Bart Kaëll: We leven in ander tijdperk

De coming out van Bart Kaëll was groot nieuws waarop we lang gewacht hebben. En misschien krijgen we binnenkort ook nog wel beelden van het trouwfeest met zijn levenspartner Luc Appermont te zien. In Humo van 6 juli 2010 vertelt Bart honderduit…

‘Revolutionair’

“Ik voel me helemaal geen voorvechter van de emancipatie van homo’s en lesbo’s. Ik ben een zanger. Ik wil veel liever een voorvechter van de populaire Vlaamse muziek zijn” zegt Bart als hem gevraagd wordt waarom hij het niet eerder heeft gedaan. kaellvero.jpgVoor Will Ferdy, die in de jaren zeventig reeds zijn coming out deed heeft hij het grootste respect en hij verdedigt waarom hij zelf zolang heeft gezwegen:  “Ik vind dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken waar en wanneer en hoe hij vertelt dat hij homo is (…) Ik heb het grootste respect voor wat Will heeft gedaan. Dat was revolutionair! Maar zijn wij daarom verplicht hetzelfde te doen?”. Als hij nu jong zou zijn? “Mocht ik nu jong zijn en aan mijn carrière beginnen dan zou ik het anders aanpakken. We leven in een ander tijdperk”.


Verleiding


“Luc en ik hebben nooit voor het altaar gestaan, maar we blijven samen tot de dood ons scheidt. We hebben blind vertrouwen in mekaar. Dat schenkt ons allebei een geweldige gemoedsrust. De verleiding is overal – in het publiek, mooie dansers en danseressen, andere artiesten… Maar ik geef daar niet aan toe omdat ik weet wat ik thuis heb. Dat is volgens mij de basis van een gelukkige én lange relatie: mekaar genoeg loslaten, maar voor jezelf je vrijheid beknotten”. Op de vraag of ze plannen hebben om te trouwen glundert en bloost Bart: “Wie weet. Als het zover is, laat ik jullie iets weten.” Kaëll wordt dit jaar 50. Luc Appermont is 11 jaar ouder.

Appermont_ouders.jpg
Behaatje afrukken

Waarom hebben ze zo lang gezwegen? Kaëll: “Eén belangrijke reden was dat Luc uit een andere, oudere generatie komt. De sociale druk was groot – niet voor zichzelf, maar voor zijn familie. Tegen mij en Luc zouden de mensen niets komen zeggen, maar wel tegen zijn ouders, zijn broer en zijn zus. En daar hebben die mensen niet om gevraagd, om over de relatie van hun broer met een Vlaamse zanger te spreken. En al helemaal niet om erover te roddelen!”. Zelf heeft hij ook wel druk gevoeld: “Ik was de mooie jongen hè, de vrolijke vrijgezel (…) Toen ik het liedje ‘Op mijn eiland’ uit had, ging ik dat nummer playbacken in één of ander BRT-programma. Dat liedje ging over een paradijselijke plek en ik zong onder andere de regel ‘kleren hoeven ook al niet’. Johnny Hoes, toen mijn manager en producer, zei tegen mij: ‘Op het moment dat je die regel zingt, ruk je het behaatje van het meisje naast je af’ Ik schrok: ‘Maar dat mag helemaal niet van de BRT!’ ‘En toch ga je het doen. Je zegt er niks van op voorhand’ (…) Dàt was het rolpatroon waar ik in zat”.

Op de vaste eindvraag wie hij als one nightstand zou kiezen, gesteld dat het mag van de heer Appermont: “O, maar wat dat betreft, zijn we heel vrij hoor. Even denken. Doe maar Johnny Depp!”