Asiel in de VS

Asielcentrum VS_0001

Op 25 juni 2015 werd een speech van Barak Obama in het Witte Huis onderbroken door Jennicet Gutiérrez, een transgendervrouw. Ze wilde daarmee de rechten van asielzoekers die holebi of transgender zijn op de politieke agenda zetten.

this article in English

Obama kreeg de aanwezigen op zijn hand en ze werd de zaal uitgezet.  Ze had nochtans redenen te over om actie te voeren. “Ik heb gisteravond een statement gemaakt om respect en erkenning te vragen voor onze genderexpressie en de vrijlating te eisen van naar schatting 75 transgender-immigranten die momenteel opgesloten zitten.” schreef Jennicet  op de website van de Washington Blade.  Zij is één van de steunende leden van FAMILIA TQLM, een actiegroep van holebi’s en transgenders (Jennicet  gebruikt de afkorting LGBTQ – Lesbian, Gay, Bi, Trans & Queer) voor immigranten. Jennicet  onderbrak de speech van Obama omdat er  volgens haar geen eer te halen valt in de manier waarop LGBTQ-immigranten door de overheid in de VS behandeld worden door ze op te sluiten.

Jennicet Gutiérrez_OBAMA-TRANSGENDER-large570

Schrijnende toestanden

LGBTQ-immigranten zijn extra kwetsbaar voor seksueel misbruik  als ze opgesloten zitten.  Een overheidsrapport meldde dat 40 procent van dat seksueel misbruik zelfs niet werd vermeld door het beheer van de asielcentra  tussen oktober 2009 en maart 2013. In situaties waarin mensen gevangen zitten ligt het aantal seksuele aanrandingen hoger bij niet heteroseksuele gevangenen dan bij heteroseksuele.  Dat wordt bevestigd door het Bureau of Justice Statistics dat vaststelde dat bijna 40 procent van de opgesloten transgenders seksueel misbruikt worden. Het duurde negen jaar vooraleer de Prison Rape Elimination Act die het sanctioneren van verkrachtingen in gesloten asielcentra regelt werd aangepast zodat ook holebi’s en transgenders erdoor beschermd worden.Prison-Rape-Elimination-Act-Ad

In sommige gevallen worden holebi- en transgender-immigranten in administratieve afzondering of eenzame opsluiting geplaatst om hen te beschermen tegen hun omgeving. Er zijn ook gevallen bekend van transgendervrouwen die worden opgesloten in detentiecentra voor mannen. Er is het schrijnende verhaal van Marichuy Leal Gamino die zich bekloeg over pesterijen, schunnige opmerkingen en dreigementen met verkrachting.  Toen ze effectief verkracht werd kreeg ze van het personeel te horen dat ze er maar moest mee leren leven. Nicoll Hernández-Polanco, een transgendervrouw uit Guatemala, werd verplicht om samen met andere gedetineerden te douchen en werd ook seksueel misbruikt. Activisten voerden actie om haar vrijlating te eisen.protest at the ICE Phoenix_Nicoll Hernández-Polanco_0001

Mensen met aids

Asielzoekers besmet het hiv krijgen niet de juiste medische zorgen in de asielcentra. In 2007 maakte de Washington Post melding van een transgendervrouw uit Mexico die stierf terwijl ze aan een bed vastgekend was nadat men haar de nodige medicijnen had geweigerd.  Ook wordt transgenders soms de noodzakelijke hormonale behandeling geweigerd en dat is in strijd met de grondwet die voorschrijft dat mensen die opgesloten worden het recht hebben op adequate medische zorg.

Discriminerend asielbeleid

De ICE (Immigration and Customs Enforcement, de overheidsdienst die beslist of asielzoekers al dan niet binnenmogen in de VS) volhardt in het discrimineren van holebi’s en transgenders.  Het Center for American Progress Freedom of Information Act (CAP) rapporteerde dat in 70 procent van de gevallen werd geadviseerd om holebi- en transgenderasielzoekers vrij te laten. De ambtenaren van ICE hebben hierover het laatste woord en kiezen er in meer dan twee derden van de gevallen voor dit advies te negeren. CAP stelde ook vast dat ICE ook in 7,6 procent van de gevallen het advies om asielzoekers vrij te laten negeerde. Voor holebi’s en transgenders in deze situatie gaat het over 19 procent.  39 leden van het Amerikaanse Congres stuurden onlangs een brief naar de overheid om te vragen voor  opgesloten LGBTQ-asielzoekers alternatieven zoals vrijlating of vrijlating op borg te overwegen.

Trauma

Khayal omschreef zijn verblijf in een gesloten asielcentrum als “de meest traumatische ervaring ooit”. Hij vluchtte weg uit Oost-Europa waar homoseksualiteit verboden is: “Ik kwam naar hier om te smeken voor een veilige behandeling. Ik had absoluut niet verwacht men mij dan opsluit zonder dat ik iets misdaan heb, in een ijskoude kamer die aanvoelt als een koelkast. Dat is wat je van de politie van Azerbaijan zou verwachten.”

Jennicet Gutiérrez_car_0001.jpg

Tijd voor hardere actie

“Het breekt mijn hart te zien hoe de president op deze problemen reageert” zegt Jennicet. “Ik heb – in de militante sfeer waarin ooit de Pride ontstond – de speech van de president onderbroken. Het wordt tijd dat onze problemen en strijdpunten gehoord worden. Ik stond daar voor wat rechtvaardig is. In plaats van ons het zwijgen op te leggen zou Obama voor een juiste behandeling van LGBTQ-immigranten kunnen zorgen.”

Lees ook:  Amerikaanse toestanden

vs,hiv