Cubaanse TV zendt ‘Glee’ uit

cuba, jongerenDe Cubanen kunnen nu ook de avonturen van het zootje ongeregeld in ‘Glee’ volgen. Deze reeks over jongeren en vooroordelen wordt, netjes gedubd in het Spaans, uitgezonden op de Cubaanse staatstelevisie.

Een Egyptische homo bevestigde het onlangs nog: via internet en televisie is het makkelijker om in landen waar holebi’s en transgenders het moeilijker hebben sneller bij te benen met wat in de rest van de wereld gebeurt en dat bevordert het zelfvertrouwen. In Cuba zorgt de overheid intussen zelf voor dat soort informatie.

Kurt

Camilo García (foto) werkt voor de Dienst seksuele diversiteit van het Cubaanse centrum voor seksuele opvoeding (Cenesex).cuba, jongeren Hij schreef een commentaarstuk over ‘Glee’ waarin hij ondermeer zijn mening geeft over één van de personages: “Onze aandacht wordt getrokken op hoe in de reeks wordt omgegaan met de situatie van Kurt, een homo met zeer vrouwelijke trekjes. Hij loopt rond in de meest extravagante kleren en bereikt de toonhoogte van een sopraan wanneer hij zingt. Met zijn ‘lastige’ look (voor de grootste homofoben onder U) toont hij fier zijn manier van zijn en daagt de wereld uit met zijn breed uitgesmeerde talenten en deugden, zelfs in een ruw partijtje voetbal. Zijn vader is een blijkbaar een niet al te slimme technieker die ons een lesje leert in hoe hij op een gevoelige en menselijke manier zijn zoon verdedigt tegen discriminerende reacties op zijn fysieke verschijning, zijn maniertjes en zijn seksuele oriëntatie.”

cuba, jongerenMade in Cuba?

García vindt het jammer dat zoiets niet in Cuba zelf gemaakt wordt: “Al deze wijsheid wordt gebracht op een frisse en ontspannende manier en doet de maatschappij veel deugd. ‘Glee’ is welkom op de Cubaanse TV-schermen. Al is het jammer dat het een buitenlandse serie is – uit de VS dan nog – die een duidelijke en sterke boodschap brengt over diversiteit. Hoe lang moeten we nog wachten op dit soort boodschappen ‘made in Cuba’?”

Bron: Blabbeando

Meer over Cuba