Mariela Castro neemt het op voor holebi’s en transgenders

Mariela Castro001a
De discriminatie van homoseksuelen is nog altijd impleciet aanwezig in de schoot van de  Cubaanse communistische partij. Deze moet maatregelen nemen om dergelijke praktijken officieel te verbieden in haar rangen.

Dat zei Mariela Castro, seksuologe, directrice van het Nationaal centrum voor seksuele opvoeding (Cenesex) en dochter van waaarnemend president Raul Castro. De Cubaanse Goedele Liekens is daarover een brief aan het voorbereiden: “personen mogen niet het slachtoffer zijn van discriminatie omwille van seksuele voorkeur of gender” verklaarde ze in de marge van een internationale conferentie over seksualiteit. De brief zou binnenkort publiek worden gemaakt.

Mariela Castro voert al enkele jaren campagne tegen de homofobie in haar land. Met de steun van haar vader, zo verzekert ze. Toch is er nog terughoudendheid tegenover haar voorstellen om het huwelijk open te stellen voor homo- en lesbokoppels en het adopteren van kinderen mogelijk te maken. Ondanks het feit dat van sommige partijleden bekend is dat ze homo zijn en holebi’s belangrijke posten bekleden in ministeries en publieke instellingen. Het blijft een taboe in Cuba.

Cuba komt dan ook van heel ver. in de jaren ’60 en ’70 waren er heropvoedingskampen voor holebi’s. De overheid werd toleranter, maar homofobe incidenten zijn er nog steeds.

Op dezelfde conferentie had Muriela Castro goed nieuws voor de transgenders. Sedert 2008 worden seksoperaties op kosten van de Cubaanse staat uitgevoerd. Dit kon pas nadat de overheid een verbod daartoe had opgeheven. Cubaanse artsen werken hiervoor samen met Belgische collega’s. De kosten worden betaald door de Cubaanse gezondheidszorg, ondanks protesten van mensen die vonden dat Cuba zich dergelijke maatregel niet kon veroorloven met de huidige economische problemen ten gevolge van de economische crisis en de boycot door de VS.  Dat is alllicht de reden waarom er per jaar slechts een beperkt aantal operaties plaatsvinden. Ook voor buitenlanders die hiervoor naar Cuba willen komen zit het er voorlopig niet in. Cuba is heel aantrekkelijk voor buitenlanders met medische problemen omwille van het hoge niveau van de gezondheidszorg.