Naïma Charkaoui in Touché

Naïma Charkaoui_0001Radio 1 zendt tijdens de zomermaanden een reeks interviews uit in het programma Touché. Vandaag zat Naïma Charkaoui in de studio. Zij is directeur van het Minderhedenforum en we kennen haar nog van de actie tegen homofoob geweld vorig jaar. Koen Fillet had het met haar ondermeer ook over homofobie en seksisme bij allochtonen. 

Naïma Charkaoui Er dient gewerkt  te worden aan attitudes en meningen rond homoseksualiteit maar ook rond gender in het algemeen. Dat is een verhaal van sensibilisering op de lange termijn;maar het is belangrijk dat je tegelijkertijd gedrag dat absoluut niet door de beugel kan aanpakt en bestraft.

Koen Fillet Op lange termijn allemaal goed en wel maar ik wil het nu niet meer meemaken.

Naïma Charkaoui Natuurlijk. Homofoob geweld op korte termijn moet bestraft worden. Dat kan en mag niet. Er is ook niemand die dat goedpraat. Daar is geen enkele reden voor: cultuur of godsdienst kunnen nooit een excuus zijn om mensen in elkaar te slaan.

Koen Fillet Niemand is het eens met homohaat behalve een kleine groep ‘probleemjongeren‘. Ik geloof dat wel.  Maar het ligt subtieler: ik vrees dat het te maken heeft met de moeilijke houding van de islam met seksualiteit en met lichamelijkheid. Ik hoor van vrouwelijke collega’s dat ze op straat in Brussel worden aangesproken als ze een rokje aan hebben dat de knieën bloot laat. Niet eens agressief, maar ze worden er door allochtonen vriendelijk op gewezen dat ze  het toch beter tien centimeter langer dragen. Ik word daar ongemakkelijk van.

Naïma Charkaoui_0002
Naïma Charkaoui spreekt zich uit tegen homofoob geweld op Antwerp Pride 2011

Naïma Charkaoui Dat is een probleem van machismo, zeker en daar word ik ook ongemakkelijk van. We moeten daar echt tegen ‘strijden‘ (lacht) Maar goed, de vraag is vooral hoe. Het probleem is dat de dingen nu vaak in het debat worden veralgemeend  tot de ‘hele cultuur‘ of  ‘de hele godsdienst’. Dat brengt ons geen stap dichter bij een oplossing want dan krijg je de indruk ook bij die minderheidsgroepen dat het een verhaal is van zij tegen de rest en dat is echt niet zo. Het is een verhaal van enkelingen.

Koen Fillet Maar er zit toch een culturele component in, dat kan je toch moeilijk ontkennen?

Naïma Charkaoui Dat soort gedrag wordt vaak cultureel goedgepraat.  maar laat ons eerlijk zijn: het is – spijtig genoeg misschien – niet alleen iets van moslims. Een jaar geleden was er een incident in Brussel en het ‘waren allochtonen, moslims’ en “we moesten nu toch maar eens over die Marokkanen.. “ Het werd allemaal op een hoop gegooid. Uiteindelijk bleken de daders van Zuid-Amerikaanse afkomst te zijn en hadden niets met de Islam te maken.  Er gebeurt nog altijd geweld door mensen van autochtone origine.  Heel vaak als je probeert de complexiteit van de realiteit te omschrijven reageert men alsof je de dingen onder de mat veegt.  Maar het helpt ons geen stap vooruit met de doen alsof het bij de zogenaamde ‘autochtone Vlamingen‘ allemaal koek en ei is en bij de allochtonen een probleem. Dat helpt ons geen stap vooruit. Je moet de realiteit bekijken zoals ze is, zowel  de positieve en de negatieve kant.

Koen Fillet Het probleem heet testosteron.

Naïma Charkaoui (lacht) Misschien wel.

Lees ook:

Homofobie en stereotiepe relaties samen aanpakken

Applaus voor Naima, fluitconcert tegen geweld