Beweging wil concrete maatregelen van Di Rupo

Luxemburgplein_03april_2014_Femi_megafoon_0001.jpgOp donderdag 3 april 2014 las Tagbo Wasiu Oluwafemi van WISH2.0  een open brief aan premier Elio Di Rupo voor tijdens een manifestatie  in Brussel naar aanleiding van de Europese-Afrikaanse top.

This article in English

Cet article en Français

De brief is ondertekend door bekende LHBT-actvisten zoals  Jide Macauley (House of Rainbow Int.), Bisi Alimi (BA consulting), Rashidi Willliams (Queer Alliance Nigeria). Ook prominente politici en vakbondsmensen zoals ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, ACLVB-voorzitter Jan Vercamst en PVDA-voorzitter Peter Mertens en verantwoordelijken van belangrijke LHBT-organisaties zoals  Jeroen Borghs (LHBT-koepelorganisatie çavaria),- Erwin Carlier (Regenbooghuis, Brussel) en Chille Deman (Belgian Pride) onderschreven deze oproep aan de premier.

Aan Elio Di Rupo, eerste minister,

WISH 2.0 is de organisatie die de solidariteit organiseert met holebi’s en transgenders in de wereld. We schrijven U met onze oprechte bezorgdheid en grieven over de recente homofobe wetten in Afrika. We hebben het hierbij vooral over Nigeria en Oeganda, met uitlopers naar andere landen als Kenia, Zambia, Kameroen, Ivoorkust en uiteindelijk een mogelijke uitzaaiing naar het hele Afrikaanse continent.  We vragen uw tussenkomst voor Nigeria waar de homo-identiteit verder wordt gecriminaliseerd met 14 jaar gevangenisstraf en executie door steniging in de 12 provincies waar de Sharia geldt. Alsook voor Oeganda, waar er nu een levenslange gevangenisstraf staat op homoseksualiteit.

Vele Afrikaanse landen betreden een gebied van onmenselijkheid tegenover hun LHBT-burgers. In Nigeria werden – sedert het van kracht worden van de wet – vele burgers aangeklaagd door de staat. Velen onder hen zitten in voorlopige hechtenis, zoals blijkt in Bauchi en Ibadan Abuja.  We zijn ervan overtuigd dat U er zich van bewust bent dat Nigeria model staat voor andere landen in het uitvoeren van dergelijke repressie. In Oeganda werd een Belgische man gearresteerd en samen met een Kenyaanse man beschuldigd van homoseksualiteit.  Dit toont duidelijk aan dat zelfs buitenlanders, expats en toeristen die in deze landen reizen of werken niet veilig zijn onder deze draconische wet als ze holebi of transgender zijn. Dit betekent dus dat niemand uitgesloten is of boven de wet staat, ongeacht hun status.

We verwijzen graag naar uw toespraak op vrijdag 27 september 2013 tijdens de Algemene Vergadering van de UNO. Daar verklaarde U: “Vrijheid betekent ook dat zowel heteroseksuele als homoseksuele koppels het recht hebben om hand in hand te lopen op straat. Ik ben er trots op dat mijn land (België) deze fundamentele rechten garandeert. Ik ben er trots op dat mijn land de drijvende kracht is bij het propageren van deze vrijheiden overal ter wereld.”

Als LHBT-mensenrechtenactivisten hopen we – samen met onze bondgenoten – dat de Europese Unie en België niet opzij kijkt bij deze barbaarse schendingen van de mensenrechten en bereid is de Afrikaanse leiders tot de orde te roepen. De dodentol zal toenemen bij de groep van holebi’s en transgenders. Europa mag zich verwachten aan een toevloed van vele Afrikaanse holebi’s en transgenders. Dat kan ook tot gevolg hebben dat vele heteroseksuele asielzoekers de kans grijpen om asiel aan te vragen op basis van seksuele geaardheid of genderidenditeit.

Wij vragen uw steun en slimme interventie bij internationale instanties zoals de Europese Unie, de Raad voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC), de Hoge Raad voor de Vluchtelingen van de VN, Nationale instituten voor de promotie en bescherming van de mensenrechten en zijn internationaal comité, de Raad van Europa en het VN-mensenrechtenverdrag om de druk te verhogen op deze landen die er niet in slagen om de rechten van holebi’s en transgenders te respecteren.

Mensenrechten zijn universeel. Dit betekent dat iedereen het recht heeft ze te genieten, ongeacht wie je bent.

We zijn niet van plan om U een bladzijden lange brief te schrijven en besloten daarom tot een KISS (Keep it short and simple). We kennen uw bezorgdheid en enthousiasme voor holebi’s en transgenders wereldwijd en weten dat U van de wereld een betere plek wilt maken voor ons. Wij smeken u om op te treden tegen dit onrecht en onvermoeibaar te werken aan een voorbeeldige relatie met alle bovengenoemde diplomatieke vertegenwoordigers. We vragen U om de dialoog te stimuleren het het doel dat beide kanten de mogelijkheden vinden om tot een oplossing te komen.  We vragen dus uw actief leiderschap in de dialoog tussen holebi’s en transgenders in de diaspora en de diplomatieke vertegenwoordigers van de betrokken landen in België. We hopen hierbij op een succesvol traject.

Wij verwachten van de Belgische regering dat ze het leven van onze holebi- en transgenderleden en -activisten in de landen waarmee België bilaterale contacten heeft beschermt. De meerderheid in die landen gedraagt zich immers als roofdieren. U kunt dit doen door rechtstreeks steun te verlenen aan de organisaties die nog steeds op het terrein actief zijn. U kunt dit ook doen door het beschermen van personen in gevaar en het creëren van veilige havens met de medewerking van NGO’s en andere gezagsvolle instanties in de regio.  We pleiten ook voor een budget dat het mogelijk maakt om de culturele uitwisseling te verhogen met landen die dit het meeste nodig hebben.

Wij houden van Nigeria. Wij houden van Oeganda. We houden van de Ubuntu spirit van dit continent en we zijn er zeker van dat met uw gewicht in de schaal wij ooit geliefd zullen zijn door onze landgenoten.

WISH 2.0. vzw vertegenwoordigd door: Tagbo Wasiu Oluwafemi – Nnamani Ikechukwu – Efe Brown – Koffi Zotoglo

Met de steun van: Jide Macauley (House of Rainbow Int.), Bisi Alimi (BA consulting), Rashidi Willliams (Queer Alliance Nigeria) – Joseph Sewedo Akoro (JSA consulting group) – Alberic Akiteretse (Why Me) – Rudy De Leeuw (Nationaal voorzitter ABVV) -Jan Vercamst (Nationaal voorzitter ACLVB) – Jeroen Borghs (LHBT-koepelorganisatie çavaria) – Erwin Carlier (Regenbooghuis, Brussel) -Chille Deman (Belgian Pride) – Marcia Poelman (Het Roze Huis, Antwerpen) – Dr. Thomas Hendriks (Postdoctoral Research Fellow Institute for Anthropological Research in Africa / Faculty of Social Sciences / KU Leuven) – Wim Peumans (IMMRC – Anthropology Faculty of Social Sciences) – Dirk Maes (Voorzitter Rainbow Cops LGBT Police) – Yvan Brys (Mikpunt) – Luc Van Belle (BHS40+ ) – Bruno Olislaeger (BGS) – G. Thomas Hoemig (English-speaking Gay Group) – Peter Mertens (Nationaal voorzitter PVDA) – Björn Pius (Outrage!) Jan Beddeleem (WISH2.0)

Een gedachte over “Beweging wil concrete maatregelen van Di Rupo

Reacties zijn gesloten.