Het Israëlische leger (IDF) postte op zijn facebookpagina een foto van twee soldaten die hand in hand lopen. Kijk eens hoe homovriendelijk we zijn! De foto is een goed voorbeeld van het nieuwe woord dat we vandaag geleerd hebben: Pinkwashing.
“Het is pridemaand. Wist je dat het Israëlische leger al haar soldaten gelijk behandelt?” Dat stond te lezen naast bovenstaande foto. De foto bleek echter geënsceneerd. Wat je echt ziet: twee mannen van de dienst externe communicatie van het Israëlische leger. De krant The Times of Israel herkende zelfs de straat waarin het koppel loopt: toevallig net om de hoek van het kantoor van de dienst.
Zo homovriendelijk als deze foto probeert te suggereren is het leger echter niet. Brigitte Herremans werkt in het Midden-Oosten voor Broederlijk Delen en Pax Christi. Zij merkt op: “In het Israëlische leger zitten relatief weinig orthodoxe joden. Het is een minder conservatieve instantie dan de regering. De Israëlische maatschappij is zeer divers: er is een grote holebibeweging die erg actief is in de Palestijnse gebieden, maar tegelijk is er veel haat en intolerantie in religieuze middens. Nu steeds meer orthodoxe joden het leger vervoegen kan dat volgens mij in de toekomst wel tot grotere spanningen leiden.” Aeyal Gross, professor rechten aan de universiteit van Tel Aviv: “Holebirechten zijn een public relations-tool geworden. Conservatieve en vooral religieuze politici blijven erg homofoob.”
Een volk dat een ander volk onderdrukt…
Israëlische LGBT-actvisten noemen de foto een typisch voorbeeld van pinkwashing. Pinkwashing is zoiets als witwassen, maar dan door het gebruiken van een zogenaamd homovriendelijk beleid (Pink = roze) om andere vormen van discriminatie te verdoezelen. Het leger meet zich een progressief en verdraagzaam imago aan door holebirechten te ondersteunen terwijl het volop de mensenrechten blijft schenden. Israël blijft een racistische staat die het Palestijnse volk onder de knoet houdt. Voor vele LGBT-activisten is dat een even groot struikelblok als de homofobie van de Israëlische overheid. Een volk dat een ander volk onderdrukt kan niet vrij zijn.
Wat moet er ge-pinkwashed worden?
Vijf jaar geleden legde Israël een draconische blokkade op in de Gazastrook. Internationaal veroorzaakt Israëls afsluiting van Gaza via land, zee en lucht weinig ophef. Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar, vinden elf verantwoordelijken uit sociale bewegingen, vakbonden, de Noord-Zuidbeweging, de beweging voor mensenrechten en de vredesbeweging.
De Verenigde Naties hebben meermaals gesteld dat de blokkade een aantasting vormt van essentiële mensenrechten. Het Internationale Comité van het Rode Kruis spreekt van collectieve bestraffing. Volgens de VN leeft 38 procent van de bevolking onder de armoedegrens en kampt meer dan helft met voedselonzekerheid. Bijna 30 procent van de bevolking is werkloos. Bovendien zijn 35 procent van de landbouwgrond en 85 procent van de visgronden (gedeeltelijk) ontoegankelijk. Na 5 jaar blokkade hebben meer dan 60 procent van de families te maken met voedselonzekerheid en ontvangt 80 procent van de bevolking humanitaire hulp. Het verkeer tussen Gaza en de Westoever is 1 procent van in september 2000. Het is overduidelijk: de blokkade vernietigt mens en economie. De inwoners van Gaza hopen dat ze op een dag weer een normaal leven kunnen leiden, maar zijn sceptisch. Er zijn immers talloze rapporten over de schrijnende situatie. De internationale wil ontbreekt echter om de druk op Israël op te voeren.
LGBT-beweging solidair met Palestijnen
Het is duidelijk dat ook de LGBT-beweging bij dergelijke vorm van apartheid niet onverschillig kan blijven. De solidariteit met de strijd van het Palestijnse volk wordt dan ook door diverse LGBT-groepen georganiseerd. Pauline Park (foto), voorzitter van de New York Associaton for Gender Rights Advocacy (een vereniging die werkt rond rechten ivm. gender) organiseerde na haar terugkeer uit Palestina een discussie “Waarom is Palestina een LGBT-zaak” op de Creating Change conferentie. Pauline Park ondertekende ook een brief waarin LGBT-activisten worden opgeroepen actie te voeren ter ondersteuning van de campagne om een einde te maken aan de bezetting van Palestina door Israel. Begin maart van dit jaar ging een LGBT-delegatie (foto) op bezoek naar de Palestijnse gebieden.
Bron: De Morgen 14/06/2012 en Ilga.