Pride in Kaapstad: Haat is niet Afrikaans!


cap-town-gay-pride_01

Zaterdag namen enkele duizenden personen deel aan de Pride in Kaapstad. Een verademing vergeleken met de rest van Afrika. Ook de Zuid-Afrikaanse clerus stelt zich homovriendelijk op.

Kaapstad is de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika. In 1994 werden holebirechten direct in de nieuwe grondwet ingeschreven. In 2006 kwam er een partnerregeling voor mensen van gelijk geslacht. Maar zoals in andere landen waar de wetten in die zin werden aangepast is ook de strijd daar nog niet gestreden. Discriminatie is er zeker nog, ook in Kaapstad. Een studie uit 2009 noteerde minstens 10 gevallen van collectieve verkrachting per week van lesbische vrouwen door mannen die hen op die manier beweerden te ‘genezen’. Het voorbije decennium werden ook 31 moorden op lesbische vrouwen genoteerd. Slechts in één moordzaak werd de dader veroordeeld.

Cape Town Pride001
Ook te zien in de Pride: een groepje acteurs van Bel Ami…

In de optocht veel aandacht voor de rest van Afrika. Solidariteitsboodschappen met de beweging in Oeganda en Malawi waren te zien. En ook deze slogans: “Ik ben als homo geboren, Jezus zegt: bemint uw naaste” en “Haat is niet Afrikaans”. Half februari hadden de Anglicaanse bisschoppen zich scherp afgezet  tegen de anti-homowetgeving in Oeganda. Aartsbisschop Makgoba: “Alhoewel er bij ons een brede waaier van theologische standpunten is over de menselijke seksualiteit, toch zien wij deze wetgeving als een grove schending van de mensenrechten. Daarom veroordelen we formeel dergelijke houding tegenover mensen.” De Zuid-Afrikaanse bisschoppen die dit standpunt steunen komen uit Anglicaanse kerken in Angola, Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, St Helena en Tristan da Cunha. Ze zijn eensgezind in hun standpunt: “Alle mensen zijn naar Gods beeld geschapen en moeten behandeld worden met respect voor hun menselijke waardigheid”.