De wegwerphomo van het Vlaams Belang

Wegwerphomo_Jan Van Gorp_0002

Jan Van Gorp (70) is de enige Vlaams Belanger die er ooit voor uitkwam homo te zijn. “Binnen de partij heb ik nooit moeilijkheden gehad als homo” zegt hij in een interview met Inch.


“Minder goeie kanten heb ik eigenlijk niet” verklaart hij. Zijn lidmaatschap van het VB zou er misschien eentje kunnen zijn?  “We worden dikwijls afgeschilderd als homofoob maar dat zijn we niet!” en “Binnen de partij heb ik trouwens nooit moeilijkheden gehad als homo.”.  Dat laatste kan uiteraard kloppen, ook al is hij de uitzondering die de regel bevestigt door als lid van het VB uit de kast te komen. Dat is namelijk verboden. Jan Van Gorp_Inch.jpg

‘Andersgeaarden’

Hoezo verboden? Het VB schrijft het zelf:  “Tot slot wijzen we er graag op dat het Vlaams Belang heel wat andersgeaarde leden telt, en trouwens ook enkele homoseksuele en lesbische mandatarissen. Zij voelen zich best thuis binnen onze partij maar lopen er niet mee te koop.” Zit het VB dan vol met bange holebi’s en transgenders? Blijkbaar wel. Het zou trouwens niet echt prettig zijn voor al die extreem-rechtse ‘andersgeaarden‘ om als politieke figuur uit de kast te komen. Wat moeten ze aan hun kiezers vertellen?  Het VB schrijft: “Voor het Vlaams Belang is en blijft het huwelijk tussen man en vrouw hoe dan ook de norm. Mag het? Het wettelijke homohuwelijk en het adoptierecht voor homo’s of lesbiennes is wat ons betreft een brug te ver. Die principiële afwijzing heeft niets maar dan ook niets met discriminatie te maken, maar alles met onze zorg voor een gezonde samenleving en een gezonde opvoeding”.

Echt gezond kan het dus toch niet zijn, is de boodschap van het VB. En gevaarlijk ook. In een interview met De Magneet zei Van Gorp: “Het stuit mij tegen de borst dat sommige homokoppels een zoontje van 16 zouden willen adopteren ‘om dat eens flink te verwennen”. 

Sporadisch uit de kast komen is Jan Van Gorp dan wel gegund, zich inzetten voor de rechten van LHBT (Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders) doet hij angstvallig niet: “Ik neem aan dat er mensen zijn die zich actief willen inzetten voor emancipatie en aanvaarding en dat dat voor hen de voornaamste prioriteit is, maar dat is bij mij helemaal niet zo.”  Als je de standpunten van het VB over LHBT-rechten leest zou het ook water naar de zee dragen zijn.

Trouwen in het geniep?

Helemaal triest wordt het als Jan Van Gorp het over zijn persoonlijke situatie heeft: “Ik ben niet getrouwd, maar ik was nooit voor het huwelijk gevonden omdat ik vind dat een geregistreerd partnerschap voldoende was. Ik ben al een oudere man hé, ik kom uit een andere tijd. Nu zou ik het homohuwelijk zeker aanvaarden hoewel ik met sommige zaken nog moeilijkheden heb.”  Spijtig meneer Van Gorp, maar uw partij zou het u niet in dank afnemen mocht u alsnog beslissen om met uw partner te trouwen. Of het zou in het geniep moeten zijn. Dat is de enige manier waarop het VB holebi’s en transgenders tolereert.

Stefan Scheers van Inch stelt nog de vraag: “Wat doe je als je morgen premier mag zijn?”. Wie zou denken dat Van Gorp dringend iets zou doen aan het homofoob geweld vergist zich schromelijk. “Het land afschaffen, da’s alles” antwoordt Van Gorp: “Werken aan de splitsing van België.”

Onrust in Ninove

De heer Van Gorp liet zich in de verkiezingscampagne van 2000 van een heel andere kant zien. Tijdens een debat in Ninove, georganiseerd door de plaatselijk Holebi-jongerengroep, viel hij met een groepje VB’ers de zaal binnen en probeerde het debat te verstoren.

Lees ook: Piet De Bruyn loopt achter