Sparkle

Sparkle 2015_podium.jpg

Zaterdag 17 januari vond in de concertzaal van de Vooruit de benefietavond Sparkle plaats ten voordele van de Holebifoon. Anthonie De Lausnay mengde zich in het gewoel en maakte onderstaand verslagje.

De avond was duidelijk een succes, gemeten aan de opkomst. De zaal zat barstensvol met mensen die zichzelf hadden bevrijd en met fierheid en vooral veel eigenheid door het leven gaan. Ieder kon hier zijn true colors showen en de sfeer was uitgelaten, feestelijk en vaak hartverwarmend.

Awards

Tevens was het een moment van erkenning voor diegenen die zich daadwerkelijk inzetten of ingezet hebben voor de bevrijding van holebi’s en het bewerkstelligen van de genderklik. De Antwerpse bisschop, Klasse maar ook Will Ferdy die een lifetime achievement award kreeg van de al even legendarische Paula Semer. Beiden zijn levende monumenten en hebben mijlpalen verzet in de geschiedenis van de holebistrijd in België. Ze hebben hun nek uitgestoken en hebben daarvoor bakken stront over zich gekregen. Beiden werden echter op handen gedragen door de zaal. Een welverdiende erkenning die hen én de zaal deden glunderen. Een fantastisch moment dat alle aanwezigen zich nog lang zullen herinneren.Sparkle_0000

Twitteren over aidsremmers

De avond was flamboyant en al even turbulent met gasten van verschillende pluimage en verschillende achtergronden. Niet iedere gast was even onomstreden binnen de holebibeweging. Piet De Bruyn van de N-VA liet het zich zoals gewoonlijk welgevallen. Sommigen moesten nog wat wennen aan hun nieuwe positie zoals bijvoorbeeld Michiel Vanackere, raadgever gelijke kansen van de Vlaams viceminister-president en voorheen woordvoerder van Wel Jong Niet hetero.  Maar vooral zijn baas Liesbeth Homans zorgde toch wel voor wat beroering en al spoedig passeerden ook op twitter enkele reacties over haar intrede op een holebi-feest terwijl velen zich de hetze rond de aidsremmers voor illegalen maar al te goed herinnerden.Sparkle_0001

Liesbeth bleef zichzelf

Zij was hier in hoedanigheid van Vlaams minister van gelijke kansen en mocht één van de awards uitreiken. Hierbij verdeelde de zaal zich merkelijk in applaudisserende en afkeurende mensen en ook boegeroep was waar te nemen. Uiteraard nam zij de gelegenheid enthousiast aan om zich doorheen de avond te profileren en uitgebreid handjes en kusjes uit te delen. Toen ik zag dat zij en haar crew de zaal leken te verlaten heb ik mij strategisch opgesteld zodat ze ook eens langs mij kon flaneren. Toen ze bij mij kwam boog ik dan ook liefelijk naar haar om haar in alle rust en kalmte dichtbij haar oor te vragen of zij het niet was die aidsremmers aan illegalen wou ontzeggen.  Op dat moment werd ze terug gewoon weer de bitsigheid zelve zoals we haar kennen, ze ontkende het staalhard, snauwde me toe dat ik me beter moest informeren en stapte woedend de zaal uit samen met haar dienaars.

En zo werd het toch nog een fantastische avond.

Sparkle 2015_Anthony.jpgAnthonie De Lausnay is militant van het ABVV en holebi-activist. Hij schreef in Solidair, het maandblad van de PVDA, een opiniestuk naar aanleiding van de film Pride: “De strijd is helemaal terug, want je kan ons niet blijven uitbuiten ten gunste van een kleine elite. Mensen pikken dat niet meer, zeker niet wanneer wij met zo veel zijn en zij met zo weinig. Het is niet  toevallig dat bijvoorbeeld de N-VA de holebi’s naar zich toe tracht te trekken, terwijl ze de vakbeweging te lijf gaat. En dat er dan notoire homohaters zoals Theo Francken in die partij zitten, blijkt dan plots niet meer zo’n issue te zijn. Begrijpe wie begrijpen kan.”

Pride_Solidair_0001.jpg

Bekijk hier de foto’s van Sparkle