De Kus

De Kus_Vlaams Belang_Zot van A.jpg

Vlak voor de verkiezingen kreeg ik een folder in de bus met daarop twee kussende mannen. Een verrassend staaltje van verkiezingspropaganda van het Vlaams Belang.

Je herkent Patrick Janssens en Bart De Wever. Op Facebook vroeg iemand zich af of dit een aanpassing was van het VB-standpunt over homoseksualiteit. Dat is het dus niet.

Recentelijk heeft voorzitter Valkeniers immers nog verklaard: “Wij zijn helemaal niet ‘homofoob’, zoals  wordt beweerd. Wij hebben helemaal niets tegen holebi’s, maar vinden het huwelijk tussen man en vrouw de norm. Dat is een traditioneel standpunt en heeft absoluut niets te maken met ‘extreemrechts’ of ‘homofobie”. Dus: geen huwelijk voor twee mannen of twee vrouwen en zeker geen kinderen. Het gebruik van twee kussende politici op een folder had dus een heel ander bedoeling.

Homo-erotiek

Het VB werd op 14 oktober  leeggezogen door de N-VA. Het VB had de bui zien hangen en probeerde er alles aan te doen om zoveel mogelijk kiezers in hun stal te houden. De hele folder (waarin rood als dominante kleur werd gebruikt) was een poging om de kiezer duidelijk te maken dat stemmen voor BDW gelijk stond met stemmen voor Janssens. En vermits Janssens in de ogen van het VB eigenlijk niets anders doet dan ‘de vreemdelingen‘ bevoordelen kon je dus maar beter niet voor BDW stemmen. Het VB misbruikt homo-erotiek om haar boodschap scherp te stellen: stem niet voor deze mannen want wat ze doen is schandalig. Waarbij ze meteen ook homo-erotiek in een negatief daglicht stelt. 

Lesbian Connexions

Het Vlaams Belang is even allergisch voor elke vorm van zichtbare homo-erotiek als Dracula voor knoflook. Zo werd mij verteld dat bij een bijeenkomst van het Vlaams Blok in de jaren ’80 in een cultureel centrum van Antwerpen zich het volgende tafereel afspeelde. In hetzelfde gebouw waren een aantal foto’s tentoongesteld.

De Kus_Ander Strand0001.jpg

Eén ervan toonde twee kussende mannen. Een deelnemer aan de VB-bijeenkomst had een handdoek genomen en daar de bewuste foto mee bedekt.

In 1999 reageerde het VB op Lesbian Connexions, een fototentoonstelling over het rijke lesbische leven die toen in enkele Vlaamse steden te zien was. “Wordt er eventueel een controle uitgevoerd om de tentoonstelling te toetsen aan de maatschappelijke zienswijze over homoseksualiteit? Is deze tentoonstelling geen duidelijke promotie en pleidooi voor de lesbische levenswijze?” vroeg Filip De Winter zich luidop af in het Vlaamse parlement.

Homo’s zonder hoofd

En dan is er het fameuze artikel waarin Carim Bouzian wordt opgevoerd als de allochtoon die zich schaamt over zijn geloofsgenoten. Niet de uitspraken van Carim zijn hier belangrijk (Ik zou trouwens als homo-moslim dat soort uitspraken nooit doen omdat ze het VB in de kaart spelen), maar de illustratie bij het artikel: twee mannen zonder hoofd die elkaar op een homo-erotische manier vasthouden. Het beeld suggereert duidelijk dat het over een homo-erotische houding gaat maar houdt die bewust zo anoniem mogelijk. In de tekst neemt het VB het immers op voor homo’s.  Dat is op zich al heel uitzonderlijk en past hier in hun strategie om hun racistische standpunten in zoveel mogelijk geledingen van de maatschappij te laten binnensijpelen.

De Kus_Vlaams Belang_0001

Het Vlaams Belang zich tegen elke publieke uiting van LHBT-erotiek en tegen elke coming-out. Daarom worden de hoofden niet in beeld gebracht. Homoseksualiteit mag geen gezicht krijgen want dat zou sowieso een erkenning ervan betekenen en dat wil het VB niet. Het taboe op homoseksualiteit moet in stand gehouden worden. Dat blijft de strategie van het Vlaams Belang.

Lees ook: De Wegwerphomo van het Vlaams Belang