In het tweede deel van 2013 kwam er reactie op de homofobie in Rusland en zagen we in Antwerpen vakbondsmensen vanuit de hele wereld discussiëren over de taak van de vakbond in de strijd voor LHBT-rechten. Bart De Wever krijgt tegenwind, ook van holebi’s. De wereld neemt afscheid van Nelson Mandela en in Oeganda komt de LHBT-beweging voor de grootste uitdaging uit haar geschiedenis te staan.
Maandag 15 juli: Het verminkte lichaam van Eric Lembembe wordt vermoord teruggevonden. Eric was een van de belangrijkste activisten voor holebi- en trangenderrechten in Kameroen.
Vrijdag 12 juli: Ik publiceer een artikel over de reacties in het zomernummer van Zizo op de controversiële uitspraken van Bart De Wever over hoofddoeken en regenboogshirts. Ik had voordien hierover reeds dit artikel gepubliceerd. Het homoseksuele NVA-gemeenteraadslid Martijn Van Esbroeck verklaart in Zizo dat hij niet weet wat islamofobie is. Ik help hem even op weg met dit artikel.
Dinsdag 30 juli: De mensenrechtenconferentie van de World Outgames worden ingezet met een persconferentie. Ook Alice Nkom (hier op de foto met Pascal De Bel van BBTK) is reeds aanwezig en wijst op de gevolgen van de uitspraken van Paus Franciscus over homoseksualiteit. De aartsbisschop van haar land zou naar aanleiding daarvan ontslag hebben genomen.
Donderdag 1 augustus: Het is mijn verjaardag, en als origineel verjaardagscadeau krijg ik Panel 5, één van de bijeenkomsten op de mensenrechtenconferentie van de World Outgames. Enkele tientallen vakbondsafgevaardigden van over de hele wereld bespreken de rol van de vakbeweging in de strijd voor LHBT-rechten. Het is een succes. Er is een basis gelegd voor verdere samenwerking. In De Nieuwe Werker, het blad van het ABVV, is intussen een artikel verschenen over de conferentie. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw spreekt de conferentie toe op vrijdag 2 augustus. Je kan zijn speech hier lezen en beluisteren.
Vrijdag 9 augustus: Enkele honderden holebi’s, transgenders en sympathisanten houden een Kiss In aan het Russische consulaat in Antwerpen. De manifestatie is één van de politieke hoogtepunten van de World Outgames die volop bezig zijn en waarvan de Russische atleten de steun krijgen van de rest van de sporters. Nog nooit zoveel mensen bijeengezien op een actie voor LHBT-rechten. Zelfs een aantal ex-militanten van het Roze Aktiefront (1981-2000) zijn er. Ik moet terugdenken aan 1982, toen we actie voerden aan het Spaanse Consulaat voor een redacteur van een homoblad die toen was opgepakt door het Franco-regime. Op zondag 8 september wordt de actie op tal van plaatsen in de wereld (ondermeer ook in Brussel) overgedaan. Er wordt ook met veel belangstelling gekeken naar het IOC, dat een zeer dubbelzinnige houding aanneemt rond mogelijk protest tijdens de winterspelen in Sochi.
Zaterdag 10 augustus: Ik verdeel mijn aandacht op de Antwerp Pride tussen de delegatie van de PVDA en die van het ABVV. De aanwezigheid van enkel tientallen NVA’ers op de Antwerp Pride zal voor zure reacties zorgen bij een deel van de NVA.
Woensdag 14 augustus: ik bezoek de tentoonstelling over Georges Eekhoud, die in de eerste helft van vorige eeuw actief was als openlijk homoseksueel auteur.
