Oeganda: Oppositie belooft (misschien) beterschap

Kizza Besigye001.jpgKizza Besigye (foto), oppositieleider in Oeganda en dus tegenstander van zittend president Yoweri Museveni, heeft laten verstaan dat hij van plan is om homoseksualiteit uit de strafwet te halen als hij verkozen wordt.

Maandag verklaarde hij dat de Oegandese politie wel dringender zaken te doen had dan het vervolgen van homoseksuelen. Hij voegde er wel aan toe dat hij enkel uit eigen naam sprak en niet uit naam van de vier oppositiepartijen waarover hij de leiding heeft. “Dit is iets wat zich afspeelt in de intimiteit van de mensen hun slaapkamer, tussen toestemmende volwassenen” zei hij nog. Hij weigert ook om homoseksualiteit als immoreel te bestempelen. Eerder deze maand had het gerecht al gezegd dat bladen zoals “Rolling Stone” moeten ophouden met het outen van holebi’s.  Deze outing ging gepaard met een oproep om ze te arresteren en te executeren.

Parlementslid David Bahati daarentegen volhardt in de boosheid en beloofde een wetsvoorstel in te dienen waardoor de lijst van aan homoseksualiteit gekoppelde misdaden nog groter zou worden.  Wat hem een terechtwijzing van president Museveni  opleverde. Die maakt zich zorgen over de verontwaardiging in het buitenland over dit soort initiatieven.

Bron: E-llico