Çavaria doet mee met Hart boven Hard

Hart boven Hard_00001
Hart boven Hard, Brussel, 22 september 2014

De nieuwe regeringen schieten in gang en zo ook het verzet tegen de asociale politiek die ze gaan voeren. Eén van de initiatieven is Hart boven Hard.

Op de website van Hard boven Hart: “Het startschot van een brede maatschappelijke beweging van mensen en organisaties die hopen op méér dan louter vijf jaar besparingspolitiek. Mensen uit cultuur, welzijn, jeugdwerk, onderwijs, socio-culturele verenigingen, vakbonden, noem maar op: samen gaan we ‘hart boven hard’. Omdat er iets op til is. Voor meer mensen dan ooit.”

LHBT-strijd = sociale strijd

Ik heb de septemberverklaring van harte ondertekend, ook vanuit mijn engagement in de holebi- en transgenderbeweging. De strijd voor LHBT-rechten staat niet los van de sociale strijd en die wordt wereldwijd gevoerd. Ik verwijs hier graag naar wat de Nigeriaanse activist Cheikh Eteka Traore, een van de auteurs van de Mayibuye Pledge, hierover zegt: “De reden waarom ik de verklaring tekende is simpel: de opvattingen over onze strijd als Afrikaanse LHBT-activisten moet veranderen.  Totnutoe werd de aanpak van LHBT-rechten van elders overgenomen en aangepast aan onze situatie. Dat concept is gegroeid en bijna in elke Afrikaanse land herkennen holebi’s en transgenders het. Maar op dit moment in de geschiedenis zitten we een beetje vast. Het is niet mogelijk om enkel binnen het kader van LHBT-rechten de strijd te voeren. Ons leven en onze overlevingskansen worden bedreigd door zovele andere zaken.”

cavaria,afrika
Ook Holebi’s en Transgenders worden getroffen

Ik ben ervan overtuigd dat dit ook in een land als België geldt. Tienduizenden holebi’s en transgenders zullen getroffen worden door de nieuwe regeringsmaatregelen. Niet omdat ze holebi of transgender zijn, maar omdat ze als gepensioneerde, werkloze, jongeren, student (of ouders van studenten) zullen geraakt worden in hun financiële toestand en hun levenskwaliteit.  Uit de septemberverklaring: “We zijn bezorgd. Meer zelfs, er is reden om behoorlijk boos te zijn. Vlaanderen lijkt wel te willen besparen om te besparen. En dat in alle flappen van onze portemonnee. In alle geledingen van onze samenleving. Meer inschrijvingsgeld voor de muziekschool of de sportclub? Niks aan te doen. Duurder kampmateriaal? Het kan niet anders. Duurder onderwijs en duurdere bibliotheken? Er is geen alternatief. Duurder openbaar vervoer? Er valt niet aan te ontkomen. Duurdere zorgpremie en rusthuizen? Het volk had maar niet zo grijs moeten worden. Want ja, ‘iedereen moet z’n steentje bijdragen”.

We weten dat onverdraagzaamheid sneller de kop opsteekt in tijden van crisis. We hebben er als holebi’s en transgenders dus alle belang bij om ons aan te sluiten bij initiatieven als Hart boven Hard.

Koepelorganisatie Çavaria doet mee

“Met het ondertekenen van Hart Boven Hard maken wij duidelijk dat we niet in competitie willen treden met andere organisaties of de Vlaamse gezinnen om onze financiering veilig te stellen. Wij pleiten voor een solidaire samenleving”, zegt Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. Yves Aerts van Çavaria voegt daar op Facebook aan toe: “We hopen ook vanuit Çavaria dat de rol van het verenigingsleven blijvend erkend wordt, en dat we samen met de verantwoordelijke ministers verder kunnen werken aan een degelijk gelijke kansenbeleid in Vlaanderen en Brussel.” Naast Çavaria tekenden ook Het Roze Huis (Antwerpen), Gerard Aerts (voorzitter L.A.C.H. vzw, Hasselt) en Chloé Lenaerts (Het Roze Huis – Çavaria Antwerpen)

facebook_logo_klein.jpg

Als je zelf (als individu of namens een organisatie) de verklaring ondertekenen klik hier.

Sluit je aan bij de Facebookpagina van Holebi’s en transgenders gaan voor Hart boven Hard.

Bekijk hier een reportage over de actie van Hart boven Hard.

cavaria,afrika