Pink Facebook-activisten, laat jullie stem horen

Shame_vlag001.jpg

De ‘Shame’ manifestatie van zondag 23 januari was een succes. Tienduizenden kwamen op straat zonder dat er één gram papier aan te pas kwam. Geen flyers of affiches, gewoon een computerscherm bracht hen samen.

Ook de holebistransgenderbeweging experimenteert met het nieuwe speelgoed. De actie in Mechelen vorig jaar was een interessante ervaring. De facebookgroep ‘Léonard&co’ gaf de aanzet. De koepelorganisaties WJNH en Çavaria volgden.

We zullen het internet goed kunnen gebruiken in de toekomst. Er zit immers nogal wat ruis op de  ‘klassieke’ communicatie in de beweging momenteel. Een activist-advocaat die de moed heeft om Mgr. Léonard tegen te spreken door hem voor de rechtbank  te dagen kreeg nul op het request van de raad van bestuur van Çavaria. Dat gebeurde niet na een lange en vruchtbare discussie. Jean  Marie De Meester kreeg niet eens de kans zijn project toe te lichten. Jammer. Sedert de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels zijn er immers niet echt nog projecten waarvoor mensen warm lopen.  Het lijkt wel of we niets meer hebben om voor te vechten.

100 % verantwoord

Léonard geeft nochtans een duidelijk signaal. Duidelijke signalen beter gezegd. In plaats van zich na de misbruikschandalen in de kerk bescheiden op te stellen en ermee op te houden homo’s te schofferen doet hij precies het omgekeerde. Het initiatief van Jean Marie kwam dan ook net op tijd. Het is nu of nooit. Gebruken we de moeizaam afgedwongen anti-discriminatiewetgeving nu eindelijk eens om belangrijke veranderingen door te voeren?  De doelstelling is eenvoudig: Léonard moet ophouden holebi’s te beledigen door hen ziek en abnormaal te noemen en hen als slechte ouders te brandmerken. Dat is een 100 % verantwoorde eis. Er zijn wettelijke middelen die we nog niet hebben gebruikt. De klacht van Jean Marie brengt Léonard voor de rechtbank waar hij zich moet verantwoorden voor uitlatingen die niet meer van deze tijd zijn. De homofobe uitlatingen van Léonard hebben niets met vrije meningsuiting te maken. Het zijn giftige pijlen die de zwaksten onder ons treffen. De zelfmoordcijfers tonen dat aan. Als de wet er is om de zwaksten onder ons te beschermen dan moeten we hebben daarvoor gebruiken. Léonard moet leren dat hij niet boven de wet staat.

Iets om voor te vechten

De eerste reacties op facebook zijn positief.  We hebben weer iets om voor te vechten. Net zoals de jongeren zondag zoveel volk op de been brachten zullen we de moderne technologie gebruiken om ons doel te bereiken: de kring rond Léonard sluiten.

Lees ook het artikel van Han Soete over het gebruik van Internet in de Mahreblanden.

http://www.dewereldmorgen.be/sites/all/players/player.swf