Orlando was een homofobe aanslag

orlandoZondagavond liep Owen Jones (foto)  – linkse activist en homo – kwaad weg uit een studio van Sky News waar hij deelnam aan een gesprek over de terroristische moordpartij in Orlando. Hieronder legt hij zijn boosheid uit en geeft zijn visie op de tragische gebeurtenissen.

Read the article here

 

Orlando was zowel een terroristische als een homofobe aanval op holebi’s en transgenders. Het was tegelijk de meest massale schietpartij in de geschiedenis van de VS en de de meest afschuwelijke massamoord op holebi’s en transgenders sinds de Holocaust. Het is mogelijk dat wreedheden méér dan één zaak tegelijk uitmaken. Niemand wordt verplicht de ene benadering boven de andere te stellen. Het leven – met zowel zijn verschrikkingen als vreugdes – is ongelooflijk ingewikkeld en we beschikken over een rijke taal om deze complexiteit te begrijpen.
Wat gebeurde er bij Sky News?

orlandoIk wil niet teveel stilstaan bij mijn optreden op Sky News vorige avond omdat dit niet over mij gaat. Dus laten we het als een te bestuderen incident beschouwen. Uiteindelijk ben ik de studio uitgelopen tijdens een discussie over het bloedbad. Het was een instinctieve reactie op een onaangename en onhoudbare situatie. De presentator weigerde continu en herhaaldelijk te aanvaarden dat dit een aanval was op holebi’s en transgenders. Dit zou een aanval zijn “tegen mensen” verklaarde hij en tegen “de vrijheid van alle mensen om zich te amuseren”. Hij weigerde niet enkel te accepteren dat het een aanval was op holebi’s en transgenders, maar raakte er meer en meer opgewonden over dat ik – als homo – het als zodanig zou claimen.

Als een terrorist met een staat van dienst die bol staat van haat en minachting voor Joodse mensen een synagoog zou zijn binnengestapt en daar 50 mensen vermoorden dan zouden we zijn daad met recht en reden zowel als terrorisme als antisemitisme hebben omschreven. Het zou als schandelijk worden ervaren als iemand die dat beweert niet alleen zou worden tegengesproken maar ook de mond gesnoerd. Dat is dus wat zondag gebeurde met een homo die sprak over de massamoord op holebi’s en transgenders.

flowers_0001

Dit was zowel homofobie als terrorisme

Dit gaat niet over holebi’s en transgenders die de pijn en de angst claimen als hun eigendom. Mensen van alle seksuele oriëntaties hebben gehuild bij dit bloedbad en alle gemeenschappen moeten verenigd zijn in de rouw. Hoogstwaarschijnlijk stierven er ook hetero’s in deze gruweldaad. In 1999 liet de neonazi David Copeland een nagelbom ontploffen in de Londense Homokroeg Admiral Duncan. Een van de slachtoffers was een zwangere heterovrouw die daar iets zat te drinken met haar echtgenoot en haar homovrienden. Holebi’s en transgenders maken deel uit van een bredere gemeenschap en ze feesten samen het hun heterovrienden in uitgaansgelegenheden voor homo’s. Maar toch was dit een opzettelijk aanval op een trefplaats voor holebi’s en transgenders. Volgens de vader van de dader in Orlando had zijn zoon Omar Mateen zijn afkeer geuit toen hij twee kussende mannen zag. Zijn collega’s hadden zijn homofobe commentaren gehoord. Omar Mateen had de keuze tussen heel veel clubs waar mensen zich amuseren, maar hij koos een Homoclub. Dit was zowel homofobie als terrorisme. Het volstaat niet om enkel het geweld te veroordelen. We dienen te begrijpen waarover het precies gaat en waarom het gebeurde.

Media vegen onze gemeenschap weg

orlandoNiet alleen Sky News valt iets te verwijten. In de eerste melding op de website van de New York Times wordt niet eens gesproken over een Gay Club. The Daily Mail vond het niet nodig de aanslag – de ergste op Amerikaanse bodem sinds 9/11 – op haar voorpagina te plaatsen. In de plaats daarvan kwam een racistisch artikel over Turkse immigranten en publiciteit voor juwelen (“Free pearl and white sapphire earrings”). Dit is simpelweg het weg vegen van de holebi- en transgendergemeenschap op een moment dat ze op een verschrikkelijke wijze wordt geraakt.

Holebi’s en transgenders vormen een zeer gevarieerde gemeenschap en hebben verschillende ervaringen. De levenservaringen van een zwarte vrouw uit de werkende klasse en van een witte homo met de functie van CEO zijn zeer uiteenlopend. Maar we groeien allemaal op in een samenleving die ons nog steeds behandelt alsof we minderwaardig zijn. We kennen allemaal de herhaalde homofobe aanvallen, de stress om steeds opnieuw uit de kast te moeten komen en de angst hand in hand te lopen op straat. De gedachte dat holebi’s en transgenders – die allemaal dit soort ervaringen kennen – hun laatste ogenblikken hebben moeten doorbrengen terwijl ze door een homofobe terrorist worden opgejaagd is ondraaglijk.

Laat racisme erbuiten

Vandaag is de brigade die enkel bezorgd is om de rechten van holebi’s en transgenders  “Als er moslims bij betrokken zijn” in groten getale actief. Ik ben – als homo – trots in een stad te wonen (London, nvdr.) waar een moslim burgemeester is en doodsbedreigingen ontving omdat hij mee stemde voor de rechten van holebi’s en transgenders. Racisten mogen niet de kans krijgen deze gruweldaad te kapen.

London_Compton Street_20160613

Vandaag zullen in Compton Street (foto) – het hart van de Holebi- en transgendergemeenschap in London – Holebi’s, transgenders en hetero’s arm in arm staan ter nagedachtenis van wat in Orlando gebeurde. Laat dit een uiting zijn van solidariteit en een afwijzing van zij die haten.

Owen Jones

Lees hier het orginele artikel, met een clip uit het TV-gesprek en een toevoeging van Owen Jones bij dit artikel.

Bekijk hier videobeelden van de bijeenkomst in Compton Street (Soho).

orlando

 

Een gedachte over “Orlando was een homofobe aanslag

Reacties zijn gesloten.