Donderdag 22 augustus: Ik word geïnterviewd door Chloë Lenaerts van het Roze Huis in het kader van het Erfgoedproject, dat als doel heeft “historisch onderzoek naar de pioniersfase van de holebibeweging in Vlaanderen levendig houden en stimuleren.” Ik behoor vanaf nu officieel bij de oudstrijders van de LHBT-beweging. Samen met Paul Rademakers, Will Ferdy, Guido Totté, Ludo Smits, Alice van Emrik, Mieke Biermans, Ria Convents, Brit Ballings, Mips Meijntjens, Toon Schoutteet, Casimir Elsen en Geert Debeuckelaere, die voor hetzelfde project geïnterviewd worden. Ik weet niet hoe die andere mensen erover denken, maar ik laat mij nog lang niet mumifiëren of wegzetten in een soort Hall of Fame. Ik voel me nog steeds sterk genoeg om het motto van Berthold Brecht te hanteren zoals ik dat hier ook op mijn blog heb staan: “Er zijn mensen die een dag strijden. Dat zijn goeden. Er zijn mensen die jaren vechten. Dat zijn heel goeden. Maar er zijn er ook die hun hele leven vechten. Dat zijn de mensen die we nodig hebben.”
Maandag 16 september: Long Jones is voor enkele dagen op bezoek. Ik zal hem begeleiden in zijn zoektocht naar steun voor Spectrum, een Oegandese organisatie die zich vooral bezighoudt met aidspreventie bij homo’s in Oeganda. We halen herinneringen op aan David Kato, die in 2011 vermoord werd. We bezoeken ondermeer het Roze Huis (hier op de foto met Chloë Lenaerts) en Sensoa. Ik neem hem ook mee naar de voorstelling van een nieuwe handleiding van Ella en Merhaba, waarmee info over homoseksualiteit in religieuze middens een stuk makkelijker wordt. Later dit jaar zendt Canvas de documentaire Call me Kuchu uit. Long Jones is erin te zien.
Vrijdag 25 oktober: Het Roze Huis mobiliseert voor de ‘Schrijf-ze-VASTdag’, een kortzichtige karikatuur van de Schrijf ze Vrij-acties. Het was voor mij de aanleiding om een artikel te schrijven over hoe om te gaan met homofoob geweld. Mensen zo maar opsluiten is daarbij wat mij betreft pas de allerlaatste optie. Intussen blijkt dat Homofoob geweld echt geen monopolie is van ‘allochtonen‘. Zowel in Brussel als in Antwerpen bleek de politie echt wel heel losse handjes te hebben. Bij de Brusselse politie is er een vorming rond homofoob geweld… maar enkel voor vrijwilligers. Zo ga je de homofoben in het korps niet echt tot andere gedachten brengen. Dat mag blijken als een homokoppel hardhandig wordt aangepakt. Je zou dat etalalagepolitiek kunnen noemen: er worden halve maatregelen genomen, die vooral uitgebreid in de etalage gezet worden. Het brutale optreden van de Brusselse politie zorgde voor een verontwaardigd fluitconcert aan het politiebureau. Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten in ons land, heeft het voorbije jaar een recordaantal klachten gekregen over agressie, slagen of verwondingen door politiemensen. Ook de Liga voor Mensenrechten trekt aan de alarmbel.
Vrijdag 8 november: We vernemen via Het Laatste Nieuws dat Jean Marie De Meester zijn klacht tegen aartsbisschop Léonard intrekt. Het zou de moeite niet meer zijn nu de nieuwe paus aangekondigd heeft de houding van de katholieke kerk tegenover homoseksualiteit te versoepelen. Hiermee verspeelt Jean Marie de kans om de homofobe uitspraken van Léonard te laten veroordelen door het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Ik heb daarbij een dubbel gevoel. De uitspraken van Léonard hebben heel wat mensen gekwetst. Bovendien is de door de nieuwe paus Franciscus beloofde koerswijziging nog lang geen feit, wat mag blijken uit de reactie van de katholieke kerk op de beslissing om in Malta het opvoeden van kinderen ook mogelijk tet maken voor homokoppels. Ik heb het inititiatief van de Brugse advocaat steeds gesteund, samen met een aantal mensen die via Immanent ruchtbaarheid gaven aan de processen. Dat in tegenstelling tot de lauwe houding van koepelorganisatie çavaria en het door de CD&V gedomineerde CGKR. Léonard heeft door de druk die ondermeer via deze klacht voelbaar werd in elk geval zijn homofobe discours laten vallen. De samenwerking met De Meester is dus zeker de moeite waard geweest. Bedankt aan Jean Marie en aan iedereen die mee stickers en ballonnen heeft verspreid.
