Belgian Pride 2016: Speech

Pride2016_speech_Queen_Alan

Op zaterdag 14 mei trok de 21ste editie van The Belgian Pride door de straten van Brussel. Het gebruikelijk startpunt werd verlegd van de Beurs (uitgegroeid tot een plek van rouw na de aanslagen) naar de Kunstberg waar 60.000 mensen verzamelden voor een optocht door de stad. Maar eerst was er de gebruikelijk openingsspeech (afwisselend in het Nederlands, Frans en Engels en het de hulp van doventolken)  door twee sterkhouders van de Pride: Chille Deman en Alan De Bruyne. Het standbeeld van Koningin Elisabeth luisterde mee. De tekst staat hieronder.

Pride2016_speech_Alan_Chille
Alan De Bruyne (podium), La Diva (achter het podium) en Chille Deman (podium)

Vandaag trekt de Belgian Pride voor de 21ste keer door Brussel. We zijn blij en fier dat deze parade plaats vindt. Het was niet vanzelfsprekend na de verschrikkelijk aanslagen van 22 maart die ons allemaal diep geschokt hebben. Aanslagen met onschuldige slachtoffers. Aanslagen tegen de basiswaarden van de Pride: vrijheid, gelijkheid, diversiteit en inclusie.

Deze Pride is een eerbetoon aan iedereen in de wereld die slachtoffer was en is van aanslagen tegen deze waarden.

Vandaag komen verschillende duizenden mensen samen en die komen van overal.

Wie is er hier uit Vlaanderen?

Et de la Wallonie?

Do we have people from Brussels?

Do we have people from outside of Europe?

And are there Europeans here?

Pride2016_podium_wolken

Deze Pride is het initiatief van en wordt georganiseerd door verenigingen van transgenders, interseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en homo’s en de partners van deze verenigingen. Wij verwelkomen iedereen die in hart en geest van de waarden van vrijheid, gelijkheid, diversiteit en integratie omarmt.

De Pride heeft een politiek thema, één eis: “Je décide, ik beslis, I decide”

Holebi’s en transgenders hebben fundamentele rechten verworven in België, en dat sinds meer dan 10 jaar. Maar de discriminatie van “trans” en “intersex” personen is nog altijd een realiteit. Ouders worden nog steeds aangemoedigd om hun interseksueel kind te verminken omdat de wetgever een binair systeem handhaaft: je bent een man of een vrouw, en dat is alles! In de huidige wetgeving betreffende transgenders staan de volgende termen:

Sterilisatie-eis
Medisch attest
Diagnose
Onomkeerbaarheid

Deze woorden willen wij weg.

Nog steeds beslissen de staat, de ouders, de dokter en de psychiater wat iemands gender is. Wij willen het anders, wij willen: Je décide, ik beslis, I decide. Het kan anders. In Argentinië, Denemarken en Malta heeft de wetgeving deze discriminaties laten vallen. De huidige Belgische wetgeving is in tegenspraak met de Rechten van de Mens. De regering moet daar dringend verandering in brengen!

Pride2016_IhsaneOndanks de betere wetgeving worden holebi’s nog vaak geconfronteerd met verbaal of fysiek geweld. Ihsane Jarfi en Jacques Kotnik zijn vermoord in 2012, enkel vanwege hun seksuele geaardheid. Sindsdien voert Ihsan’s vader dapper campagnes tegen homofobie. Hij nodigt ons allen naar de Ihsan Jarfi Mars te komen op 20 mei in Gent.

Internationale solidariteit is zeer belangrijk voor The Belgian Pride. We zijn erin geslaagd deze manifestatie te organiseren met de steun van de regio’s, de stad Brussel, politici, de politie en met hulp van vele partners uit verschillende horizonten. Dat is verbazingwekkend! maar in heel wat landen is dit gewoon onmogelijk. We herhalen een zin die we de voorbije twee jaren ook uitspraken omdat er helaas niets veranderd is: homoseksualiteit is nog steeds een misdaad in 75 landen met de doodstraf in 7 van die landen. Vorig jaar vond de Europride plaats in Riga (Letland). Een grote groep van activisten, vergezeld van vier Belgische ministers gingen er heen en dwongen op die manier de lokale autoriteiten om de waardigheid en de veiligheid van de Pride te verzekeren.
cavaria,pride,oost-europaDe Russische buur oefent aanzienlijke homo- en transfobe druk uit in de Baltische staten. Daarom roepen we jullie op om deel te nemen aan de Baltic Pride in Vilnius, hoofdstad van Litouwen. Wij nodigden Vladimiras Simonko (foto), één van de organisatoren, uit op dit podium en vragen uw applaus voor hem.

Wij roepen ook iedereen op om dit jaar naar de Europride te gaan in Amsterdam op 6 augustus en wij hopen nog steeds de Europride te kunnen organiseren in Brussel in 2020.

Sinds veertien dagen zien we de regenboogkleuren op de Grote Markt van Brussel en op een tram en een bus van de MIVB, op openbare gebouwen, op parlementen en gemeentehuizen. Vandaag openen deze kleuren onze manifestatie. Vanop het podium zullen wij de regenboogvlag doorgeven, symbool van vrijheid, gelijkheid in diversiteit. En terwijl de vlag het podium afdaalt bieden wij U een scoop aan: The Pride heeft nu een eigen hymne, geschreven door La Diva.

Happy Pride!

Bekijkt de officiële foto’s

De hymne hoor je bij de Aftermovie. Je kan de hymne hier downloaden