Ontslag homofobe aartsbisschop in Kameroen

Simon-Victor Tonyé Bakot_0001.jpgVandaag heeft Mgr Simon-Victor Tonyé Bakot , de aartbisschop van Kameroen, ontslag genomen.  Dat zei Alice Nkom, mensenrechtenactiviste en advocate in Kameroen deze morgen op de persconferentie van de World Outgames in Antwerpen.

Volgens haar is dit het rechtstreeks gevolg van de uitspraak van paus Franciscus dat holebi’s niet veroordeeld of gemarginaliseerd mogen worden. “Dit geeft nieuwe hoop aan de holebi’s en transgenders in Kameroen” verklaarde ze. “Zij weten dat ze niet alleen staan, dat ik hier ben en dat jullie hier zijn voor hen.”

afrika, katholiekBakot was volgens Alice Nkom de belangrijkste gangmaker voor de homo- en transfobe campagnes in haar land.  Zo omschreef hij homoseksualiteit als  “beschamend, een respectloze kritiek op God die heeft gekozen om man en vrouw te creëren.”  In december 2005 noemde hij homoseksualiteit een misdaad tegen de familie en het huwelijk.  Daarop publiceerden enkele Kameroenese kranten artikels over een ‘homoseksuele maffia‘  samen met een lijst van een aantal prominenten, waaronder ministers als ‘bewijs‘ voor die bewering.

Onlangs werd Eric Lembembe, LHBT-activist in Kameroen, het slachtoffer van homofoob geweld en verloor daarbij het leven.

Alice Nkom zal morgen de mensenrechtenconferentie openen.

Bronnen: Alice Nkom, Camer.be, Ilga

Meer foto’s van de persconferentie op de facebookpagina van Karina Brys.