Zaterdag 16 november: Op het De Coninckplein houden honderd mensen een moment van stilte. Aanwezigen staan met een kaarsje in de hand even stil bij the T-day of Remembrance, waarop de slachtoffers van transfoob geweld worden herdacht. Met deze actie wordt de T-Day, georganiseerd door çavaria, afgesloten.
Maandag 18 november: Peter Mertens en Mohamed Chebaa maken brandhout van de begroting die werd voorgelegd door het Antwerpse stadsbestuur aan de gemeenteraad. Buiten staan leden van de vakbond te protesteren tegen de afschaffing van de bos- en zeeklassen. “Bewoners, jongeren en personeel zijn de belangrijkste slachtoffers van dit meerjarenplan”, zei PVDA+ fractieleider Peter Mertens. “Van de drie crisissen in Antwerpen, de onderwijscrisis, de wooncrisis en de jeugdwerkloosheid, zal er op het einde van de legislatuur niet één zijn opgelost.”
Zondag 1 december: In tegenstelling met vorig jaar worden aan de Antwerpse loketten geen rode solidariteitslintjes gedragen naar aanleiding van Wereld Aids Dag. En dat komt niet alleen omdat er op zondag niet gewerkt wordt. Meer hierover lees je in dit artikel. Philippe Heylen komt als schepen van de vuilkar nog eens in het nieuws als hij een verklikkerslijn installeert en meteen ook beweert dat het geen verklikkerslijn is.
Maandag 2 december: De Britse Olympisch schoonspringer Tom Daley komt uit de kast. Dat zorgt ook voor een pittige discussie bij ons, waarbij Gaia Schoeters en çavariawoordvoerder Jeroen Borghs sportjounalist Hans Vandeweghe op zijn nummer zetten. Borghs schrijft ondermeer: “Hoekigheid is vooralsnog geen criterium om jezelf te identificeren als lesbienne. En het is niet omdat je iets niet ziet dat het er niet is. Soms is het tegendeel zelfs waar! De afgelopen dagen ben ik regelmatig Sinterklaas tegengekomen, en toch ben ik er vrij zeker van dat hij niet bestaat.” Toevallig lanceert Pascal Smet enkele dagen later een actieplan rond holebi’s in het voetbal.
Woensdag 4 december: Nelson Mandela overlijdt. Als je sommige media en sommige politici moet geloven was Mandela een soort van super zwarte piet die weliswaar tegen apartheid streed maar vooral water en vuur probeerde te verzoenen. Dag mag al eens flink weerlegd worden.
Woensdag 11 december: çavaria sluit een poll af waarin je suggesties kunt doen voor de winnaars van de media award (tv-programma’s, radioshows, tijdschriftenrubrieken, auteurs, krantenredacties, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar het holebi- en transgenderthema op een positieve manier aan bod lieten komen) en de de campaign award (de beste holebi- en transgender gerelateerde campagne). Ik heb 4 suggesties: de hiv-campagne van de BBTK, de coming-out van Lyle Muns als escort, de bijeenkomst van LHBT-syndicalisten op de mensenrechtenconferentie tijdens de World Outgames, de brochure Recht op Liefde en een frisse actie van Tiszo. De prijzen worden uitgereikt op 18 januari 2014.
Woensdag 18 december: Ik doe een oproep om werk te maken van het plan Milquet (tegen homo- en transfoob geweld) naar aanleiding van het geweld tegen een jonge Braziliaan op de Brusselse Grote Markt. Ik vind dat de holebi- en trangenderbeweging de komende verkiezingscampagne moet aangrijpen om druk te zetten: “Het wordt hoog tijd dat de LHBT-beweging wat spierballen laat zien. Niets zo handig als een verkiezingscampagne om dat te doen. Partijen moeten zich engageren om het plan Milquet als basis te nemen voor een beleid tegen homo- en transfoob geweld in de regeringen die na de verkiezingen zullen gevormd worden. Partijen die dat weigeren moeten gewoon worden geboycot.”
Vrijdag 27 december: Het Oegandese parlement stemt een wet die de doodstraf voorziet voor homoseksualiteit. Wie organiseert mee de solidariteit?
Deel 1 van dit jaaroverzicht