Doe iets voor Oeganda. Doe het vandaag.

Do'nt prosecute_banner_0001.jpg

Vandaag, maandag 10 februari, is door de Oegandese holebi- en transgenderbeweging uitgeroepen tot wereldwijde actiedag tegen de homofobe wetgeving die dreigt te worden goedgekeurd. De oproep komt van de  Oegandese “Civil Society Coalition on Human Rights & Constitutional Law” (Coalitie van het middenveld voor de mensenrechten en de grondwet) en wordt in België ondersteund door WISH (Werkgroep Internationale Solidariteit met LGBT).

Hoever staan we?

De wet kan – zelfs al wil de president hem niet ondertekenen – nog worden goedgekeurd via procedures in het Oegandese parlement.  “Dan wacht Oeganda een ware ramp op het vlak van mensenrechten voor holebi’s en transgenders en voor de volksgezondheid en de strijd tegen HIV/AIDS.” schrijft de coalitie. “Zullen we dan volhouden: We hebben het niet zien aankomen?” vraagt Jan Beddeleem (hier aan het woord op de mensenrechtenconferentie van de World Outgames, vorige zomer) van WISH zich luidop af: “Zonder de wereldwijde steun en een krachtig signaal dat de wereld toekijkt is zich uitspreken tegen de anti-homowet levensgevaarlijk in de meest letterlijke en gruwelijke betekenis van het woord.”Jan Beddeleem_Woga_2013_547493_1.jpg

Oegandezen denken dat de wet al bestaat

De situatie in Oeganda is intussen verslechterd door holebi’s en transgenders sinds de wet in het parlement kwam, ook al is hij formeel nog niet goedgekeurd. “Sommige Oegandezen denken dat de wet al een feit is,” zegt de Oegandese activist Frank Mugisha. “De Oegandese maatschappij is sedert die dag veel vijander geworden tegen holebi’s en transgenders. Als er van iemand verteld wordt dat hij homo is dan is er een grote kans dat hij aangevallen wordt. Mensen zijn nu al bezig met homo’s aan te geven bij de politie.” SMUG (Sexual minorities Uganda, de organisatie van Mugisha) registreerde intussen 30 gevallen van fysiek en verbaal geweld sedert 20 december.

Frank Mugisha_150485_1.jpg

Rusland en Oeganda: zelfde recept

Terwijl de ogen van de wereldopinie op Sotsji gericht zijn en tegen de wet van Poetin tegen ‘homoseksuele propaganda’ denkt Mugisha dat er een duidelijk verband is tussen wat daar gebeurt en wat er aan de hand is in zijn land. En hij weet wie daarvoor verantwoordelijk is: Scott Lively uit Massachusetts. Deze evangelist van de harde lijn noemt zichzelf een ‘expert in homokwesties‘ en gaat er prat op zowel de Russische als de Oegandese antihomowet te hebben geïnspireerd. Mugisha nam het initiatief om Lively omwille van deze feiten voor de rechtbank te brengen in de VS.

Wat kan je doen?

Zwijgen beschermt niet langer. WISH  roept de Belgische regering (met premier Di Rupo op kop) onze parlementsleden en de bevolking op om hun ongenoegen te uiten door op 10/02 tussen zeven en tien uur ’s morgens (dat is tussen 9u en 12u in Oeganda) te twitteren: “Don’t prosecute, protect LGBT Ugandans: the world is watching.”

De geviseerde Twitter handles  zijn:

De eerste minister: @AmamaMbabazi

Het Oegandese Parlement: @Parliament_UG

Het presidentieel kantoor: @StateHouseUg

Per email kan je ook uw boodschap overmaken aan de Oegandese Ambassade in Brussel: contactugandaembassy@gmail.com

Je kan ook je steun betuigen op de evenementenpagina op Facebook.