Bernie Sanders over verkiezingen in de VS

Bernie Sanders_0002.jpgBernie Sanders was de kandidaat in de Amerikaanse verkiezingen die het bij de voorverkiezingen niet gehaald heeft. Nochtans kreeg hij veel méér steun van de bevolking dan Hilary Clinton. Waarbij men zich kan afvragen of hij geen betere troef zou geweest zijn tegen Trump.  Sanders is echter niet van plan het hierbij te laten. In een gesprek met filmregisseur Spike Lee (‘Malcolm X’, ‘Do the Right Thing’) ontvouwt hij zijn plannen voor de toekomst.

Read the interview with Bernie Sanders here

 

Sanders: “We hebben drie opdrachten. Eén: we moeten absoluut voorkomen dat hij ons land verdeelt met zijn racisme, xenofobie en seksisme. Twee: als hij het echt meent – en dat zullen we snel merken – dat hij banen wil scheppen en de lonen wil verhogen, dan moeten we met hem samenwerken. Maar wat me erg verontrust, is dat die man denkt dat de klimaatverandering een verzinsel is. Laat me duidelijk zijn: het is géén verzinsel. Het klimaat verandert hier en nu, en als we onze energie niet op een andere manier winnen en gebruiken, zal de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen niet zo’n fijne plek worden.”

Election Protest_LGBT_ Los Angeles
Holebi’s in Los Angeles op straat na de verkiezing van Donald Trump

Pleidooi voor eenheid

Sanders pleit voor een hervorming van de Democratic Party: “Het moet een partij worden die blanken en zwarten verenigt, latino’s, vrouwen, homo’s en alle anderen.” Op de vraag van Spike Lee of de kiezers van Trump al dan niet een onderscheid hebben gemaakt tussen zijn racistische en seksistische uitspraken en zijn plannen antwoordt Sanders: “Ja. Ze zeiden: ‘Ik heb een job nodig, mijn kinderen moeten naar school kunnen, en Trump belooft dat hij daarvoor zal zorgen. Dat racisme en seksisme van hem, dat zal hij niet doordrijven. Laten we voor zijn economische beleid stemmen.’ Je hebt dus een grote groep blanke arbeidersvrouwen die zijn seksistische opmerkingen niet bepaald konden appreciëren, maar die wel de economie willen zien aantrekken.”

Steun voor holebi’s

Bernie Sanders heeft al een lange parcours afgelegd wat de rechten van holebi’s betreft. In 1983 ondersteunde hij als burgemeester van Burlington het eisenplatform van de Gay pride en noemde het een onderdeel van de burgerrechten. Hij stemde tegen de ‘Defense of Marriage Act’ (een wetsvoorstel dat het huwelijk beperkte tot heteroseksuele koppels) en hij zorgde in 1993 ook mee voor het afschaffen van de ‘Don’t Ask Don’t Tell’ regel in het leger zodat holebi’s niet meer ontslagen kunnen worden als ze uit de kast komen. In 2000 ondersteunde hij in Vermont het inititatief om ‘civil unions’ (vergelijkbaar met de samenlevingscontracten in België) legaal te maken. In 2009 sprak hij zijn steun uit voor het homohuwelijk. Meer op zijn verkiezingswebsite.

Election Protest.jpg
Protest in Davis, Californië

De straat op

Op de vraag van Spike Lee wat hij denkt over de betogingen die we in de hele VS hebben gezien na de verkiezingsuitslag antwoordt Sanders: “Jij en ik werden die ochtend wakker en waren ontzet. Anderen trokken de straat op om hun ontgoocheling en hun woede de tonen. het is onze taak om die woede te kanaliseren in een constructieve poging om Trumps ergste plannen te stoppen en hem te dwingen maatregelen te nemen die relevant zijn voor het hele Amerikaanse volk.”

Het volledige interview met Spike Lee en Bernie Sanders verscheen op de website van The Guardian en in Humo.