Tom Lanoye krijgt (véél) homofobe mails van NVA

Tom Lanoye_Gelukkige Slaven_cover_0001.jpgHet weekblad Humo publiceert deze week een uitgebreid interview met Tom Lanoye  naar aanleiding van zijn nieuwe boek Gelukkige Slaven  waarin hij zijn kritiek op de NVA niet spaart. Dat levert hem heel wat haatmails op.

“Eén op de vier  mails, blogberichten en tweets over mij is flagrant homofoob,” zegt Lanoye. “De Wever zelf mag dan niet homofoob zijn, een belangrijk deel van zijn flamingantische kerkfabriek is dat wél. Of hoe zou hij fijnzinnigheden als ‘Hoe was het toeven in het hol van Elio?’ of ‘Gij zijt geen Antwerpenaar, gij wilt alleen een lul in uw gat’  interpreteren? ’t Is allemaal intimidatie volgens de tweede regel van de conservatieve catechismus: ons tegenspreken zal niet helpen, hou dus maar je mond. In één zin samengevat meldt de digitale knokploeg me voortdurend: ‘Hou je muil, Waalse homo. Soms letterlijk zo.”

Tom Lanoye werd ondermeer zeer populair bij LHBT-jongeren na het verschijnen van Kartonnen Dozen, een roman die over coming-out gaat.

Tom Lanoye_blauw_0001aWat na de verkiezingen?

Op de vraag hoe hij de toekomstige houding van de NVA  ziet in de campagne voor de federale verkiezingen van mei 2014 zegt hij: “t Is nu een samengaan van hoofdzakelijk ondernemers die van links af willen en van flaminganten die van België af willen. Weldra zal daartussen een keuze gemaakt moeten worden.  En dan vind ik, toch een beetje een kenner van de Vlaamse beweging, heel de lijn naar Groot-Brittannië hallucinant. Men gaat David Cameron de hand drukken, Boris Johnson imiteren en Theodore Dalruymple verheerlijken – drie heren die ik nog nooit heb horen pleiten voor het uiteenvallen van hun eigen Verenigd Koninkrijk. Dus kan ik alleen maar concluderen dat men een groot deel van het traditionele flamingantisme aan het lossen is. Ik ben zeer benieuwd waar dat zal eindigen. Ik gok op een rechtse federale regering, en een onafhankelijkheid in het vriesvak.”

Plan Milquet

De vraag die zich – ook in dit scenario – zal blijven stellen is: wat gebeurt er met het plan Milquet, het Interfederaal Actieplan tegen Homofoob en Transfoob Geweld dat naar aanleiding van de berichtgeving over homofoob geweld werd geschreven door de regering Di Rupo maar nog verre van uitgevoerd is?  Dat plan moet in elk geval worden opgenomen in het regeerakkoord van de nieuwe regering(en).

Tom Lanoye is, samen met Jeroen Olyslaegers, te gast op het jaarlijkse ManiFiesta.

Tom Lanoye_Manifiesta_0001.jpg

Lees ook: Een Roze Bom onder de NVA?