans filosoof Alain Finkielkraut in een interview met de Israëlische krant Haaretz dat er momenteel een nieuwe vorm van antisemitisme ontstaat samen met een opkomend islamisme.  Tenslotte was er de krant Libération die op haar voorpagina ‘De nieuwe antisemieten’ blokletterde. De val die Marine Le Pen gespannen heeft sluit zich vandaag rond de pro-Palestijnse beweging en nog veel meer rond de Arabische Moslims in Frankrijk. Ze worden ervan beschuldigd de nieuwe antisemieten te zijn en daar wordt onrechtstreeks de verdenking van seksisme en homofobie aan toegevoegd.

Antisemitisme en homofobie worden niet meer gezien als structurele problemen die in de hele samenleving opduiken. De begrippen worden misbruikt om mensen individueel te brandmerken. Zij worden omschreven als onvoldoende bevrijd van religieus obscurantisme en onvoldoende geïntegreerd in onze ‘Republikeinse waarden’.

Een taak voor onze beweging

De rol van de hedendaagse LHBT-beweging dient dezelfde te zijn zoals die momenteel door de beweging ‘Juifs pour la paix’ (Joden voor de Vrede) wordt ingevuld: weigeren de strijd tegen antisemitisme te misbruiken om de oorlog te verantwoorden.

French_Palestine_0002
Spandoek: Joden en Arabieren voor vrede en rechtvaardigheid

Laten we niet in de val trappen die Le Pen heeft gespannen: minderheden verdelen en misbruiken in de strijd tegen homofobie.

De holebi- en transgenderbeweging is gedeeltelijk geboren in de nasleep van de burgerrechtenbeweging tegen de rassenscheiding. Vandaag schijnt de homogemeenschap zich er niet van bewust te zijn dat Israël een politiek van raciale apartheid voert. We zullen de zaak van de Palestijnse holebi’s en transgenders niet vooruit helpen door de ogen te sluiten voor de onderdrukking die ze als Palestijn(se) ervaren.

midden-oosten,pinkwashing

Het tegendeel is waar: hun emancipatie zal vooruit gaan als ze de vorming van hun bewustzijn verbinden met de strijd tegen alle andere vormen van onrecht. Daarom nodigen wij alle ‘seksuele minderheden‘ uit om in de pro-Palestijnse manifestaties ‘Pink Blocs’ te vormen met de bedoeling onze vormen van strijd te verenigen en deel te nemen aan alle sociale bewegingen tegen kolonialisme, apartheid en voor de vrede.

Thierry Schaffauser en Tarik Safraoui

Dit artikel verscheen op Yagg onder de titel: “Holebi’s voor een rechtvaardige vrede in Palestina, tegen racisme en islamofobie”

Theodor Herzl_0001.jpg
Lees ook:

Wat is Zionisme

Dossier: Wist je dit al over Palestina & Israël?

Over het Misbruik van de term antisemitisme