Stem Abdellah!

Abdellah Bijat_5486_1.jpgSchoonheidswedstrijden. Je kan er uren over discussiëren. Zijn ze méér dan een vleeskeuring? De vorige edities van Mr. Gay Belgium waren totnutoe ook een zéér witte aangelegenheid.  Maar schoonheidswedstrijden zijn niet meer wat ze geweest zijn. Ook hier denken mensen na.  Elke kandidaat heeft tegenwoordig een eigen campagnethema. Voor het eerst staat daar ook “LGBT binnen verschillende culturen” tussen. Dat maakt mij blij, omdat het dingen losmaakt op een manier die ik zelf niet had kunnen bedenken.

De LGBT-gemeenschap kleurt bij. Dat zie je op de jaarlijkse Pride in Brussel en in het andere uitgaansleven. Voor vele mannen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika is de tijd aangebroken om als homo, bi of trans uit de kast te komen. De kandidatuur van Abdellah Bijat voor Mister Gay Belgium 2016 is een primeur. Abdellah is 22 jaar, woont en studeert in Gent, is van Marokkaanse afkomst én hij is finalist van deze verkiezing. Zijn kandidatuur maakt deel uit van een trend die ook al zichtbaar was toen een aantal Marokkaanse Antwerpenaars manifest deelnamen aan de Antwerp Pride (foto) in de zomer van 2015.

Abdellah Bijat_Antwerp Pride.png

Taboe

Het gaat in artikels over hem uiteraard over het taboe rond homoseksualiteit in de moslimgemeenschap. Abdellah bevestigt het bestaan ervan, maar zijn aanwezigheid doorbreekt dat ook meteen: “Ik hoop dat mijn kandidatuur voor Mister Gay Belgium een steun kan zijn voor jongeren die het moeilijk hebben met hun geaardheid. Als ze mij zien, zullen ze zichzelf hopelijk makkelijker aanvaarden. En zal het ook voor hun familie makkelijker zijn” zegt hij op de website van De Standaard. In deze reportage op VTM zie je hem promotie voeren. Hij gaat de confrontatie met het publiek alvast niet uit de weg. Respect!

Abdellah Bijat_flyer

Koran

Abdellah zoekt – zoals wel meer moslims die homoseksueel of trans zijn – steun in de koran, die volgens hem liefde tussen twee mensen niet veroordeelt ook al gaat het over twee mannen of twee vrouwen. “In de koran staat geschreven dat we verdraagzaam moeten zijn tegenover anderen, en tolerant naar de samenleving toe. Concreet betekent dat dat we iedereen moeten respecteren in de vorm die hij of zij aanneemt” zo zei hij in een interview in Siska staat op op Studio Brussel.

Dyab_12109071_1.jpgDyab reageert

Dyab Abou Jahjah, boegbeeld van de allochtone gemeenschap die geen blad voor de mond neemt en woordvoerder van Movement X, heeft wekelijks een column in De Standaard. Onder de kop De moslimhomo en de voetballer reageert hij zeer positief op de kandidatuur van Abdellah: “Homoseksualiteit ligt gevoelig bij moslims, maar misschien minder gevoelig dan men denkt.” is zijn eerste bedenking. Hij slaat nagels met koppen als hij opmerkt: “In de realiteit zijn racisme, homofobie en discriminatie onderdeel van onze normaliteit, zowel individueel als collectief. Per definitie zijn alle heteromannen verdacht van homofobie, en niet alleen moslims. Dat bijna geen voetbalspeler uit de kast durft te komen, heeft niets te maken met de islam, maar met de negatieve houding van vooral autochtone mannen tegen homo’s. Het feit dat een heel stadion springt als men roept dat wie niet springt homofiel is, zegt ook genoeg. Dat ten minste 10 procent van die springende mannen zelf homoseksueel is, wordt dat een beetje pijnlijk.” Het artikel van Dyab verscheen ook op de site van Merhaba

Abdellah Bijat_pet_0001.jpgComing-in

Abdellah weet ook dat coming-out (er voor uitkomen dat je homo, lesbisch, bi of trans bent) niet makkelijk is, maar hij wijst er fijntjes op dat coming-in (je plek vinden in de subcultuur van holebi’s en transgenders) ook niet zo eenvoudig is. Waarmee hij duidelijk maakt dat de LGBT-gemeenschap het vaak ook moeilijk heeft met het accepteren van moslims. Negatieve reacties laat hij “vooral links liggen”. Hij is fier op wie hij is en hoopt dat mensen in de eerste plaats dat zullen zien. Op zaterdag 28 mei weten we of Abdellah de titel wint. Hij zou dan meteen ook een ticket krijgen voor de verkiezing van Mr. Gay World 2017. Dit jaar gaat Skelte Willems daar naartoe.

Tot in Syrië

Daar zal dit jaar ook een deelnemer zijn uit een land waarvan je het niet direct verwacht. Mahmoud Hassino, journalist en LGBT-activist, nam het initiatief om de wereld eens iets anders uit Syrië te laten zien dan homo’s die door IS van de daken worden gegooid. In 2012 wou hij eerst zelf meedoen aan de verkiezing van Mr. Gay World die toen in Zuid-Afrika plaats vond maar liet dat plan varen om eerst het eerste Syrische homomagazine Mawaleh op te richten: “In 2014 heb ik een nieuwe poging gedaan om een Syrische kandidaat naar de verkiezing te sturen. De misdaden van Daesh tegen de homo’s begonnen toen in de media te komen. Voor mij was dat een extra reden om daar aanwezig te zijn.” Duimen voor Mr. Gay Syria dus. Die werd onlangs verkozen tijdens een manifestatie in het Turkse Istanboel en hij heet Hussein. Hij treedt aan bij de verkiezing van Mr. Gay World op het eiland Malta. Zie ook dit artikel op de website van Zizo.

Stem voor Abdellah Bijat

Ik vind alle kandidaten van Mr. Gay Belgium even sympathiek, maar toch heb ik voor Abdellah Bijat gestemd en ik hoop dat U dit ook doet. Omdat alle holebi’s en transgenders erbij gebaat zijn dat onze gemeenschap zo veelkleurig mogelijk wordt en omdat mensen met Marokkaanse en Turkse roots dat extra steuntje verdienen bij hun emancipatie. U kan hier stemmen. Nog meer info over Abdellah vind je hier.

Abdellah Bijat_banner_12495231_1.jpg