Britse vakbond in de bres voor holebi’s en transgenders

London-Pride-Gay-Parade-2-007.jpg

De Britse vakbond TUC is boos. Niet omwille van de sluiting van een bedrijf of slechte werkomstandigheden maar omdat de burgemeester van London zijn steun aan de World Pride (waarvan London voor het eerst de gaststad is) gevoelig terugschroeft. De ‘World Pride’ is een soort super-pride waar holebi’s en transgenders vanuit de hele wereld naartoe gaan.

Het verhaal doet denken aan de toeren die N-VA-minister Muyters vorig jaar uithaalde. Hij dreigde er toen mee de subsidies voor de pride in Brussel niet uit te betalen… omdat de andere gemeenschappen te weinig geld zouden geven. Of hoe het programma van de N-VA (het uiteenscheuren van het land) ook een negatieve invloed kan hebben op de LGBT-beweging.  Muyters haalde bakzeil maar de toon was gezet. John De Wit, journalist bij Gazet van Antwerpen dreigde er toen ook mee een overzicht te maken “van welke betogingen de overheden in België nog allemaal subsidiëren.”  Een manifestatie als de pride is zo groot geworden dat ze niet zonder overheidssteun kan. Blijkbaar lopen er altijd wel mensen rond die de LGBT-beweging stokken in de wielen willen steken door die steun stop te zetten. Ziekelijk gewoon.

Vakbond steunt holebi’s en transgenders

In Engeland is het niet uitzonderlijk dat de vakbond zich in dit soort discussies mengt. De TUC (Trades Union Congress) die 6,2 miljoen arbeiders en bedienden vertegenwoordigt via 56 aangesloten vakbonden, maakt er een erezaak van om de emancipatie van holebi’s en transgenders te steunen waar ze dat kan.  Ze zullen morgen dan ook aanwezig zijn op de World Pride en ze zijn ook één van de sponsors ervan.

“Herover de pride”

Brendan Barber0001.jpgBrendan Barber (foto) is de secretaris-generaal van de TUC. Hij spreekt klare taal in een persbericht: “Het jaar dat de World Pride naar hier komt worden we verondersteld om een grotere gelijkheid voor holebi’s en transgenders te vieren en actie te voeren voor nog méér gelijkheid in het buitenland. Het is dan ook een schande dat de hoofdverantwoordelijken voor het goede verloop ervan – de burgemeester van London en de gemeenteraad van Westminster – aandringen op een drastische inkrimping van het evenement en dat slechts een week op voorhand.” Hij vindt dat London trots zou moeten zijn voor dit wereldgebeuren als gaststad te mogen optreden. “In de plaats daarvan zullen mensen zich erover verbazen dat  activiteiten op de valreep afgelast zijn en zich vragen stellen bij het engagement van de Britse hoofdstad in de strijd voor gelijkheid van holebi’s en transgenders.” zegt Brendan. De TUC vindt trouwens dat de LGBT-organisaties dit soort manifestaties steviger in handen moeten nemen en nodigt de LGBT-gemeenschap uit om hierover te vergaderen.

Een vakbondsconferentie over LGBT-rechten

De TUC doet meer dan protesteren. Vandaag en gisteren kwamen honderden LGBT-activisten bijeen voor een tweedaagse conferentie. Ze zijn allemaal actief in de vakbond en hadden het over de gevolgen van besparingen op het leven van holebi’s en transgenders, transfobie in het onderwijs en discriminatie en geweld tegen holebi’s en transgenders in de wereld.

Pascal_Elio0001.jpg

Het linkse europarlementslid Michael Cashman, Maria Exall (voorzitster van de LGBT-werking van de TUC)  en Haneen Maikey (voorzitster van de Palestijnse LGBT-organisatie Al-Qaws) namen er het woord.  Een Belgische delegatie onder leiding van Pascal De Bel (hier op de foto op een vakbondsbetoging tegen de bezuinigingen van de regering Di Rupo) brengt binnenkort verslag uit op deze blog.

En in België?

lgbt_vakbond.jpgDergelijke ondersteuning van de vakbond, daar kunnen we in België voorlopig alleen nog maar van dromen. Om er ook aan te werken zoeken roze syndicalisten uit de verschillende Belgische vakbonden elkaar intussen wel op en smeden plannen. Wil je hiervan op de hoogte blijven? Meld je dan aan bij de facebookgroep LGBT & Vakbond. Doen!