“Onze strijd moet veranderen”

afrikaCheikh Eteka Traore is actief in een Nigeriaanse LHBT-organisatie. Zijn boodschap is duidelijk: het gaat niet enkel om holebi- en transgenderrechten in Afrika. Ook de LHBT-beweging hier heeft de verantwoordelijkheid de globale strijd van de Afrikanen te steunen.

Traore  heeft goede contacten met andere mensenrechtenactivisten in zijn land. In mei van dit jaar lanceerden ze samen een oproep, de Mayibuye Pledge waarin een pleidooi wordt gehouden voor de rechten van seksuele minderheden maar ook voor vrouwenrechten, economische rechtvaardigheid en milieubescherming. Een belangrijke boodschap, ook voor de LHBT-beweging in het Westen.

Het is niet alleen de bedoeling om een statement te maken in Afrika: “De verklaring is ook een manier om de Westerse LHBT-beweging duidelijk te maken dat er een breed scala van problemen moet worden aangepakt.” Hij legt hieronder verder uit wat de bedoeling is.

Op dit moment in de geschiedenis zitten we een beetje vast

De reden waarom ik de verklaring tekende is simpel: de opvattingen over onze strijd als Afrikaanse LHBT-activisten moet veranderen.  Totnutoe werd de aanpak van LHBT-rechten van elders overgenomen en aangepast aan onze situatie. Dat concept is gegroeid en bijna in elke Afrikaanse land herkennen holebi’s en transgenders het. Maar op dit moment in de geschiedenis zitten we een beetje vast. Het is niet mogelijk om enkel binnen het kader van LHBT-rechten de strijd te voeren. Ons leven en onze overlevingskansen worden bedreigd door zovele andere zaken.

We moeten onze strijd kaderen in een geheel dat meer idealen en thema’s van sociale en economische rechtvaardigheid en politieke bevrijding bevat

afrika

Laten we niet vergeten dat het concept ‘homorechten‘ ontstaan is in landen waar de strijd voor economische rechtvaardigheid en sociale bescherming haar doelstellingen heeft bereikt. Dat is nog niet zo in Afrika. We moeten onze strijd kaderen in een geheel dat meer idealen en thema’s van sociale en economische rechtvaardigheid en politieke bevrijding bevat.

Ook al weigeren onze bondgenoten te begrijpen waarom de discussie over de millenniumdoelstellingen zo belangrijk zijn, we mogen ze niet opgeven. Deze verklaring is voor mij een gelegenheid om de mentaliteit van de westerse bondgenoten van de Afrikaanse LHBT-beweging te veranderen.

Lees het volledige artikel over de Mayibuye Pledge