De prijzen komen eraan

Fobieprijs_Macho001
Spandoeken van de ‘Federatie Werkgroepen Homofilie’ en het ‘Roze Aktiefront’ op de trappen van het Brusselse justitiepaleis. De paraplu is er gewoon omdat het regende. Een andere actie was het uitreiken van de Homofobieprijs, het begin van een lange traditie.

Çavaria maakte vandaag  de nominaties voor de Çavaria-folie en -fobieprijs 2009 bekend. Die prijzen worden uitgereikt aan wie zich respectievelijk verdienstelijk maakte voor de emancipatie van LGBT’s of die emancipatie in de weg stond. Op 16 januari worden de winnaars bekend gemaakt.

de Homofobie- en folieprijzen hebben een lange geschiedenis. Waarschijnlijk is het de oudste en de langst volgehouden actie van de LGBT-beweging in België. De eerste homofobieprijs werd in 1984 uitgereikt aan onderzoeksrechter Bellemans. Hij leidde het onderzoek in wat men de ‘Macho-zaak’noemde. Twee sauna’s die in 1984 werden gesloten op basis van een artikel uit de strafwet over ontucht. Macho I en II (in Brussel en Antwerpen)  waren privé-clubs voor homo’s waarin o.a.’relaxatie-cabines’ waren, waar de leden seksueel contact konden hebben. Uitbater Michel Vincenau, een professor aan de ULB, en zijn partner Rudi Haenen, verdwenen voor een tijdje achter de tralies. LGBT-organisaties aan beide kanten van de taalgrens sauna001sloegen de handen in mekaar en voerden actie. Pas in 1987, na een lang juridisch gevecht, sprak het Luikse Hof van Beroep de twee mannen vrij van de betichting
een ontuchthuis te hebben opengehouden. Met deze vrijspraak viel voorlopig het doek over de ‘Macho-zaak’ waarin homoseksualiteit tussen wederzijds toestemmende volwassen partners als wettelijk strafbare ontucht was gedefinieerd. Het beruchte artikel staat nog steeds in de strafwet en in het eisenplatform van de jaarlijkse pride, om het afgeschaft te krijgen uiteraard.

Miet en Mieke

De Homofolieprijs kwam er pas bij in 1989. Men wou ook een positief signaal geven aan personen of organisaties die het voor ons opnamen. De eer viel te beurt aan Agalevpolitica Mieke Vogels, die in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een opgemerkte interpellatie hield over het Belgische homobeleid. Miet Smet, toen staatssekretaris voor emancipatiezaken, verklaarde zich in haar antwoord onbevoegd voor deze materie. Wat haar dan weer de homofobieprijs opleverde. Het waren ander tijden. De nieuwsbrief van het Roze Aktiefront (RAF) van januari 1990 schreef: “Een reactie van Miet Smet mochten we niet vernemen, maar Mieke Vogels verklaarde in De Morgen van 21 december dat de prijs voor haar een aanmoediging is om door te gaan. En dat zal nodig zijn ook: geen enkele grote partij trekt zich momenteel veel van de problemen van homo’s en lesbiennes aan. Ook op het laatste SP-congres (‘De SP in actie’) werd in alle talen gezwegen over homorechten”. Andere tijden, inderdaad.

Genomineerden voor de folieprijs 2009

De ouders van Nora Monsecour steunen   hun transgenderdochter door dik en dun. Nora werd geboren als jongen maar is een meisje. Ze volgt een balletopleiding aan de Koninklijke Balletschool van Vlaanderen, waar ze graag bij de meisjesgroep wil dansen. Haar ouders steunen haar in deze beslissing en klaagden de eerdere weigering van de voormalige directrice aan.

Peter_Piot001
Peter Piot 
voormalig directeur van UNAIDS, is genomineerd voor zijn jarenlange strijd tegen het hiv-virus. Mieke Stessens van Çavaria: “Piot werkt momenteel voor het Imperial College’s New Health Institute. De strijd tegen hiv en aids blijft van het grootste belang, zeker voor de homogemeenschap. Het aantal besmettingen door homoseksueel contact blijft stijgen.”

De Belgische EU-parlementariërs die in april 2009 hun stem gaven aan het voorstel van de Europese Commissie om een brede richtlijn te ontwerpen die discriminatie, ook op basis van seksuele geaardheid, verbiedt, ook buiten de werksfeer. De parlementairen van Vlaams Belang stemden tegen. Mieke Stessens legt uit waarom: “Onze CD&V-parlementsleden waren trouwens bij de enigen binnen de Europese Volkspartij die voor stemden. België wordt voorzitter van de EU in de tweede helft van 2010. Bovendien is de eerste president van Europa een Belg. Dit moet ons in staat stellen om al het mogelijke te doen opdat de richtlijn er zal komen, mét seksuele oriëntatie als opgenomen discriminatiegrond.” Een prijs waar meteen ook een opdracht aan vastzit dus.

Genomineerden voor de fobieprijs 2009

Mario Gomez001a
De voetballers 
die zich in een enquête van Sport Voetbalmagazine negatief uitspraken over homo’s. 67,8 procent vond dat er in het voetbal geen plaats is voor homo’s.

Ali Abdusalam Treki de Voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, is genomineerd omdat hij zich tijdens zijn eerste publieke speech uitsprak tegen de Nederlands/ Franse VN-resolutie die de decriminalisering van homoseksualiteit vroeg. Hij zei “dat hij daar als moslim niet voor kan zijn en dat het door het door de meerderheid op de wereld niet geaccepteerd wordt.”

Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn. Mieke Stessens: “Ook al staan transgenderpersonen voor het eerst vermeld in het regeerakkoord, in de beleidsnota welzijn is van deze groep geen sprake. Dit terwijl het recente onderzoek ‘Leven als transgender in België’ aantoont dat de welzijnsproblemen voor transgenders heel groot zijn. Ook het welzijnsbeleid ten aanzien van holebi’s is sinds jaren heel pover.”

Receptie

De Homofobie- en folieprijzen, intussen omgedoopt tot Çavaria-folie en -fobieprijzen, worden uitgereikt op de jaarlijkse Çavaria-nieuwjaarsreceptie in de balzaal van de Vooruit in Gent. Meestal een feestelijke gebeurtenis waarbij de winnaar van de fobieprijs nooit komt opdagen. U kunt er naartoe op zaterdag 16 januari om de winnaar van de folieprijs toe te juichen.