Ricky Martin reageert op homomoorden

ricky_martin001Ricky Martin sprak in ‘El Nuevo Dia’, een krant in Puerto Rico, zijn afkeuring uit voor de recente moorden op homo’s. Hij vindt dat diversiteit accepteren de eerste stap is om de haat uit te roeien. 

“De voorbije weken heb ik dingen gelezen die me koude rillingen bezorgden en helaas gaat over over feiten die dagelijks gebeuren over de gehele wereld. Ik vind het bijna onmogelijk om te geloven dat we in 2009 nog met dat soort hatelijke situaties geconfronteerd worden.” zegt Martin, die intussen zelf kinderen heeft. Hij verwijst naar de 19-jarige Jorge Steven Lopez Mercado (foto) die in

Jorge Steven Lopez Mercado001a
Lopez Mercado

november 2009 brutaal vermoord werd teruggevonden in Puerto Rico.  Hij herinnert ook aan de moord op Matthew Shepard (1998) en anderen slachtoffers. “Deze daden zijn totaal onaanvaardbaar voor elk menselijk wezen, omdat we allemaal mensen zijn. Ik hoor het woord ‘tolerantie’ langs alle kanten als het over dit soort zaken gaat. Een van de betekenissen van tolerantie is: ‘de capaciteit om pijn of ontbering te verdragen’ en een andere definitie: ‘iets toestaan’. Ik vind in beide definities geen goedkeuring terug.  Wat dacht je van het volgende: in plaats van te zeggen dat we diversiteit tolereren, laten we diversiteit accepteren.”

De woorden zijn al vaker vergeleken. Het taalgebruik is ook niet onbelangrijk. Jij kan als pervent niet-roker tolereren dat iemand rookt in jouw omgeving. In het geval van roken gaat het over iets dat als ongezond wordt ervaren en waar je dus eigenlijk tegen bent. Je accepteert het niet. Het verschil is duidelijk.

Het is bemoedigend  dat Ricky Martin (over wie al lang de geruchten gaan dat hij zelf homo is) Zijn positie van bekende popzanger gebruikt om het publiek duidelijk maakt hoe hij over geweld tegen LGBT’s denkt.